- 22 May 2017 - 23 May 2017
- Etichete ICR Odessa Gavriil Musicescu
Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor organizează, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odessa, un turneu omagial Gavriil Musicescu în Regiunea Odessa (sudul Basarabiei), cu ocazia a 170 de ani de la nașterea marelui muzician.
Turneul constă în două concerte, susținute de Corul „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului, din Constanța, în Odesa, pe data de 22 mai, la „Filarmonica Regională din Odessa” și în Ismail, pe data de 23 mai, la Palatul de Cultură „Taras Șevcenko”. Ambele reprezentații vor avea loc începând cu orele 19:00, iar intrarea la concerte este gratuită.
Proiectul este o premieră pentru această zonă și, în mod special, pentru orașul Odessa, important reper cultural și istoric.
Gavriil Musicescu, un compozitor, muzicolog și dirijor român născut în Ismail, în sudul Basarabiei, pe 20 martie 1847, a fost unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician. El a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală. El este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai contribuției comunității din sudul Basarabiei la cultura română. În Catedrala "Acoperământul Maicii Domnului" din Ismail, unde a cântat și a condus corul, sunt păstrate manuscrise ale muzicianului român. În 1876, Gavriil Musicescu preia conducerea Corului Mitropolitan din Iași, al cărui dirijor va fi până la sfârșitul vieții (1903). În această postură, muzicianul va renova radical formația, prin înlocuirea vocilor de copii cu voci feminine și printr-o dificilă dar profitabilă munca de permanentizare și instruire muzicală a membrilor corului. În fruntea acestui ansamblu, considerat primul cor profesionist românesc, el a inițiat o adevarată școală de interpretare a muzicii corale românești.
După
estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina
este de peste 400.000, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea
rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul
Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi
Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord).