- 13 July 2019
- Etichete Mihaela Dragan Delaine le bas Icr Icr londra
În această vară, ICR Londra continuă colaborarea cu Royal Court Theatre aducând, în data de 13 iulie, la sediul institutului din 1 Belgrave Square, performance-ul “Roma Futurism” dezvoltat de actrița și dramaturgul Mihaela Drăgan. Aflată la Londra ca parte a programului de rezidențe internaționale al prestigiosului teatru londonez, Mihaela Drăgan va fi acompaniată pe scenă de artista britanică Delaine le Bas. Evenimentul este susținut de Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher din București, iar rezidența de dramaturgie de la Royal Court Theatre de către British Council și Muzeul Național al Literaturii Române.
Spectacolele Mihaelei Drăgan au o agendă feministă și abordează, totodată, probleme actuale ale comunității rome. Ȋn „Roma Futurism”, pornind de la istoria dureroasă, oprimată a comunității rome și de la asocierea acesteia cu practici mistice, din timpuri îndepărtate, dramaturgul propune explorarea culturii rome dintr-o altă perspectivă, în care estetica culturală ancestrală e plasată la intersecție cu tehnologia și vrăjitoria. Mihaela Drăgan închipuie, astfel, un viitor utopic al culturii rome, urmărind emanciparea comunității rome, marginalizată în societatea de astăzi, prin intermediul tehnologiei.
Mihaela Drăgan (n. 1986) este o prezență importantă pe scena teatrală și cinematografică actuală din România și Europa. Tânăra artistă locuiește și lucrează atât în București, cât și la Berlin. Ȋn 2014 a fondat compania de teatru Giuvlipen, ce pune în scenă un „teatru revoluționar” (descris astfel de agenția de presă Reuters). Mihaela Drăgan a putut fi urmărită în filmul premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, „Aferim!”, de Radu Jude. Ȋn prezent, ea lucrează la Teatrul „Maxim Gorki” din Berlin. Activează, de asemenea, ca trainer pentru Teatrul Oprimaților (unde lucrează cu femei rome din comunități dezavantajate). Ȋn 2017 a fost una dintre cele șase finaliste pentru Premiul Internațional de Teatru Gilder/Coigney din New York, iar în 2018 a fost recunoscută de PEN World Voices Festival din New York drept unul dintre cei mai de succes zece dramaturgi din întreaga lume.
Delaine Le Bas este o artistă ce activează în domenii artistice multiple, îmbinând artele vizuale, fotografia, teatrul și filmul. Este unul dintre cei 16 artiști ce au făcut parte din “Paradise Lost”, primul Pavilion al Comunității Rome de la Bienala de la Veneția (2007). Lucrările sale au fost prezentate, de-a lungul timpului, la Bienala de la Veneția (2007, 2019), Bienala de la Praga (2005 și 2007) și la Galeria Națională de Artă de la Zacheta (2013), printre altele. Delaine este, de asemenea, artist și curator al Bienalei din Atena 2018 și este co-curator pentru “Come Out Now!”, prima Bienală Roma la Teatrul Maxim Gorki.
Până acum, în seria teatrală a ICR Londra au fost jucate peste cincisprezece spectacole, care s-au bucurat de mare succes de public şi presă. Dintre acestea amintim Declar pe propria răspundere de şi cu Alina Şerban; Batista de nori & Inima de gaz după Tristan Tzara, în regia lui Cristian Luchian; Ashes Afar de Andreea Borţun, în regia lui Bobi Pricop; Iona de Marin Sorescu în regia lui Sharon Willems; De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi, regizat de Dana Paraschiv; Bătăliile Reginei, spectacol bazat pe jurnalele de război ale Reginei Maria şi regizat de Cristian Luchian; Olimpicii, o producţie a companiei româno-britanice Eye Opening Theatre Company, Ecaterina Teodoroiu, în regia Lianei Ceterchi, precum și lectura cu public a piesei O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale.
Pentru mai multe detalii despre programul ICR Londra vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.