Istoria Mărțișorului prezentări și ateliere



Data: Sâmbătă, 1 martie, între 15:00 și 18:00 și duminică, 2 martie, între 10:00 și 13:00
Locul: Salonul auriu al palatului Béhague, reședința României în Franța | 123 Rue Saint-Dominique, 75007 Paris

Conform tradiției, toate doamnele, domnișoarele, domnii și copiii vor primi un „Mărțișor”!

România și Republica Moldova celebrează împreună, la Paris, una dintre cele mai frumoase tradiții arhaice, dar vie și mereu actuală, care caracterizează cultura noastră comună.
Avem plăcerea de a vă invita la palatul Béhague, pentru a vă întâlni cu etnologi ai Institutului Național al Patrimoniului din București, precum și cu artizani din satul transilvănean Mândra (Muzeul de Pânze și Povești) pentru o serie de dialoguri cu tradiția, după cum urmează:

  • prezentări (în română și în franceză) ale evoluției, de-a lungul timpului, a arhaicei tradiții a Mărțișorului;
  • ateliere practice în care veți vedea și chiar învăța tehnica țesutului din fire roșii și albe cu canaful Mărțișorului.

Atelierele sunt deschise atât copiilor, cât și adulților.

Înscrierea este obligatorie la:

https://tinyurl.com/ycxx2ymj


Locurile fiind limitate, vă îndemnăm să vă înscrieți cât mai curând posibil – pentru avea o experiență culturală specială!

Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului și găzduite de Ambasada României în Franța, în colaborare cu Consulatul General al României la Paris și Institutul Cultural Român din Paris, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză și Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO.

În 2017, tradiția și practicile culturale asociate cu 1 martie, celebrate în România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia de Nord, au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.