Vineri, 9 octombrie 2009, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va fi proiectat filmul Supravegheat de Securitate în anii '70 - '80, în regia lui Nicolae Mărgineanu. În acelaşi cadru, va fi lansat volumul Învăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980. Proiecţia şi lansarea vor fi urmate de o dezbatere. Evenimentul este organizat în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Parteneri implicaţi în proiect: Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Biroul Comisiei Federale (BStU) din Berlin.
Filmul Supravegheat de Securitate în anii '70 - '80 şi volumul lansat la ICR constituie rezultate ale proiectului „Învăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980", iniţiat de CNSAS în 2008 şi co-finanţat de Uniunea Europeană (E.A.C.E.A.) prin programul "EUROPE FOR CITIZENS" 2007 – 2013.
Mărturiile unui muncitor, ale unui student, ale unui profesor şi ale unei învăţătoare conturează, în documentarul realizat de Nicolae Mărgineanu, un portret al Securităţii anilor 1970-80. Ajunsă la „vârsta maturităţii", Securitatea nu mai recurgea, în perioada vizată, la mijloacele rudimentare din anii '50. Misiunea, însă, rămăsese în mod esenţial aceeaşi: controlul, supravegherea şi, în unele cazuri, reprimarea cetăţenilor, cu scopul domesticirii lor din perspectivă ideologică.
Fragmente din interviuri şi din documentele aflate în arhiva CNSAS ilustrează, în volumul Învăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980 mecanismele de funcţionare ale Securităţii în anii1970-1980, precum şi felul în care acestea influenţau viaţa de zi cu zi. Interogaţiile şi temele de discuţie asociate documentelor îi conferă lucrării o valoarea de manual.
Documentarul Supravegheat de Securitate în anii '70 - '80 şi volumul Învăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980 au mai fost prezentate, în luna septembrie, la Berlin, în cadrul unei întâlniri organizate în colaborare în colaborare de CNSAS, Biroul Comisiei Federale şi Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" Berlin.
Accesul publicului este liber.
Contact media: Serviciul Presă al ICR, tel: 031 71 00 622, e-mail: biroul.presa@ icr.ro