Despre noile tendințe în industria modei și a designului în viziunea artistică a „Apparatus 22”

Apparatus 22 - Erika Olea, Dragoș Olea, Maria Farcaș - participă cu proiectele Positive Tension (in the air) și Patterns of Aura (15°Synaesthesia) la programul internațional de modă State of Fashion, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles. Programul va avea loc în orașul olandez Arnhem, în perioada 1 iunie – 22 iulie 2018.


Apparatus 22 va prezenta proiectul Positive Tension (in the air) la ceremonia oficială de deschidere din 31 mai, în prezența ministrului olandez al educației, culturii și științei, Ingrid Van Engelshoven. Lucrarea artiștilor invită publicul la un maraton de gândire critică despre relația modă-sustenabilitate prin intermediul a peste 100 întrebări distribuite sub forma unei expoziții de confetti.

“Jose Teunisson, teoretician, curator al acestei ediții a State of Fashion, a înțeles perfect cum am dizolvat dihotomia celebrare-critică în performanța “Positive Tension (in the air)”, astfel că setul de întrebări critice gândite de noi special pentru această ocazie se vor împrăștia într-o copleșitoare mare de confetti direct în inima sistemului modei având în vedere că o parte importantă a factorilor de decizie din acest sistem participă la evenimentul de deschidere”, descrie Apparatus 22 particularitatea acestei reprezentații.

Proiectul Positive Tension (in the air) a debutat la MuseumsQuartier din Viena în 2012, iar în 18 iunie 2017 a fost itinerat la Muzeul de artă modernă și contemporană Stedelijk din Amsterdam, sub denumirea Positive Tension (curating kit) cu accent petematica practicilor curatoriale.

Instalația de lumină și sunet Patterns of Aura (15°Synaesthesia) realizată de Apparatus 22 va fi expusă în perioada 1 iunie – 22 iulie 2018. Prezentată sub forma unei colecții de modă invizibile, lucrarea are drept sursă de inspirație un fenomen greu de definit, aura, și experiențe senzoriale ce pot fi stimulate de limbaj.

„Suntem extrem de încântați că “Patterns of Aura” își continuă misiunea critică vizavi de reguli nescrise sau așteptări care reglementează sistemul modei: marginal versus central, etica muncii, globalizare, cultura celebrității, obsesia tinereții, istoria ca fetiș, etc. După prezentări site-specific la Muzeul MAK (Viena) și în instituții precum Württembergischer Kunstverein (Stuttgart), TRAFO (Budapesta), Futura (Praga), prezența instalației în State of Fashion este cu atât mai importantă cu cât întregul eveniment este un semnal de alarmă pentru necesitatea de a regândi sistemul modei și impactul lui în societate într-un mod responsabil”, declară Apparatus 22 pentru ICR Bruxelles.

Apparatus 22 este un colectiv transdisciplinar de artă, inițiat în ianuarie 2011, în București, de membrii actuali – Erika Olea, Dragoș Olea, Maria Farcaș– împreună cu Ioana Nemeș (1979 – 2011). Apparatus 22 se consideră un colectiv de visători, cercetători, activiști poetici și futurologi (eșuați) interesați de explorarea relațiilor complexe dintre economie, politică, studii de gen, religie, mișcări sociale și sistemul modei, cu scopul de a provoca teme de reflecție asupra societății contemporane.

Practica artistică a colectivului cuprinde o serie de lucrări și proiecte diverse – instalații, performanțe, texte ce includ referințe și experiențe din design, sociologie, economie și literatură – în care granițele dintre realitate și ficțiune, dintre narațiune și abordare critică se contopesc firesc. Un subiect actual de reflecție este SUPRAINFINIT – un univers imaginat de Apparatus 22 în care speranța este o unealtă critică în navigarea prezentului și viitorului.

State of Fashion este un proiect de modă cvadrienal care se desfășoară pe durata a șapte săptămâni (1 iunie–22 iulie 2018) și succede Bienalei de modă Arnhem (2005-2013). Teama proiectului, “Searching for the New Luxury”, aduce în discuție modul în care tehnologiile digitale (re)definesc conceptul tradițional de lux și promovează ideea de sustenabilitate în industria modei și a designului.

Evenimentul reunește peste 50 de artiști și designeri, profesori și cercetători din domeniul modei și al designului, specialiști și antreprenori din sectorul industriiilor creative. State of Fashion cuprinde un colocviu internațional (31 mai – 1 iunie), expoziția Searching for the Next Luxury, curatoriată de profesorul Jose Teunisson, decanul Școlii de design și tehnologie din cadrul Colegiului de Modă din Londra, și o serie de evenimente colaterale.

Partenerii principali ai State of Fashion sunt Departamentul de modă al Academiei de Artă și de Design ArtEZ și Muzeul de Artă din Arnhem.

Dată ceremonie de deschidere: 31 mai 2018, ora 17:30-21:00

Acces exclusiv pe bază de invitație.

Perioadă expoziţie:1 iunie – 22 iulie 2018

Bilete aici.

Locaţie: De Mellkfabriek, Nieuwe Kade 1, Arnhem