- 19 April 2017
- Etichete EUNIC Christian Jahl Teresa Indjein Christian Gastgeber Irina Cornişteanu
În perioada 20 aprilie ‒ 27 mai 2017 la Biblioteca Centrală din Viena va fi prezentată expoziţia „Europa – moştenirea umaniştilor”, care reuneşte figuri reprezentative ale umanismului european. Proiectul este organizat de EUNIC Austria în parteneriat cu Universitatea din Viena, Academia Austriacă de Științe și Büchereien Wien (Bibliotecile Municipale).
Vernisajul expoziţiei are loc în data de 19 aprilie 2017, începând cu ora 19.00. În deschidere vor cuvânta Christian Jahl ‒ directorul Bibliotecii Centrale, doamna Teresa Indjein ‒ şeful Secţiei pentru Politici Culturale din cadrul Ministerului Federal pentru Europa, Integrare şi Relaţii Externe al Republicii Austria, Christian Gastgeber ‒ Academia Austriacă de Științe şi Irina Cornişteanu ‒ președinte EUNIC Austria și director al Institutului Cultural Român de la Viena. Programul serii cuprinde intervenţii muzicale în stilrenascentist în interpretareaansamblului slovac Musicantica Slovaca.
23 de țări vor prezenta pe panouri de mari dimensiuni câte două personalități care au trăit între secolele al XV-lea și XVIII-lea și care au avut un rol determinant în evoluția Europei. La originea Europei de astăzi stau concepte şi valori născute în timpul Renașterii. Expoziția se axează în special pe rolul umaniștilor mai puțin cunoscuți, inclusiv asupra personalităților feminine care au rămas în umbra marilor personalităţi contemporane. Punctul central al expoziției este legătura directă cu Europa contemporană, în special cu idealul Uniunii Europene. Totodată, problematici abordate încă din perioada umaniștilor, cum ar fi migrația, colaborarea și relațiile dintre națiuni, toleranța și egalitatea, vor fi discutate în cadrul programului conex de evenimente.
EUNIC Austria reuneşte 27 de institute culturale şi ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală europeană în societate. Începând din luna septembrie 2016, preşedinţia EUNIC Austria a fost preluată de Institutul Cultural Român de la Viena.
Vă rugăm să confirmați participarea la vernisaj la adresa eunic.austria@rkiwien.at.