Anka Moldovan pune în culorile tablourilor sale versurile Anei Blandiana

Muzeul Barjola din orașul Gijón, Principatul de Asturias, găzduiește până pe 17 noiembrie 2024 expoziția de pictură „Locul nostru și alte poezii” de Anka Moldovan, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid și al muzeului asturian.Acest proiect reprezintă prima colaborare a ICR Madrid cu Muzeul Barjola și este o întâlnire simbolică dintre două artiste sensibile: poeta Ana Blandiana, laureata Premiului Prințesa de Asturias pentru Litere 2024, care va fi decernat pe 25 octombrie, și pictorița Anka Moldovan, care trăiește și pictează din 2019 într-un hambar vechi reabilitat în municipiul Salas din Asturias.

Proiectul s-a născut din colaborarea dintre cele două artiste pentru o carte a editurii La Cama Sol, care va fi publicată în 2025. Anka Moldovan se inspiră din textele Anei Blandiana pentru a compune, pe lemn de tei, utilizat în mod tradițional pentru producerea de icoane bizantine, un univers de umbre moi, în care ființa se dizolvă fără pocăință.

Sintonia cu care sunt asociate picturile și poeziile în această expoziție,al cărei vernisaj a avut loc pe 17 octombrie, ne face să simțim că una este expresia celeilalte. Poezia Anei Blandiana ar putea fi exprimată de oricare dintre figurile feminine sau de siluetele estompate din lumea de ceață a Ankăi Moldovan. Într-o reciprocitate justă și necesară, pictura Ankăi Moldovan ar putea fi reinterpretarea vizuală a căutării eterne a poetei Ana Blandiana pentru a separa lucrurile de învelișul deformat al cuvintelor.

„Locul nostru / E undeva mai departe, / Sau, poate, a trecut / Și nu l-am recunoscut.” Acest poem dă titlul expoziției, în care ambele artiste își pun întrebări fundamentale despre existența ființei umane în singurătate și în societate, precum și în fața naturii.

Acest „loc al nostru” sau acest non-loc nu este niciodată un cadou, nici o moștenire, ci o căutare permanentă într-un univers oniric de tăceri și aer, care ne permite să pătrundem în spațiul imaginației unde concretul prinde rădăcini într-o lumină care șterge toate granițele.

Lucrările Anei Blandiana și ale Ankăi Moldovan, fie îmbinate, fie separate, ne interpelează, ne reconfortează și ne reamintesc, printr-o estetică simplă și clară, că este posibil să găsim urme de frumusețe, frânturi de adevăr și un angajament etic ferm, provocând cititorii și vizitatorii prin metaforă și reîntorcându-se la versul din Horațiu „Ut pictura poesis”.

Această expoziție se naște dintr-o carte care va apărea în 2025 și care îmbină pictura și poezia. În ea interpretez poemele Anei Blandiana, nu din punct de vedere al ilustrației, ci din inspirație. Atât poeta, cât și eu ne punem aceleași întrebări despre ființa umană în singurătate, în societate și în fața naturii. În această expoziție, natura este foarte prezentă într-un mod spiritual, prin metafore. Titlul acesteia «Locul nostru» - preluat dintr-un poem al Anei Blandiana - ne invită să cunoaștem spațiile comune ale ambilor artiști: tăcerea, delicatețea, emoțiile, lumina, căutarea frumuseții.”,a declarat Anka Moldovan pentru ICR Madrid.

Anka Moldovan s-a născut la Cluj-Napoca, România, în 1976. Fiica unui preot ortodox, se adâncește în tehnica icoanelor Societăților Bizantine din România, adoptând anumite tehnici pe care le va aplica ulterior în operele sale și în pictura sa. Este motivul pentru care îi plac suprafețele rugoase ale tablourilor, cu o textură tratată intens, care te îmbie să le atingi, să le parcurgi cu buricele degetelor de la un capăt la altul, deși am fost învățați că nu trebuie atinse.Istoric de artă, absolventă a Universității Autonome Complutense din Madrid, Anka Moldovan s-a pregătit cu diferiți pictori atât în Spania, cât și în România și a colaborat mulți ani în structurile regionale ale Comunității Madrid relaționate cu problematici sociale, perioadă care a marcat pregnant tematica abordată în picturile sale: relațiile sociale și lumea interioară a oamenilor. În 2019 s-a instalat într-un hambar reabilitat ca atelier, în Principatul Asturias, pentru a se dedica în întregime picturii. A expus individual și în expoziții colective în orașe precum Madrid, Berlin, Porto, New York, Paris, Sevilla, Bolzano etc.

***

Muzeul Barjola a fost creat și inaugurat la data de 16 decembrie 1988, din inițiativa Guvernului Principatului Asturias și a fost dotat cu o generoasă donație de opere ale pictorului Juan Barjola și ale soției sale, asturiana Honesta Fernández.Administrarea muzeului este asigurată de Departamentul de Cultură și Turism. De la înființarea sa, scopul muzeului a fost de a promova și de a aduce arta contemporană mai aproape de public prin colecția permanentă de opere ale lui Juan Barjola, un exponent de vârf al expresionismului subiectiv, precum și prin expozițiile temporare organizate de centru, facilitând dialogul dintre artiști, lucrări și public.