Marţi, 26 februarie, ora 18.00, la Institutul Cultural Român, forţa argumentelor se va măsura în jurul unui subiect care a făcut valuri: achiziţiile publice de artă din anul 2007.
Firele vor fi despicate împreună cu Ruxandra Demetrescu (rector, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi Preşedinte al Comisiei de achiziţii în 2007), Mihai Oroveanu (Director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană) şi Daniel Gontz (artist, gazda web a protestului semnat de contestatarii procedurii de achiziţii din 2007). Din partea Ministerului Culturii şi Cultelor vor participa Virgil Niţulescu (secretar general) şi Monica Morariu (inspector).
"Ce ceri ? Ce dai ?" aruncă în ecuaţie două (ne)cunoscute.
Ce ceri? înseamnă ce ne dorim de la artă, ce artă cerem, ce aşteptări avem, cum vedem patrimoniul viitor al muzeelor de artă contemporană. Galeriile lor vor fi structurate pe secţiuni şi departamente tehnice (arte media şi alternative, arte tradiţionale), în ordine cronologică (anii 80, 90, 2000 şi cei de după ei), tematică (tema ortodoxistă, clasic-modernistă, politică) sau pe cariere de artişti-efigie ("sala Bernea") ori grupări ("sala Rostopasca")? Ce ceri? – sau cum ne vom vedea pe noi prin arta la care privim acum şi la a cărei achiziţionare contribuim.
Ce dai? se referă la ce le oferă artiştilor achiziţionarea de către stat a operelor lor. Din punct de vedere financiar: ce înseamnă, în termenii cotaţiilor artiştilor locali, sumele primite din bani publici şi ce reprezintă aceste sume în raport cu piaţa locală de artă? Ce dai? trimite şi la o posibilă protejare a artiştilor prin achiziţionarea operelor: procedura constituie o modalitate de premiere a unei categorii sociale care se ocupă (exclusiv sau nu) cu arta? Este achiziţionarea o compensaţie pentru riscul social pe care-l implică vocaţia artistică?
O marţi pe lună, Institutul Cultural Român vă invită la o confruntare cu arta contemporană. La Arte Marţiale, artiştii nu expun, ci sunt expuşi. Tirului întrebărilor. Publicul este chemat pe tatami echipat şi pregătit pentru eschive.
Veţi întâlni aici artişti (prea bine) înţeleşi, artişti neînţeleşi, artişti (aparent) de neînţeles. Artişti de for public şi artişti de sertar. Artişti care una zic şi alta fac, artişti care asta fac şi asta zic, artişti care fac şi tac: până acum.
Pe 26 februarie, la Arte Marţiale, în sediul ICR, subiectul întâlnirii va fi o dispută care a divizat lumea artistica autohtonă în tabere adverse. ICR vă invită pe un teren neutru.
Moderator Erwin Kessler.