- 13 June 2024
- Etichete ICR Lisabona
În contextul celebrării Zilei Universale a Iei în acest an și pentru a continua tradiția promovării acestui simbol al spiritualității românești inclus de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și Muzeul de Artă Populară din Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, prezintă expoziția „Tradiția satului românescˮ.
Vernisajul va avea loc în data de 27 iunie 2024, ora 18.30, la sediul ICR Lisabona (Rua do Barão 10), iar expoziția va putea fi vizitată până la 30 august 2024.
Expoziția „Tradiția satului românesc” reunește 100 de piese reprezentative ale universului rural românesc din provinciile istorice Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova și Transilvania. Portul popular reprezintă o componentă esențială a specificului tradițional românesc, în expunere regăsindu-se ansambluri vestimentare femeiești reprezentative pentru zone din Dobrogea de Sud (județul Constanța), Muntenia (Prahova), Oltenia, Moldova (Bucovina) și Transilvania (Sibiu, Maramureș). Totodată, expoziția cuprinde țesături (ștergare, scoarțe, fețe de masă sau de pernă, așternuturi de pat), obiecte din ceramică (taiere, blide, cancee, ulcioare, figurine antropomorfe), precum și obiecte din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei casnice textile (linguri, căuce, obiecte de cult, furci de tors). În trecut, toate aceste obiecte făceau parte din locuința tradițională românească, fiind destinate decorării interiorului țărănesc sau folosite cu prilejul unor evenimente importante din viața familiei.
Cele 100 de exponate din colecția Muzeului de Artă Populară din Constanța ce compun expoziția „Tradiția satului românesc” ilustrează meșteșugul țesutului, al tehnicilor legate de industria casnică textilă, al olăritului, precum și prelucrarea artistică a lemnului, toate acestea fiind activități care odinioară se derulau constant, în satele românești. Totodată, prin decor, cromatică, formă, croi și tehnici de lucru, acestea reprezintă mărci de autenticitate ale zonelor etnografice din România, cărora le aparțin.De asemenea, expoziția promovează arta cămășii cu altiță și a ceramicii de Horezu, elemente incluse de UNESCO peLista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Muzeul de Artă Populară din Constanța funcționează într-o clădire monument de arhitectură, ridicată între anii 1893-1896, fiind situată pe litoralul Mării Negre. Până în anul 1906, aici a fost primul sediu al Primăriei municipiului Constanța. Începând cu anul 1972, clădirea a intrat în circuitul muzeal, ajungând să adăpostească colecțiile etnografice ale Muzeului de Artă Populară, devenind în timp o instituție reprezentativă la nivel național în ceea ce privește diversitatea pieselor de patrimoniu. Expoziția permanentă a muzeului, „Arta populară din România”, este concepută pentru a reprezenta din punct de vedere etnografic toate provinciile istorice românești, printr-o diversitate de piese de patrimoniu, reprezentative pentru meșteșugurile tradiționale românești.
Ia românească este cunoscută și sărbătorită în Portugalia, Rui Zink, unul dintre cei mai importanți prozatori portughezi contemporani, considerând-o, ca și fado-ul, un simbol al identității naționale. Ia reprezintă nu doar un obiect meșteșugit, o piesă de îmbrăcăminte, ci și o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru opere de artă și o emblemă a feminității. În ultimii ani, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu instituții de prestigiu din România și Portugalia, au omagiat ia românească printr-o serie de expoziții de marcă, atât în format fizic cât și online, cuprinzând piese etnografice din colecții publice și private de prestigiu sau fotografii cu ii de patrimoniu, care au ilustrat bogăția de sensuri plastice, semnificația simbolurilor ancestrale, precum și tehnicile de realizare ale costumului popular românesc.
Expoziția „Tradiția satului românesc” va putea fi vizitată la Institutul Cultural Român de la Lisabona de luni până joi între orele 10:00 – 14:00 și vineri între orele 10:00 – 12:00.