Institutul Cultural Român sprijină Bucharest International Dance Film Festival

La aniversarea a zece ani de la fondarea a Bucharest International Dance Film Festival, organizat deAsociația Tangaj Collective,Simona Deaconescu, coregrafă, regizoare și co-fondatoare a festivalului, invită artiști și publicul la un forum dedicat stării actuale și viitorului filmului de dans în Europa. Alături de cinci directori ai unor festivaluri de film de dans din Spania, Islanda, Italia, Germania și Irlanda de Nord, vor fi discutate influențele culturale locale asupra filmului de dans, coexistența tradiției și inovației în acest gen interdisciplinar, și impactul noilor tehnologii asupra creației și distribuției. Festivalul, care se va desfășura în perioada 5-8 septembrie 2024, este sprijinit de Institutul Francez din România, Ambasada Franței, Institutul Cultural Român, ICR Madrid, Accademia di Romania in Roma, ICR Berlin, ICR Londra, Institutul Italian de Cultură, Prohelveția și Acuarela.

Cu această ocazie, vicepreședinta COORPI, Lucia Carolina de Rienzo, va fi prezentă la evenimentul desfășurat în București cu sprijinul Accademia di Romania in Roma.

Lucia Carolina de Rienzo este și producătoare de dans, artă digitală și film de dans. Cu o experiență vastă în coordonarea proiectelor culturale, ea joacă un rol crucial în dezvoltarea video dans-ului în Italia. Produce și organizează proiecte multidisciplinare care pun accent pe oameni, povești și emoții pentru a reflecta teritoriul și comunitatea în care trăiește. Este co-directoare artistică a concursului național La danza in 1 minuto, co-creatoare și producătoare executivă a rezidenței artistice internaționale CAMPO LARGO, în trecut lucrând ca și consultant în artele spectacolului la Urban Center Metropolitano – Città di Torino.

Tot în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, ICR Berlin va susține participareaco-directoarei Festivalului Internațional de film de dans POOL din Berlin Sarah Möller. Aceasta va viziona competiția de scurtmetraje românești de film de dans, va participa la întâlniri cu coregrafi și operatori culturali din domeniul artelor performative, având scopul de a selecta lucrări pentru programarea lor în cadrul festivalului internațional de film de dans POOL din Berlin. Interacțiunea va facilita schimbul cultural și profesional între artiștii români și scena internațională, contribuind la consolidarea relațiilor și la promovarea dansului și cinematografiei românești pe plan global. Prin participarea sa, Sarah Möller va aduce expertiza și perspectiva sa, îmbogățind experiența BIDFF și creând oportunități de colaborare pentru viitor. De asemenea, joi, 5 septembrie 2024, secțiunea BIDFF Exchange organizează, la Modul Cărturești un FORUM / Film Industry Map, unde directori de festivaluri de film de dans, inclusiv Sarah Möller, vor discuta despre conexiunile din industria filmului de dans și cooperarea internațională. Participarea lui Möller, co-directoare a festivalului POOL din Berlin, este esențială pentru dialogul cu scena locală și pentru networking.

Programatoare de filme, lector și membră a juriului la numeroase festivaluri internaționale de film de dans și expoziții, Sarah Möller a studiat cultura media la Bauhaus-Universität Weimar, Université Lumière Lyon II și Universitatea din Potsdam. Möller este una dintre co-directoarele festivalului internațional de film de dans POOL din Berlin. Este interesată de diferitele modalități de împletire a mișcării cinematografice cu dansul și coregrafia. De asemenea, a fost invitată ca programatoare de filme, lector și membră a juriului la numeroase festivaluri internaționale de film de dans și expoziții. POOL – MOVEMENT ART FILM Festival Berlin se află anul acesta la a 17-a ediție și este co-produs de celebrul spațiu dedicat dansului contemporan berlinez, DOCK11.

Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea dansatorului Samuel Retortillo la București. Evenimentul la care va fi prezent va fi organizat la Modul Cărturești, joi, 5 septembrie 2024, ora 18.00, unde sunt invitați directori de festivaluri internaționale de film de dans pentru a dezbate relația dintre dansul contemporan și industria cinematografică și dezvoltarea de resurse din acest domeniu. Prezența dansatorului Samuel Retortillo pe toată durata festivalului este importantă din punct de vedere al implicării active în dialogul cu scena locală prin facilitarea de întâlniri cu artiști coregrafi români, specialiști din domeniul filmului și crearea unui network cu comunitatea dansului bucureștean.

Samuel Retortillo este dansator, coregraf și curator, conduce Centrul Coregrafic din La Rioja și festivalul Fiver Screendance Movement din Madrid. Coordonează diverse festivaluri și programe de dans și live art, coordonează Festivalul MARGEN (recent încheiat) și este directorul Bienalei - „Bienal de las Artes del Cuerpo, Imagen y Movimientoˮ de la Madrid.

Totodată, ICR Londra susține participarea coregrafei Jessie Keenan, în calitate de curatoare și director artistic al Festivalului Internațional de Film de Dans Light Moves/Limerick, la Bucureşti, în cadrul evenimentului Bucharest International Dance Film Festival, pe toată durata desfăşurării festivalului cât şi în cadrul secțiunii BIDFF Exchange.

Jessie Keenan este o coregrafă și curatoare irlandeză care realizează și programează spectacole, instalații site-specific și filme de dans. Opera sa intersectează știința, muzica, arta vizuală și lucrul cu arhivele. Keenan este artistă rezidentă la Townhall Cavan pentru anii 2023/2024, fiind sprijinită de Arts Council Ireland, Townhall Theatre și Cavan County Council. Jessie Keenan este noul director artistic al Festivalului Internațional de Film de Dans Light Moves din Limerick, ajuns anul acesta la cea de-a 8-a ediție.

Dezbaterile vor aborda provocările majore cu care se confruntă creatorii de film de dans, inclusiv dificultățile legate de finanțare, accesul la resurse și integrarea în tendințele actuale ale marilor festivaluri. Se va pune accent pe interacțiunea dintre dans și cinematografie în educația noilor creatori și pe noile forme de expresie artistică generate de aceste colaborări.

Forumul va poziționa BIDFF ca un eveniment unic în zona balcanică și va explora direcțiile viitoare ale filmului de dans în Europa, având în vedere contextul artistic actual, influențat de crize politice și ecologice.

Dezbaterea face parte din secțiunea BIDFF Exchange din cadrul Bucharest International Dance Film Festival, care se desfășoară în perioada 5 - 8 septembrie. BIDFF este singurul festival internațional de film de dans din estul Europei la acest moment, care are loc în București. Anul acesta este unul aniversar pentru BIDFF, acesta ajungând la cea de-a 10-a ediție. Pe parcursul a patru zile, în 10 locații, vor avea loc peste 30 de evenimente: filme de dans în premieră, o competiție de scurtmetraje de pe întreg mapamondul, expoziții VR, performance-uri, tururi ghidate și ateliere dedicate. Toate evenimentele fiind cuprinse de tema acestei ediții aniversare: Mapping Bodies.

Festivalul are loc între 5 și 8 septembrie la Cinema Elvira Popescu, Grădina cu Filme - Cinema and More, Roaba de Cultură, CNDB, SAC @ MALMAISON, Teatrul MASCA, Apollo 111, Cinema Muzeul Țăranului, precum și alte locații din București.

Mai multe detalii și programul complet al festivalului pe bidff.ro