Lectură şi dialog cu scriitorul Dieter Schlesak

Manifestare realizată în colaborare cu editura Dietz din Bonn şi cu Deutsch Rumänische Gesellschaft Berlin


Unul dintre cei mai reputaţi scriitori germani originari din România, DIETER SCHLESAK*, este invitatul Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu" din Berlin, unde va citi, în seara de miercuri, 18 aprilie, fragmente din noul său roman documentar CAPESIUS, FARMACISTUL DE LA AUSCHWITZ, aparut la Dietz Verlag Bonn, 2006. Scriitorul va fi însoţit de fiul său, Michael Schlesak, care va asigura la pian un acompaniament muzical al lecturii.

Încă din momentul lansării sale pe piaţa germană, cu ocazia târgului de carte de la Frankfurt, în octombrie 2006, romanul lui Dieter Schlesak a stârnit recţii intense prin tema sa.
Povestea cutremurătoare a farmacistului sighişorean Viktor Capesius, intrat în rândurile SS-ului şi îndeplinind, din 1943 până la sfârşitul războiului, „funcţia" de farmacist în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde n-a ezitat să-şi trimită concetăţenii spre camerele de gazare- reprezintă rezultatul a peste 30 de ani de cercetări şi muncă asiduă a scriitorului Dieter Schlesak, care publică la sfârşitul anului 2006 acest extraordinar roman în care se îmbină magistral documente, interviuri şi înregistrări ale unor martori oculari.

"O carte curajoasă, care trebuie inclusă în canoanele literaturii consacrate Auschwitz-ului, tocmai pentru că o un astfel de tip de roman documentar oferă generaţiilor viitoare o cultură vie a memoriei".

Wolfgang Schlott

"Ceea ce Hannah Arendt definea ca „banalitatea Răului", devine aici o 'familiaritate' transilvăneană a Răului". Georg Aescht

* Dieter Schlesak este unul dintre cei mai reputaţi scriitori germani originari din România (n. la Sighişoara). Trăieşte din 1969 în Camaiore-Toscana şi în Germania. Laureat a numeroase premii literare, distins în 2001 cu premiul Fundaţiei Schiller pentru întreaga operă. Doctor H.C. al Universităţii din Bucureşti


Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel.0049-30-890 61 987; Fax. 0049-30-890 61 988
e-mail: office@ rokultur.de; direktor@ rokultur.de