- 10 March 2016 - 10 March 2016
- Etichete Brancusi Film Inedit Francofonie Michaud Conferință
Institutul Cultural Român de la Madrid organizează un eveniment inedit dedicat personalității lui Constantin Brâncuși pornind de la imagini de arhivă filmate de sculptor însuși.
În data de 10 martie, în sala de teatru a Institutului Francez din Madrid, de la ora 20.00, vor fi proiectate imagini inedite filmate de Brâncuși în perioada 1922-1939, iar Philippe-Alain Michaud, conservator la Muzeul de Artă Modernă din Paris, Centrul Georges Pompidou, va susține o conferință despre Brâncuși sculptor și fotograf și modul în care, pornind de la fotogramele donate de sculptor statului francez, a fost reconstituit acest film.
Spectatorii vor putea viziona imagini cu artistul lucrând în studioul său parizian, întâlnindu-se cu prieteni precum Marcel Duchamp, Ezra Pound, Victor Brauner sau observând, prin intermediul camerei de filmat, interacțiunea dintre sculpturile sale și lumină ori arta dansului. De asemenea, în 1938, Brâncuși a filmat, cu camera de 35 mm pe care i-o oferise Man Ray, instalarea sculpturilor din ansamblul monumental de la Târgu Jiu: Coloana fără sfârșit, Masa tăcerii, Poarta sărutului. Proiecția va fi însoțită de muzică de jazz selectată de Philippe-Alain Michaud.
Philippe-Alain Michaud este istoric de artă și cercetător, șeful colecției de filme de artă a Muzeului Național de Artă Modernă - Centrul Georges Pompidou din Paris. Cercetările sale se axează îndeosebi pe legăturile dintre arta plastică și cinema. A curatoriat diverse expoziții, printre care amintim și expoziția „Brâncuși. Images sans finˮ, de la Centrul Pompidou din 2011, ocazie cu care a realizat și un montaj intitulat Brancusi filme (1922-1939). Dintre studiile publicate de Michaud amintim: Aby Warburg et l'image en mouvement (Paris, 1998 / New York, 2002); Le peuple des images (Paris, 2002); Sketches. Histoire de l'art, cinéma (Paris, 2006).
Contantin Brâncuși (1876, Hobița - 1957, Paris). După finalizarea studiilor la Școala de arte și meserii din Craiova, urmează cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase din București. În 1904 ajunge la Paris și lucrează în atelierul sculptorului Auguste Rodin, colaborând între 1910-1911 cu Amadeo Modigliani. În 1912 își prezintă lucrările la Salonul artiștilor independenți din Paris, iar din 1913 începe să expună în New York, Chicago și Boston. În 1955, Muzeul Guggenheim din New York a organizat o retrospectivă a operelor sale. Pe perioada șederii în Paris, sculptorul a legat prietenii cu importante peronalități culturale, printre care Erik Satie, Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Guillaume Appolinaire ori Emil Cioran. Creația sa, ce totalizează 215 sculpturi și aproximativ 1200 de fotografii, a evoluat către un stil geometric, eliminând toate detaliile, sculpturile rezultate fiind aproape abstracte. Sculptorul a lucrat în marmură, bronz, calcar și lemn. Lucrarea sa Danaide (1913) s-a vândut la casa de licitații Christie´s din New York pentru suma de 18 milioane de dolari, iar Pasărea în văzduh (1922) pentru o sumă de 27 de milioane de dolari. Printre sculpturile cele mai cunoscute ale artistului menționăm: Măiastra, Pasărea în văzduh, Domnișoara Pogany, Rugăciune, Sărutul, Principesa X, Începutul lumii, Peștele, precum și ansamblul monumental de la Târgu Jiu.
Proiectul este organizat în colaborare cu Institutul Francez din Madrid în cadrul Lunii Francofoniei și pentru a aniversa 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.
Teatrul Institutului Francez, Madrid, 20:00 h
Intrarea liberă până la ocuparea locurilor disponibile. Traducere simultană în limba spaniolă.