- 27 August 2014 - 28 August 2014
- Etichete Icr Institutul cultural roman Bari Jazz Poezie
Pe 27 și 28 august 2014, la Bari, în Italia, va avea loc o serie de evenimente muzicale și literare sub genericul Jazz şi poezie românească la Bari. Proiectul, organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, marchează Ziua Limbii Române, sărbătorită, începând din 2013, la finele lunii august.
Astfel, miercuri, 27 august, Adrian Naidin (violoncel şi voce), Irina Sârbu (voce) şi Ciprian Parghel (contrabass şi voce), reuniți sub titulatura Tri, vor susține un recital de jazz cu piese de Zavaidoc și Anton Pann, melodii din Ardeal şi muzică lăutărească românească în interpretare modernă, alături de piese de inspiraţie folclorică semnate de Adrian Naidin. Joi, 28 august, va avea loc un concert de jazz susţinut de Paolo Profeti Quintet și un recital de poezie românească. Din ansamblul instrumental italo-român fac parte Paolo Profeti, saxofonist și compozitor italian stabilit în România, Florian Radu (trombon), Michael Acker (contrabas), Octavian Scurtu (baterie) și Sorin Romanescu (chitară). Între piesele lui Paolo Profeti vor fi intercalate texte de Mariana Marin, Virgil Mazilescu, Mircea Ivănescu, Leonid Dimov și Răzvan Țupa, în lectura actriței Anda Saltelechi (în original) și a traducătoarei Clara Mitola (în italiană). Programul a fost conceput special pentru acest eveniment, compozițiile interpretate fiind armonizate cu sonoritățile textelor recitate. Publicul va avea la dispoziție un pliant bilingv cuprinzând poemele prezentate, în traducere și în original.
„Poeziile pe care le-am ales pentru a acompania muzica lui Paolo Profeti sunt prețioase tablouri cu culori strălucite sau întunecate, onirice, realistice, imateriale... și toate celelalte – foarte multe – cuvinte pe care am putea să le înșirăm pentru a descrie ființa umană cu visele, fricile, slăbiciunile, dorințele și curiozitățile ei. Am căutat cei mai jazz poeți și poezii cu putință, pe care am avut norocul să-i pescuiesc în extinsa mare a poeziei contemporane românești, pentru a răspunde cu imagini la imagini, cu muzică la muzicalitatea limbii române.“ – Clara Mitola
Ambele evenimente vor avea loc, de la orele 20.00, la Bar pizzeria Pane e Pomodoro, Lungomare Perotti 56, din Bari. Intrarea este liberă.
Informații despre program și artiști:
Miercuri, 27 august, ora 20.00 – Concert de jazz de inspirație folclorică: Proiectul TRI - Adrian Naidin (violoncel şi voce), Irina Sârbu (voce), Ciprian Parghel (contrabas şi voce)
Trei muzicieni cu istorii și structuri diferite se întâlnesc pentru a se juca folosind sunetele într-un experiment acustic inedit, aplaudat pe marile scene bucureștene, și ne oferă proiectul TRI gândind, ca Wolfgang Amadeus Mozart odinioară, că „după tăcere, ceea ce s-ar putea apropia cel mai mult de exprimarea inexprimabilului este muzica“.
Adrian Naidin – colaborator al lui Moby pentru coloana sonoră a filmului The Necessary Death of Charlie Countryman, un proiect al americanului Shia LaBeouf, Adrian Naidin este un muzician complet, cu o experiență care cuprinde jazz-ul, muzica clasică și folclorul. Experimentele sale acustice inedited acoperă o arie extinsă, de la jazz-ul contemporan la world music sau pop-rock.
Irina Sârbu – absolventă a Liceului de muzică „George Enescu“, clasa pian principal şi a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ din București, secţia actorie. În 2004 a primit “Premiul pentru debut” la Gala Premiilor Jazz din anul 2003. În scurt timp, a început să cânte cu instrumentişti renumiţi ai jazz-ului romanesc, printre care Marius Mihalache, Marius Vernescu, Sorin Romanescu, Sorin Terinte, Mircea Tiberian şi Pedro Negrescu. A cântat pe numeroase scene din Bucureşti şi din ţară precum şi la numeroase Festivaluri Nationale şi Internaţionale. În 2006 a înregistrat cu Marius Mihalache albumul World Symphony.
Ciprian Parghel – absolvent al secţiei de jazz de la Conservatorul Regal din Bruxelles, Ciprian Parghel a concertat pe numeroase scene festivaliere şi de club. A colaborat cu artiști reputați precum Archie Shepp, Puiu Pascu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Paolo Radoni şi, de nenumărate ori, în formula de trio-familie Anca Parghel şi fiii. Este apreciat ca unul dintre cei mai valoroși contrabasiști ai generației sale.
Joi, 28 august, ora 20.00 – concert de jazz intercalat cu poezie contemporană
Paolo Profeti Quintet: Paolo Profeti (saxofon), Florian Radu (trombon), Michael Acker (contrabas), Octavian Scurtu (baterie), Sorin Romanescu (chitară)
Universul de referinţă al compozițiilor lui Paolo Profeti este imposibil de etichetat ca aparţinând unui gen strict: inspirat atât din matricea post Bop, cât şi din lumea latină şi din muzica europeană şi mediteraneană, dar și cu nuanţe funky. Fiecare dintre piese are o componentă narativă care, într-o sinestezie naturală cu texte poetice româneşti contemporane, schițează un voiaj geografic şi emoţional având ca principale repere România și Italia, voiaj pe care din ce în ce mai multe persoane îl fac astăzi, într-un sens sau în celălalt.
Textele alese de traducătoarea Clara Mitola, semnate de Mariana Marin, Virgil Mazilescu, Mircea Ivănescu, Leonid Dimov și Răzvan Țupa, ilustrează mai multe stiluri și perioade din poezia românească a ultimei jumătăți de secol.
Paolo Profeti – muzician italian, a absolvit summa cum laudae Conservatorul Giuseppe Verdi și Accademia Internazionale della Musica din Milano, oraș unde s-a făcut remarcat în lumea jazzului ca saxofonist, compozitor și profesor. În prezent, este primul alto al Artchipel Orchestra, recent câștigator al premiului Best Italian Band of the Year în Top Jazz 2012 (din revista din Italia Musica Jazz). Colaborează, de asemenea, cu Mamud Band (formație de afro-funk), iar în România cu muzicieni consacrați precum Mihai Iordache, Nicolas Simion, Mircea Tiberian.Florian Radu – solist instrumentist al Orchestrei Naționale Radio începând din 2008, gălățeanul Florian Radu este absolvent la Universitații de Muzică din București. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu muzicieni de marcă precum Garbis Dedeian, Decebal Bădilă, Johnny Răducanu, Harry Tavitian.
Michael Acker – absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, avându-l ca profesor și mentor pe Mircea Tiberian, Michael Acker a devenit unul dintre primii basiști din România, având șansa să cânte la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri din țară – Gărâna, Festivalul „George Enescu“, Sibiu Jazz Festival, ARCUB Live Open Air Jazz Blues&More – alături de nume precum Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Eduard Jak Neumann, Iordache, Luiza Zan, Tony Miceli sau John Betsch.
Octavian Scurtu – cu o carieră de aproape 20 de ani ca baterist și producător, Tavi Scurtu a fost implicat în nenumărate proiecte muzicale, ceea ce l-a adus atât pe scena de club cât și pe scenele unor festivaluri de jazz și muzica electronică, din țară și din străinatate, între care TM Base, Gala Jazz-Blues din Timișora, Festivalul de Jazz de la București sau Festivalul de la Gărâna. De-a lungul anilor, a putut fi ascultat alături de Jazz Credit, Brigada Artistică Urbană (BAU), Outernational Space Gipsy Consortium, Aievea, East Village, Iordache, MIDI Overdose sau The:Egocentrics.
Sorin Romanescu – un experimentat muzician, compozitor și producător de jazz, chitaristul Sorin Romanescu este un adept al limbajului de jazz modern, cerebral, dar și un bun cunoscător al tradiției jazz-ului, capabil să dezvolte solo-uri antrenante, dominate de tonuri calde, ce amintesc de manierele lui Joe Pass sau Bill Frisell.
Clara Mitola, traducătoare, a absolvit Universitatea Ateneo (Facultatea de Litere și Filozofie) din Bari, Italia. A tradus din limba română volume de Neagu Djuvara (Tra Oriente e Occidente, Editura Pavesiana, 2012), Mariana Marin (Zestrea de aur / La dote d’oro, ediție bilingvă, Editura Pavesiana, 2013, carte distinsă cu Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian“), Lucian Boia (Fine dell’Occidente? Verso il mondo di domani, Editura Ediesse, 2014) și Virgil Mazilescu (Guillaume poetul și administratorul/Guillaume il poeta e l’amministratore, ediție bilingvă, Pavesiana, 2014), precum și grupaje de poeme semnate de Octavian Soviany, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Sorin Gherguţ, Angela Marinescu, Dan Sociu, Denisa Comănescu, Magda Cârneci.
Anda Saltelechi – actriţă la Teatrul Odeon din Bucureşti, a participat, de asemenea la producţiile independente Nostalgia 53 (după Mircea Cărtărescu), Mioriticele (în căutarea lui Dracula), Experimentul Hamlet, Poezisele (regia Crista Bîlciu). În prezent, joacă în spectacolul Titanic Vals, în regia lui Alexandru Dabija.