„Memoriile unor reporteri radio” – jurnaliști evrei români la BBC, Vocea Americii, Europa Liberă, Kol Israel & Recital Antonel Boldan la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în data de 22 iulie 2021, la sediu, un eveniment dedicat activității jurnaliștilor evrei emigrați din România comunistă, la marile posturi de radio din Occident și din Israel: BBC, Vocea Americii și Europa Liberă, respectiv Kol Israel.

Evenimentul, în limba română, a avut ca punct central cartea de memorii a jurnalistului Dorian Galbinski – „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, apărută la Editura Humanitas, și a inclus intervenții înregistrate cu autorul – cel mai longeviv reporter BBC, cât și cu alți jurnaliști români evrei care au avut o carieră impresionantă în domeniu: Michael Shafir (director mai bine de un deceniu la Kol Israel, secția foreign news și la Radio Europa Liberă), și Iosif Klein Medeșan (jurnalist radio la Vocea Americii, BBC și Radio Europa Liberă).

Dorian Galbinski a subliniat, în intervenția sa, că meseria de jurnalist i s-a potrivit „ca o mănușă”, oferindu-i posibilitatea de a fi el însuși și dându-i independență. Michael Shafir și Iosif Klein Medeșan au împărtășit experiențele proprii de lucru în redacțiile posturilor de radio internaționale, în medii multiculturale, unde și-au putut găsi și identifica „vocea” de jurnalist.

Manifestarea de la sediul ICR a conținut și o masă rotundă – moderată de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv – care i-a avut ca invitați pe Michael Lavie (martor al multor evenimente descrise în carte), alături de Gad Ben-Itzhak, fost jurnalist la emisiunea în limba română de la postul de radio Kol Israel.

Michael Lavie a punctat momentele cheie ale relației sale cu Dorian Galbinski, începând cu întâlnirea pe vaporul plecat din Napoli spre Eretz Israel, continuând cu experiența kibbutz-ului, a serviciului militar și a războiului, ajungând la relația pe care o are cu autorul în ziua de azi. „Noi nu am plecat în Israel din sionism, am crezut că ajungem în Occident, și, de fapt, am ajuns în Orient.”

În intervenția sa, Gad Ben-Itzhak a subliniat caracteristicile fiecărui post de radio, menționând că radioul public Kol Israel a fost interesat în particular de problemele evreilor din diaspora. Totodată, acesta a adus în discuție Legea Radiodifuziunii Israeliene care acorda un statut deosebit jurnaliștilor.

A doua parte a evenimentului a constat într-un moment muzical oferit publicului de tenorul român Antonel Boldan, de la Opera Bastille din Paris – invitat la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Operă de la Ierusalim –, acompaniat de pianistul israelian de origine română, Eitan Schmeisser. Programul a inclus arii de Giacomo Puccini și Eduardo di Capua, precum și prelucrări din folclor de Tiberiu Brediceanu, fiind primit cu aplauze îndelungate. La finalul recitalului, Eitan Schmeisser a împărtășit publicului impresiile sale legate de recenta sa numire ca director artistic al Operei Naționale din București.