Impro-viziuni, ateliere de improvizație și spectacol demonstrativ cu actorul Marius Florea Vizante

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău organizează o serie deateliere de improvizație cupotențial de spectacol, proiect coordonat de Marius Florea Vizante, sub genericul Impro- viziuni. Atelierele se vor desfășura în perioada 24-29 iunie la Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău, urmând ca spectacolul să aibă loc în același spațiu, pe data de 30 iunie 2023. Programul se desfășoară sub egida proiectului MoldArte.

Pentru teatru, improvizaţia este „viaţa” din scenă, senzaţia că totul se petrece hic et nunc (aici și acum), că nu avem de-a face cu ceva prestabilit, spunea domnul profesor Florin Zamfirescu (2002).Puterea spiritului de a se adapta şi a găsi soluţii spontane unor dileme apărute reprezintă chiar libertatea noastră. În aceasta constau, chiar, farmecul şi misterul actului teatral, în personalitatea plurivalentă şi unică a actorului care poate întruchipa în joc mai multe identităţi, creând - imaginând şi concretizând în faţa spectatorului universuri noi şi întâlniri extraordinare.

Dar ce se întâmplă atunci când jocurile se tranformă din metodă de lucru, de antrenament, în spectacole propriu-zise?La această întrebare a găsit un răspuns regizorul Vlad Massaci, cel care a adus pentru prima dată în România un spectacol de Teatru-Sport. Teatru-Sport este o „marcă teatrală” inventată de Keith Johnstone (cel care conduce la Calgary deja faimosul Institut Internaţional de Teatru-Sport). Experiența și timpul a demonstrat că tipul acesta de lucru și de spectacol are potențial magic asupra tuturor (actori și spectatori), dar mai ales asupra actorilor care au ocazia să joace în asemenea spectacole.

Proiectul „Impro-viziuni” propus de actorul Marius Florea Vizante se bazează pe experiența direct acumulată în timpul antrenamentelor și al spectacolelor de improvizație, dar și pe studiul lucrărilor „Improvizația și teatrul” de Keith Johnstone și „IMPROV - noțiuni de bază și exerciții” de Dragoș Muscalu.

Proiectul „Impro-viziuni” propune ateliere de antrenament având ca finalitate realizarea de spectacole de impov.

Prin natura ludică și a posibilităților infinite de expresie și de conținut „Impro-viziuni” va aduce beneficii în antrenarea profesională a actorilor (corporal, de expresie, de creativitate), va impulsiona lărgirea cunoștințelor de limbă și, nu în ultimul rând, prin caracterul interactiv al spectacolelor, va crea legături mult mai profunde între trupa de actori și spectatori.

De asemenea, datorită formelor unice izvorâte din jocurile de improv, spectacolele vor avea caracter de unicitate, prilejuind de fiecare dată reprezentații inedite, astfel că spectatorii vor avea ocazia de a participa la fiecare reprezentație ca la o nouă premieră.