Serie de conferințe și prezentări susținute de artistul plastic Radu Comșa și curatoarea Daria Dumitrescu la Academia de Artă și Design Bezalel, 19 martie 2017, ora 18:30, Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Academia de Arte și Design Bezalel din Ierusalim, vă invită la prelegerea "Sabotage: hybrid systems in the field of art" susținută de Daria Dumitrescu, director al Galeriei Sabot din Cluj, urmată de o prezentare a tehnicilor de artă plastică contemporană utilizate în lucrările sale de către artistul român Radu Comșa.

Evenimentul, în limba engleză, va avea loc în data de 19 martie 2017, ora 18:30, în sediul din Tel Aviv al Academiei de Artă și Design Bezalel - Str. Salame nr. 60.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, în perioada 17-19 martie 2017, Daria Dumitrescu și Radu Comșa vor fi prezenți în Israel, la invitația Academiei de Artă și Design Bezalel, pentru a susține și o serie de evenimente pentru studenții programului de Masterat de Arte Frumoase al Academiei.

Încă înainte de absolvirea studiilor universitare în 1999 (Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Departamentul de Jurnalism), Daria Dumitrescu a activat ca jurnalist (1995-1998) și mai apoi editor coordonator (1998-2001) al paginilor culturale ale ziarelor locale ”Mesagerul Transilvan” și ”Monitorul de Cluj”, a publicat poezie și texte critice despre teatru și artă în diverse reviste culturale (”Tribuna”, ”Echinox”, ”Apostrof”) și a colaborat cu posturile de televiziune și radio din Cluj. În 1996 a câștigat 4 premii naționale de literatură (premiul Colocviilor de Literatură Aiud/ Poezia Secolului XX; Premiul revistei “Tribuna”; Premiul Asociației Scriitorilor din Iași și Premiul revistei “Hyperion”).

Pentru că interesele ei s-au manifestat cu precădere în zona artelor, începând din 2001, Daria Dumitrescu s-a concentrat exclusiv asupra documentării scenei de artă tânără din România și a început să colaboreze cu diverși artiști aflați atunci la începutul carierei: Radu Comșa, Cătălin Petrișor, Ana Maria Micu, Alex Mirutziu. În 2006, a adus la Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design și Casa Tranzit, proiectul BOOTSCHAFT al artistei germane Sabine Kacunko. În 2009, a fondat, tot la Cluj, Asociația Sabot, asociație care girează programul galeriei Sabot – un spațiu dedicat promovării artei recente și discursurilor experimentale. Tot în 2009, ulterior stabilirii galeriei în clădirea unei foste fabrici de pensule din Cluj, Daria Dumitrescu a contribuit la coagularea comunității artistice în jurul acestei noi inițiative și, prin Asociația Sabot, a devenit membru fondator al Federației Fabrica de Pensule.

Din postura de curator și director al galeriei Sabot, Daria Dumitrescu a organizat peste 35 de expoziții, a participat la peste 22 de târguri internaționale de artă și a colaborat în diverse proiecte cu instituții, curatori, critici, artiști și operatori culturali din țară și din străinătate.

În 2012, a fost co-curator (împreună cu artistul israelian Nicola Trezzi) al singurei expoziții internaționale de artă contemporană găzduite vreodată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca – “Modern Talking” – expoziție care a adus în România 24 dintre cele mai importante nume ale picturii contemporane. În 2013, 2015 și 2016, galeria Sabot a fost desemnată de renumita publicație ”Modern Painters” din New York drept una dintre cele mai bune 500 de galerii din lume.

Radu Comșa s-a născut în 1975 la Sibiu. A urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca între 1994-1999 și a absolvit programul de masterat al aceleiași universități în 2001. De atunci, artistul stabilit la Cluj a expus în diverse galerii și instituții de artă din țară și din străinătate și a participat la bienale și expoziții internaționale de anvergură, dintre care amintim doar câteva: Bienala Art Encounters, Timișoara (2015); ”A few grams of Red, Yellow, Blue”, Centrul pentru Artă Contemporană "Ujazdowski Castle", Varșovia (2014); ”Hotspot Cluj” – New Romanian Art, Arken Museum, Copenhaga (2013); ”European Travellers” – Art from Cluj today, Műcsarnok | Kunsthalle Budapesta (2012); ”Estate”, Galeria "Marianne Boesky", New York (2012).

Mai multe detalii despre Galeria Sabot: http://www.galeria-sabot.ro/