Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine o nouă participare românească la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdańsk, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale europene, desfășurate în perioada 1-6 august 2013.
Spectacolul românesc selectat pentru ediţia din acest an a festivalului este monodrama Recitindu-l pe Shakespeare. Lumea întreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori, în regia şi interpretarea lui Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Preşedintele Fundaţiei Shakespeare şi vice-preşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare. Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 4 şi 5 august 2013 pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, ambele fiind urmate de discuţii între realizatorii români şi public.
Festivalul se află anul acesta la cea de-a şaptea ediţie şi prezintă spectacole din Georgia, Germania, Croaţia, România şi Polonia.
Festivalul „Shakespeare” 2013 va fi completat de conferinţa internaţională „Limbajele puterii/Limbajele artei”, care va avea loc în perioada 1-4 august 2013, la Primăria Veche din Gdańsk. Punctul de plecare al temei conferinţei îl reprezintă punerea în scenă, în 1992, a piesei Titus Andronicus de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Apărută la doi ani de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, piesa a fost receptată nu numai ca un comentariu politic, o analiză profundă a răului, dar şi ca o parabolă atemporală. A fost o modalitate complet nouă de a vorbi despre politică şi putere, totodată de a supune analizei critice limbajul folosit de acestea. Limbajul nu numai în sensul unui sistem fonetic de comunicare, ci şi în cel de instrument al forţei, violenţei, manipulării psihice şi fizice, falsităţii şi minciunii.
Scopul conferinţei, aflată în strânsă legătură cu festivalul, este analiza modului în care regizorii tinerei generaţii vorbesc despre lume prin intermediul aceleiaşi opere a lui Shakespeare, Titus Andronicus. Invitatul din România al conferinţei va fi istoricul Marius Stan, care va susţine un referat cu titlul Post-communist Romania and Its Rocky Road to Transition.