La cei 28 de ani ai săi, informaticianul Papucă locuiește încă cu mama lui și visează la o carieră regizorală. Un bărbat se străduiește în zadar să își salveze căsnicia, un altul încearcă zi de zi să se arunce pe fereastră ca să scape de plictiseală. Olga se culpabilizează, pentru că a făcut declarații false despre iubitul său ca să scape de prigoana autorităților, o fetiță suferă de lipsă de afecțiune din partea familiei, o altă, dimpotrivă, de prea multă iubire.
Antologia reunește 14 texte contemporane publicate între 2002 și 2014 și oferă, prin poveștile relatate, o viziune cuprinzătoare asupra societății românești de azi, în care se fac simțite încă urmările unui secol frămânat marcat de războaie, totalitarism, transformări politice și sociale. Textele au fost traduse în cadrul atelierelor organizate de Catedra de Romanistică a Universității Humboldt și de ICR Berlin între 2013 și 2017.
Autori: Lucian Dan Teodorovici, Adela Greceanu, Ioana Pârvulescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Răzvan Rădulescu, Petru Cimpoeșu, Gabriela Adameşteanu, Nora Iuga, Marta Petreu, Corina Sabău, Ovidiu Nimigean, Dan Lungu, Adina Rosetti și Bogdan Costin.
Traducători: Miruna Bacali, Kathrin Bartha, Julia Braungart, Katharina Dociu, Hubertus Wester-Ebbinghaus, Gundel Große, Christiane Hoyer, Anca Ilea, Sarah Maria Joițoiu, Beate Leyk, Adrian Patrick Mühlroth, Christine Niehoff, Astrid Pförtner, Crina Vasiliu-Kienle, Werner Welther.