- 22 June 2021
- Etichete Icr Icr berlin Michele Mattusch Conferinte Cuvântul românesc în spaţiul german
Ciclul de prezentări „Cuvântul românesc în spaţiul german” îşi propune să ofere o platformă acelor personalităţi discrete, cadre didactice , autori, oameni de litere, care, fără a fi români sau originari din România, şi-au dedicat şi continuă să îşi dedice activitatea cunoaşterii şi promovării limbii, culturii şi civilizaţiei române în spaţiul german. Academicieni, titulari sau foşti titulari ai catedrelor de Românistică ale diferitelor universităţi germane, cadre universitare, cercetători, colaboratori ai unor edituri sau, pur şi simplu, foşti studenţi în România, unii dintre ei aflaţi la vârste venerabile, aceşti purtători de cultură au vorbit întreaga lor viaţă despre marile figuri ale culturii române şi aproape niciodată despre ei înşişi. Experienţa lor personală de viaţă, în materie de aducere a limbii şi spiritualităţii româneşti aproape de publicul german doritor să le descopere, va face obiectul prezentului ciclu de autoportrete culturale, în care invitaţii vor dispune de o platformă, la ICR Berlin, de pe care vor putea, periodic, să împărtăşească publicului larg apropierea şi ataşamentul lor faţă de cultura română. Data: marți, 22 iunie 2021, ora: 19.00, online, pe platforma Zoom: https://us02web.zoom.us/j/89232835825?pwd=cERnbFZrRnZPZ2FDTUJPSFZqL1M2Zz09 Meeting ID: 892 3283 5825, Passcode: 022958
Michele Mattusch este născută la 29 august 1958 la Erfurt. A urmat școala primară și liceul cu predare extinsă a limbilor străine (franceză și spaniolă), interesul fiind direcționat către limbi și literaturi romanice. În anul 1978, Bacalaureat la Halle. În perioada 1978-1981 a studiat filologia la Universitatea București (română / franceză, spaniolă), în cadrul unui curs de formare a profesorilor. Din 1981 este asistent la Institutul de Studii Romanice din cadrul Universității Humboldt din Berlin. În 1985 a susținut la Berlin doctoratul pe tema „Forme de reprezentare alienantă în romanul românesc din anii 1970. Prezentarea funcțională și structura ciclului F de D. R. Popescu”. În 1988 efectuează un stagiu de șase luni la București, în vederea pregătirii pentru examenul de grad, susținut la Berlin, în anul 1990 pe tema „Între depresie și utopie comunicativă - Auto-reflectare și sociabilitate în proza anilor 1980 în România”. În 1994 este numită ca profesor titular pentru literatură română, italiană și franceză la Universitatea Humboldt, Berlin. Domenii de predare și cercetare:
- Literatură italiană (perioada modernă timpurie, Renașterea florentină, secolul al XVIII-lea, modernă, Literatura postmodernă și contemporană);
- Literatura și cultura română (Secolul XX: mass-media, exil, literatură memorialistică);
- Literatură franceză (renaștere, epoca modernă și decadență);
- Puncte forte: teoria metaforelor, teoria ironiei și comicului, aspecte ale medialității (imagine și text) și intermedialitate, teoria prezenței și fenomenologia literaturii și artei.
A publicat studii despre literatura română, respectiv Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, D. R. Popescu, Mihail Sebastian, Ștefan Agopian, M. Caragiale, Ioana Pârvulescu și Mircea Cărtărescu, despre literatura italiană: Dante Alighieri, Luigi Pulci, Ludovico Ariosto, Carlo Goldoni, Vittorio Alfieri, Dino Campagna, Gesualdo Bufalino, Antonio Tabucchi și Umberto Eco, și despre literatura franceză - J.-K. Huysmans. A colaborat și colaborează în continuare cu universitățile din Iași, București, Chișinău și Timișoara.