„Şi s-au dus ca vântul...”, expoziția foto-documentară despre Teatrul Barașeum itinerată la București în perioada 20-27 noiembrie la Teatrul Evreiesc de Stat

În perioada 20-27 noiembrie expoziția foto-documentară „Şi s-au dus ca vântul...", inițiată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, va fi itinerată la București în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Idiș organizat de Teatrul Evreiesc de Stat. Evenimentul celebrează 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România și existența neîntreruptă a acestui fenomen de atunci în România: http://tesfest.ro/.

Evenimentul, parte a seriei de evenimente dedicate președinției românești a IHRA, este organizat în parteneriat cu ICR București, Teatrul Evreiesc de Stat, Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României în Israel.

Expoziția este curatoriată de Costel Safirman și a fost prezentată în Israel la Cinemateca din Ierusalim în perioada 4-30 decembrie 2010, la sediul ICR Tel Aviv în perioada 11-28 martie 2013 și la Merkaz HaTzeirim din Beer Sheva, în perioada 27 noiembrie 2014 - 27 ianuarie 2015.

Teatrul Baraşeum este un fenomen unic în istoria teatrală internaţională. În august 1940, în timpul lui Carol al II-lea şi al guvernului Gigurtu, s-a decretat excluderea tuturor actorilor şi oamenilor de teatru evrei din teatrele româneşti. La scurt timp, în septembrie 1940, imediat după venirea la putere a guvernului naţional-legionar al lui Antonescu şi Horia Sima, s-a emis un nou decret care menţinea prevederile decretului anterior, dar care, în acelaşi timp, permitea crearea unor teatre evreieşti cu personal exclusiv evreiesc. Condiţiile de funcționare erau următoarele: spectacole în limba română (idişul era total interzis), sever cenzurate de autorităţi pentru a nu avea conţinut "antinaţional şi antiromânesc"; de asemenea, era interzisă punerea în scenă a autorilor români.

După îndelungi insistenţe şi cu sprijinul lui Liviu Rebreanu, la vremea respectivă director al Teatrului Naţional din Bucureşti, la 1 martie 1941 a luat fiinţă Teatrul Baraşeum din Bucureşti, în spectacolul inaugural fiind prezente şi celebrele surori Henrietta şi Fedora Gamberto, „Ce faci astă seară?". Baraşeum a activat pe toată durata războiului în condiţii grele, dar succesul raportat de actorii evrei a adus la Baraşeum un public numeros, multe personalităţi ale vieţii culturale româneşti participând la aceste reprezentaţii. Odată cu abolirea legislaţiei anti-evreieşti, în 1945, Teatrul Baraşeum şi-a încetat activitatea.