În perioada 14–18 mai 2009 va avea loc cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Torino. Tema ediţiei din acest an este Io, gli altri / Eu, ceilalţi.
La iniţiativa Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, România va participa pentru prima dată la cea mai importantă manifestare de profil din Italia, cu un stand naţional, având tema 1989 – 2009: Confirmări şi debuturi în literatura română.
Standul României a fost construit după un concept inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative pentru tema aleasă: Polirom, Humanitas, Humanitas Multimedia, Corint, Vinea, Curtea Veche, Paralela 45, Brumar, Ideea Europeană, All, Editura Academiei Române şi Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) din cadrul Institutului Cultural Român.
Deschiderea oficială a standului României va avea loc joi, 14 mai 2009, ora 17.00, în Pavilionul 3. Inaugurarea va fi făcută de către prof. Marco Cugno (Universitatea din Torino), prof. Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa), prof. Smaranda Bratu Elian (Universitatea din Bucureşti), dr. Monica Joiţa, directorul interimar al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi doi membri din conducerea Târgului Internaţional de Carte de la Torino: dl. Rolando Picchioni, preşedintele Fundaţiei pentru Carte, Muzică şi Cultură şi dl. Ernesto Ferrero, director editorial al Târgului de carte.
Pe parcursul celor patru zile, standul României va găzdui zece manifestări care au scopul de a promova în Italia literatura şi politica editorială a României, programele specifice ale Institutului Cultural Român, de a stârni interesul editorilor, specialiştilor, traducătorilor, tinerilor din Italia şi întreaga lume, de a reflecta rezultatele şi situaţia actuală a românisticii în Italia şi a italienisticii în România, de a prilejui un schimb de experienţă între invitaţi şi publicul larg.
Astfel, manifestările organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pe parcursul desfăşurării Târgului Internaţional de Carte de la Torino vor reuni peste 30 de invitaţi: unii din cei mai importanţi şi mai traduşi scriitori români la ora actuală, italienişti şi românişti de marcă, reprezentanţi ai unor edituri italiene, traducători de literatură română în limba italiană, jurnalişti. Manifestările includ lansări şi prezentări de carte, ateliere de lucru şi dezbateri literare.
În seria de manifestări care vor marca prezenţa României la cel mai important târg de carte din Italia se înscriu şi două ateliere de lucru, coordonate de Roberto Merlo, profesor la Universitatea din Torino. Tema acestora, 1989 – 2009: Confirmări şi debuturi în literatura română, va fi ilustrată în primul rând prin prezenţa a şase dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani: Petru Cimpoeşu, Filip Florian, Ioana Nicolaie, Doina Ruşti, Ana Maria Sandu, Lucian Dan Teodorovici. Primul workshop va avea loc vineri, 15 mai, începând cu orele 18,00, la biblioteca „Italo Calvino" din Torino iar cel de-al doilea sâmbătă, 16 mai, începând cu orele 19,30, în „Spazio Book", unul din principalele spaţii de conferinţe din cadrul Târgului.
Cele două ateliere de lucru sunt organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în parteneriat cu bibliotecile civice torineze şi cu FIERI (Forum Internazionale ed Europeo di Ricerche sull'Immigrazione) din Torino.
De asemenea, în ziua inaugurală a Târgului Internaţional de Carte de la Torino (14 mai), editura Zonza din Milano va organiza la standul propriu, începând cu orele 15.30, lansarea primei etape din proiectul La Romania incontra l'Italia, constând în prezentarea ediţiei italiene a romanului Sunt o babă comunistă! de Dan Lungu şi a romanului Un an în Paradis de Liliana Corobca. Partenerul acestei manifestări este Accademia di Romania din Roma, care va organiza şi lansarea în capitala Italiei a romanului lui Dan Lungu, precum şi o întâlnire-dezbatere a scriitorului român cu studenţii care frecventează lectoratul de limba şi literatura română de la Universitatea „La Sapienza".
Iniţiativa Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se înscrie în strategia Institutului Cultural Român privind traducerea şi promovarea literaturii şi a politicii editoriale româneşti în întreaga lume.