În perioada 2 septembrie - 28 octombrie 2014, Asociația Art à la carte organizează Festivalul „Serile Lipatti”, la Conacul Lipatti de la Fundățeanca (astăzi, satul Ciolcești, comuna Leordeni) și la Ateneul Român din București. Evenimentul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cofinanțat de Consiliul Județean Argeș și Institutul Cultural Român, este închinat memoriei marii personalității culturale românești, pianistul Dinu Lipatti.
Concertele vor avea loc de la ora 18.00 în fiecare zi de marți (2, 9, 16, 23, 30 septembrie și 7, 14, 21, 28 octombrie). În mod excepțional, în luna septembrie este programat un concert și miercuri, 3 septembrie. Accesul publicului este liber. Programul poate fi consultat la www.serilelipatti.ro/program
Invitatul de onoarea al Serilor Lipatti este marele pianist rus Andrei Gavrilov, care va susține un recital extraordinar la Ateneul Român în data de 28 octombrie 2014, încheind cea de a treia ediție a festivalului.
Pianiștii Ilinca Dumitrescu, Vlad Dimulescu, Nicoleta Meițoiu, Abel Corban, Tudor Scripcariu, trioul PRO ARTE – compus din Nicolae Licareț, Marin Cazacu și Anda Petrovici, sopranele Irina și Cristina Iordăchescu, ARMONIA – corala bărbătească ortodoxă a Arhiepiscopiei Tomisului, toți acești muzicieni de marcă sunt invitați să susțină recitaluri la Conacul Lipatti.
Noutatea absolută a celei de a treia ediții este reprezentată de masterclass-ul susținut de reputatul pianist și profesor rus Andrei Gavrilov, oferit studenților conservatoarelor de muzică din România, desfășurat timp de cinci zile în Sala Mică a Ateneului Român.
Organizatorii au în vedere și acordarea unui număr de burse pentru studenții cu dificultăți financiare.
Pentru tinerii muzicieni, participanți activi sau pasivi la masterclass, întâlnirea de la București cu marele maestru Andrei Gavrilov înseamnă un moment marcant al începutului lor de carieră. În același timp, prezența maestrului Gavrilov la București se constituie într-un eveniment de o importanță covârșitoare pentru întreaga viață muzicală a României.
Serile Lipatti 2014 continuă linia deschisă de primele două ediții și anume de a promova muzicieni tineri, debutanți în cariera interpretativă. Astfel, și de această dată opt studenți, masteranzi sau doctoranzi ai Universității Naționale de Muzică din București vor deschide fiecare recital, ca preambul la programul mai amplu al interpreților consacrați.
Prezentarea concertelor prin pre-concert talks adaugă un plus esențial gradului de receptivitate al publicului. Prin aceste prelegeri se face o introducere în istoria pieselor și a stilurilor muzicale, în ideea de a trezi interesul auditoriului prin informațiile interesante. Printr-un parteneriat reînnoit cu redacția Patrimoniu din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, prelegerile vor beneficia de scurte ilustrări muzicale din înregistrările pianistului Lipatti.
Evenimentul Serile Lipatii este posibil cu sprijinul:
Parteneri: Muzeul Judetean Argeș, Filarmonica George Enescu, Societatea Română de Radiodifuziune, Primăria Leordeni, Fundația Dinu și Valentin Lipatti.
Sponsori: PKF, Hotel Argeș, Star MD
Parteneri media: România Liberă, Observator Cultural, Argeșul, Antena 1 Pitești, Muscel TV, TVH, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bitpress, Zile și Nopți, Port.ro, ADZ, Curierul Zilei
Consiliul Județean Argeș asigură transportul gratuit al publicului la locația evenimentului, punând la dispoziție un autocar. Ora de plecare a autocarului din parcarea Consiliului Județean Argeș este 17.15. Întoarcerea de la Conacul Lipatti va fi la 20.30.
Lansarea evenimentului Serile Lipatti va fi făcută la conferința de presă a Consiliului Județean Argeș din 27 august, ora 10.00.
Pentru mai multe detalii: www.serilelipatti.ro și www.facebook.com/serile.lipatti.
Prin concertele de înaltă ținută propuse de Festivalul Serile Lipatti 2014, organizatorul, Asociația Art à la carte dorește să creeze un adevărat eveniment în viața și opțiunile culturale ale publicului argeșean, să facă din Serile Lipatti o prezență permanentă în peisajul cultural piteștean și național și să imprime în conștiința publică valoarea artistică universală a lui Dinu Lipatti.