Instituto Cervantes din București în colaborare cu Institutul Cultural Român organizează masa rotundă „Creația literară într-o lume în criză. Scriitori în dialog. Față-n față: Rafael Argullol și Corin Braga" joi, 3 noiembrie 2011, ora 17.30, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38). Cei doi eseiști importanți din Spania și România se întâlnesc la București pentru a vorbi despre temele fierbinți ale zilelor noastre, filtrate prin literatură, studii culturale, estetică și istoria ideilor.
Rafael Argullol Murgadas (n.1949, Barcelona), prozator, poet și eseist, autor a 25 de volume în genuri diferite, este profesor de Estetică și Teoria Artelor la Universitatea Pompeu Fabra. În perioada 2002-2008 a fost director al Institutului Universitar de Cultură de la aceeași universitate. A studiat Filozofie, Medicină, Economie și Științele Informației la Universitatea din Barcelona, a urmat cursuri la Universitatea din Roma, la Warburg Institute din Londra și Université Libre de Bruxelles, luându-și doctoratul în Filozofie (în 1979) în orașul său natal. A predat la numeroase universități europene și americane și a susținut conferințe în orașe din Europa, America și Asia. În bogata sa activitate publicistică a îmbinat constant experiența de călător cu estetica literară. A contribuit la diferite proiecte teatrale și cinematografice. A obținut Premiul Nadal pentru romanul La razón del mal (1993), Premiul de Eseu al Fondului pentru Cultură Economică – cu Una educación sensorial (2002), și premiile Cálamo (2010) și Ciudad de Barcelona (2010), pentru Visión desde el fondo del mar. În română i-a fost tradus volumul de eseuri Sfârșitul lumii ca operă de artă: o poveste occidentală, la Editura Univers (1999).
Corin Braga (n.1961, Baia Mare) este profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă literatură comparată, director al Centrului Phantasma pentru Studiul Imaginarului și al publicației academice Caietele Echinox. Este membru al Asociației Române de Literatură Generală și Comparată, al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN-Clubului român. Este autorul a 12 volume de proză și studii literare, publicate în țară și străinătate, printre care Noctambulii (1992), De la arhetip la anarhetip (2006), La quête manquée de l'Avalon occidentale. Le Paradis interdit au Moyen Age – 2 (2006), Concepte şi metode în cercetarea imaginarului (2007).
Accesul publicului este liber. Se asigură traducere simultană.