Soprana Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban, în recital la ICR Londra de Ziua Națională a României

Soprana Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban, personalități de excepție ale scenei lirice internaționale, acompaniați de pianistul româno-britanic Cristian Sandrin vor susține un recital extraordinar la sediul ICR Londra cu prilejul Zilei Naționale a României. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Londra şi Ambasada României la Londra și va avea loc joi, 7 decembrie 2023, de la ora 19:00.

Programul serii va include duete celebre de Mozart și Leher, binecunoscute arii de Verdi, Rossini și Pietro Mascagni, precum și piese muzicale semnate de Aurel Eliade și George Enescu.

Evenimentul face parte din „Seria Concertelor Enescu” şi este realizat cu sprijinul Societății Enescu din Marea Britanie, partener al acestei serii încă din anul 2007.

Soprana Teodora Gheorghiu este considerată „fără îndoială, una dintre cele mai mari soprane ale generației sale" (Fanfare). Născută în România, soprana Teodora Gheorghiu a studiat flautul înainte de a se consacra muzicii canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la numeroase cursuri de master şi a fost distinsă cu premii în competiţii precum Concursul „Regina Elisabeta” în Bruxelles, „Julian Gayarre” în Pamplona şi „George Enescu” în București. În anul 2003, a debutat în rolul Reginei Nopţii („Flautul fermecat”) la Opera Română din Bucureşti, fiind invitată apoi să evolueze pe scenele unor importante teatre, ca Théatre de la Monnaie în Bruxelles, Teatrul Luzern, Opera Naţională Lorraine din Nancy, Grand-Théatre din Geneva, Opera din Lausanne şi Théatre des Champs-Elysées din Paris, unde a interpretat rolurile Rosina („Barbierul din Sevilla”), Musetta („Boema”) precum şi rolul titular al operei „Zaide”. În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituţii interpretând rolurile: Adela („Liliacul”), Regina Nopţii („Flautul fermecat”), Nannetta („Falstaff”), Fiakermilli („Arabella”), Adina („Elixirul dragostei”), Elvira („Italianca in Alger”), Sophie („Werther”) şi Euxodie („La Juivre”).Teodora Gheorghiu a colaborat cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Franz Welser-Möst, Marco Armiliato, Bertrand de Billy, Peter Schneider, Adam Fischer sau Christophe Rousset. A susţinut, de asemenea, numeroase recitaluri și a fost prezentă în cadrul unor concerte, fiind cunoscută publicului britanic datorită prezențelor sale la prestigiosul Festival de operă de la Glyndebourne.

Originar din București, bas-baritonul Sorin Coliban a avut privilegiul de a cânta pe importante scene muzicale din lume precum Royal Opera House Covent Garden în Londra, la Opera Bastille, Garnier și Châtelet din Paris, dar și la Bayerische Staatsoper (Munchen), la Atena Megaron, San Francisco, Monte Carlo Opera, Santiago de Chile, Tel Aviv, Rossini Festival în Pesaro, în Amsterdam (Concertgebouw), Opera de Lausanne, la Deutschen Oper am Rhein, Basel Opera, la Wiener Festwochen și Bregenz Festival. În 2015 a cântat la Filarmonica din Berlin și la Zilele Wagner din Budapesta. A debutat în 2004 la Wiener Staatsoper cu rolul Monterone din „Rigoletto” și de atunci a interpretat, printre altele, rolul Marelui Inchizitor din opera „Don Carlos”, „Landgarf” din Tannhäuser, Don Basilio din „Bărbierul din Sevilla”, Capulet din „Romeo și Julieta”, Fra Melitone din „Forța destinului”, Fasolt și Fafner din „Aurul Rinului”, Colline din „Boema”. Din 2004 până în 2009 a fost membru al ansamblului Vienna Volksoper. În concerte a fost prezent la Concertgebouw, în Amsterdam, De Doelen în Rotterdam, Bruxelles, Anvers, Lyon și Viena, Dresden, Lucerne, Tel Aviv și Jerusalem. Sorin Coliban și-a indeplinit unul din cele mai importante visuri ale carierei sale când și-a facut debutul pe scena de la Bayreuth Festival în 2013, în rolul Fafner, atât în „Aurul Rinului” cât și în „Siegfried”. Este al doilea artist român de operă care pășește pe scena acestui important festival, primul fiind baritonul Dimitrie Popovici, care a cântat pe această scenă în secolul XIX. Sorin Coliban este, de asemenea, unul dintre puținii artiști specializați în interpretarea oratoriilor.

Născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, pianistul Cristian Sandrin a debutat la Ateneul Român la vârsta de 13 ani. După ce a absolvit Colegiul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, Cristian Sandrin s-a mutat la Londra, unde a urmat cursurile Academiei Regale de Muzică, sub îndrumarea profesoarei Diana Ketler. Muzician de mare sensibilitate şi tehnică, Cristian Sandrin a debutat la Wigmore Hall, cea mai importantă sală de muzică de camera din Londra, în septembrie 2017, după ce cântase deja la Sala Cortot din Paris cu 6 ani în urmă. Dirijor pasionat, muzicianul a condus deja, de la pian, numeroase concerte de Mozart.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și pe site-ul Institutului: www.icr.ro/londra