Institutul Cultural Român de la New York a organizat, în premieră în spațiul nord-american, în perioada 15-18 august 2015, seria de spectacole muzical-literare intitulată Festivalul Limbii Române în Canada și SUA, dedicată sărbătoririi Zilei Limbii Române.
Triplul eveniment a constat în spectacole care au avut loc la Montreal (15 august, sala din Cote-des-Neiges - în apropiere de Universitatea din Montreal - și în prezența a circa 400 de spectatori), Ottawa (16 august, la Freiman Hall, University of Ottawa – cea mai mare universitate bilingvă din lume, înființată în 1848 și având astăzi peste 43.000 de studenți -, în prezența a 150 de spectatori) și la sediul Institutului Cultural Român de la New York (18 august, sala Auditorium, în prezența a 130 de spectatori).
Programul spectacolelor a cuprins recitaluri muzicale susținute de marele compozitor și virtuoz Eugen Doga (a cărui creație a intrat cu mare success în circuitul european și universal al valorilor muzicale), precum și de vestitul naist și dirijor Vasile Iovu, format la școala maestrului Gheorghe Zamfir. Repertoriul prezentat de Eugen Doga a inclus, în principal, piese instrumentale celebre, inspirate din opera lui M. Eminescu și folclorul românesc, precum și alte creații personale, intrate în circuitul muzical universal și patrimoniul UNESCO, iar recitalul lui Vasile Iovu, Artist al Poporului, a cuprins, printre altele, Hora Staccato (Grigoraș Dinicu), Ciocârlia (folclor românesc), melodii de Eugen Doga din coloanele sonore ale filmelor Patul lui Procust, Șatra (r. Emil Loteanu) și Maria Mirabela (r. Ion Popescu-Gopo), precum și suita de melodii românești intitulată Ecoul Dacilor.
Au fost proiectate videoclipul documentar „Basarabie, nu plânge!”, dedicat luptei pentru limba română în R. Moldova (producție – Flacăra Film Chișinău) și filmul documentar „Eugen Doga”, din serialul „100 români celebri născuți în Moldova” (producție – Flacăra Film Chișinău). Prezentarea celor două filme a fost făcută de Luminița Dumbrăveanu, scriitoare și scenaristă, și Teodor Guțu, regizor, de la televiziunea public din R. Moldova.
În calitate de autoare, Luminița Dumbrăveanu a prezentat cartea Eugen Doga: Muzica este prima și ultima mea iubire (Chișinău, Ed. Prut Internațional, 2012, 296 p.), lucrare dedicată vieții și carierei muzicale ale compozitorului.
Ala Mîndicanu, președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, a susținut un dublu recital compus din poeme dedicate limbii române (din creația lui Eminescu, Al. Mateevici, N. Stănescu, Gr. Vieru, D. Matcovschi, Leonida Lari ș.a.), precum și piese semnate de Eugen Doga și din repertoriul Mariei Tănase. De asemenea, a prezentat volumul personal Dor de libertate (2007).
La toate cele trei spectacole, participanților le-a fost distribuită o broșură editată de Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) și de Asociația Culturală Română (ACR) din Canada, care cuprinde mesaje de salut adresate celor două comunități amintite de către (în ordinea din sumar): Stephen Harper, prim-ministru al guvernului canadian, Lise Theriault, vice prim-ministru, ministru al Securității Publice, Denis Coderre, primarul Montrealului, Klaus Werner Iohannis, președintele României, Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, Doina Uricariu, director, Institutul Cultural Român de la New York.
La cele trei spectacole din cadrul Festivalului au participat o serie de prestigioase personalități, inclusiv ale mediului diplomatic din Canada și SUA. Astfel, la Montreal, au fost prezenți E.S. Ala Beleavschi, ambasador al R. Moldova în Canada, Vladimir Ciobănașu, ministru consilier pentru economie de la Consulatul General al României de la Montreal, Serghei Petrov, ministru consilier de la Consulatul Federației Ruse, Abdoullaye Diallo, de la comunitatea africană, Christos Petsinis, de la comunitatea greacă, Jimmi You, de la comunitatea chineză, Marius Finca, președinte al ACR, Vania Atudorei, președinte al Asociației Românilor din Laval, Dan Mielia, președinte al Comunității Românilor din Monteregie, Nata Albot, președinte al Asociației Koolture Tricolore, Simona Pogonat, director al ziarului Accent Montreal, Nicolae Mărgineanu, președinte al Fundației „Dor”.
La Ottawa, au fost prezenți la spectacol Ala Beleavschi, ambasador al R. Moldova, Gabriel Petric, ministru consilier al Ambasadei României în Canada, Adrian Erbiceanu, președinte al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec, ultimii doi adresându-se publicului de pe scenă.
La Montreal și Ottawa, pe lângă cei cinci interpreți din programul organizat de ICR New York, au mai contribuit la spectacol soprana Marina Negruta, cu piese din creația lui Eugen Doga, acompaniată la pian de Nicolae Mărgineanu, conducătorul orchestrei Rapsodia Română, președinte al Fundației „Dor”.
La ICR New York – unde programul a fost prefațat prin sublinierea importanței Sărbătorii Naționale de la 31 august și prin prezentarea invitaților -, printre spectatori s-a aflat și E.S. ambasador Vlad Lupan, reprezentant permanent al R. Moldova la ONU, care, la începutul serii literar-muzicale, a vorbit publicului despre semnificațiile celor două sărbători dedicate Limbii Române, din R. Moldova și România.
Spectacolele Festivalului Limbii Române în Canada și SUA s-au bucurat de atenția presei și a mediilor de informare electronice, atât din România, cât și din comunitățile românești din cele două state nord-americane. De exemplu, publicația „New York Magazin” (editor/fondator Grigore Culian), care, în nr. 856/ 29.07.2015, a publicat afișul Festivalului și comunicatul de presă al ICR New York privind evenimentul, va găzdui în proxima sa ediție un interviu cuprinzător cu maestrul Eugen Doga. Totodată, Romanian Voice TV, stație de televiziune destinată comunității românești din New York și zonele învecinate, a înregistrat spectacolul de la ICR New York și urmează să-l prezinte într-o ediție specială. Și cele două spectacole din Canada au fost în atenția posturilor de radio-TV ale comunității românești locale, fapt ce a contribuit salutar la creșterea audienței Festivalului Limbii Române pe pământ nord-american.
Ziua Limbii Române se sărbătorește, în România, la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament. În cele două țări, dar și în comunitățile românești din lume sunt organizate manifestări culturale și științifice.
În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de Institutul Cultural Român de la New York, cu sprijinul financiar al Direcției Românii din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR – în cooperare cu Asociația Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent „Flacăra Film” din Chișinău - a reprezentat cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului.
La evenimentele amintite au participat atât reprezentanți ai comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, cât și public de alte origini etnice din Canada și SUA.