- 28 February 2022
- Etichete Icr Icr madrid 7 arhitecte romance
În perioada 3-27 martie 2022, pentru a celebra Luna Femeii, Institutul Cultural Român de la Madrid,în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România (UAR), Colegiul Arhitecților din La Rioja (COAR) și Fundația Culturală a Colegiului Arhitecților din La Rioja, cu sprijinul Consulatului General al României la Bilbao prezintă în premieră, în orasul Logroño, din nordul Spaniei, o expoziție dedicată unor femei cu rezultate remarcabile în arhitectura românească. Curatoriată de președinta UAR, arhitecta Ileana Tureanu, expoziția prezintă, printr-o selecție de fotografii și text, activitatea arhitectelor din România – de la pionierele arhitecturii românești din perioada interbelică și postbelică și până la cele mai reprezentative nume ale noii generații.
Vernisajul expoziției are loc joi, 3 martie, ora 12.30, ora Spaniei.
Alcătuită cronologic, expoziția cuprinde trei secțiuni: Pioniere, Arhitecte ale perioadei postbelice și Arhitecte contemporane.
Secțiunea dedicată perioadei interbelice o include pe Regina Maria – prima femeie membru al Academiei de Arte Frumoase de la Paris – cunoscută pentru dragostea sa pentru arhitectură și pentru modelarea spațiilor cu care a intrat în contact. Perioada postbelică gravitează în jurul restauratoarelor care au avut un rol major în salvarea patrimoniului național construit. Pentru perioada interbelică, selecția le are în vedere pe Virginia Haret-Andreescu, prima femeie architect, cu diploma obținută în 1919, și pe Henrietta Delavrancea-Gibory. Expoziția prezintălucrări ale operei arhitectei Ioana Grigorescu, care cuprind un material ilustrativ bogat, majoritatea lucrărilor și a obiectelor de arhitectură provenind din arhiva UAR. Aceste lucrări și machete vor ilustra concludent cariera de arhitect și restaurator a Ioanei Grigorescu, dar mai ales valoarea de excepție a realizărilor sale, inclusiv cele artistice. Nu în ultimul rând, perioada contemporană prezintă o selecție a proiectelor realizate de arhitecte premiate la ultimele ediții ale Anualelor și Bienalelor Naționale de Arhitectură, fiind luate în considerare și alte aspecte, precum implicarea tinerelor arhitecte în educația de arhitectură.
Arhitectele incluse în expoziție sunt Regina Maria a României, Virginia Haret Andreescu, Henrietta Delavrancea-Gibory, Ioana Grigorescu, Eliza Yokina, Silvia Demeter – Lowe și Ilinca Păun Constantinescu.
„Expoziția «La mujer que soy. 7 arquitectas rumanas y sus obras» se înscrie în cadrul acțiunii mondiale de a se face dreptate femeilor creator și a efortului UAR de a face cunoscute, pe plan international, profesionistele remarcabile din arhitectura românească. Cu ocazia împlinirii a 100+3 ani de prezență a femeilor în arhitectura românească, prezentăm marile etape de evoluție profesională prin câteva portrete: Pionierele perioadei interbelice (Virginia Andreescu-Haret șI Henrietta Delavrancea-Gibory), salvatoarele patrimoniului din epoca socialistă (Ioana Grigorescu) și implicarea civică și educațională a tinerelor profesioniste (Silvia Demeter, Eliza Yokina și Ilinca Constantinescu). 7 ambasadoare ale excelenței pe care o reprezintă femeile din arhitectura românească”, este mesajul președintei Uniunii Arhitecților din România, arhitect Ileana Tureanu.
Expoziția este inclusă în programul oficial al Festivalului Femei în artă, organizat de Colegiul oficial al Arhitecților din La Rioja, din orașul Logroño.
„În ziua de 3 martie, la ora 12:30, COAR și Fundația sa Culturală, în colaborare cu Institutul Cultural Român și UAR, prezintă o expoziție dublă în cadrul festivalului «Femei în artă din La Rioja». Evenimentul face vizibilă munca a 8 femei arhitecte, pioniere în includerea perspectivei de gen, atât prin lucrările lor, cât și prin modul lor de a înțelege spațiul și mediul construit. Prin munca a 7 arhitecte din România și a Pascualei Campos din Spania, se pune în valoare importanța intersecționalității în viziunea feministă asupra arhitecturii. Curatoriate de arhitecta româncă Ileana Tureanu și de arhitecții din La Rioja Isabel Muñoz, Ana Belén Rivas și Vanesa Marauri, aceste expoziții paralele pot fi vizitate la COAR până pe 27 martie”, declară Decanul Colegiului Oficial al Arhitecților din La Rioja, Ángel Carrero.
Uniunea Arhitecților din România are ca scop promovarea arhitecturii și urbanismului ca domenii ale culturii, protejarea patrimoniului construit și a peisajului. Având sediul central în București, UAR este o asociație profesională de creatori ce continuă tradiția școlii românești de arhitectură și este urmașa Societății Arhitecților Români fondată în anul 1891. Printre activitățile Uniunii se numără publicarea Revistei Uniunii Arhitecților din România, „Arhitectura” (fondată în anul 1906, este una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa), organizarea Bienalei Naționale de Arhitectură, precum și organizarea unor concursuri ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru spații publice, orașe, așezări rurale, amenajări sau design grafic.