- 16 November 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman AdMusicam Concert Series #Whistle
Programul AdMusicam Concert Series continuă cu #Whistle, eveniment care va avea loc miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 19.00, la Sala Mare a Institutului Cultural Român. Concertul va fi susținut de Ioana Balașa (flaut), Constantin Borodin (violoncel), Răzvan Păun (vioară), Andrei Luca Mărăcine (vioară), Andrei Văleanu (clarinet), Alice Hristodor (harpă) și Fabiani Prcsina (pian) și Daniel Ciobanu (violă).
Din program fac parte următoarele lucrări:
George Enescu – Pavana
Heitor Villa Lobos – Assobio a Jato pentru flaut și violoncel
Aram Haciaturian – Trio
Dinu Lipatti – Premiere Improvisation pentru vioară, violoncel și pian
Maurice Ravel – Introducere și Allegro pentru septet
Proiectul AdMusicam Concert Series este o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani și organizat de Institutul Cultural Român, în acest an, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în perioada 26 iunie – 9 iulie 2023. Tinerii absolvenți ai programului susțin, pe parcursul acestui an, o serie de concerte în mai multe locații din București.
Ioana Balaşa este flautistă a Filarmonicii „George Enescu” din București din anul 2014 și o muziciană cu o puternică dorință de afirmare în diverse ipostaze artistice. A debutat solistic pe scena Ateneului Român în 2015, în cadrul stagiunii muzicale educative „Clasic e fantastic”, o stagiune dedicată elevilor pentru familiarizarea lor cu instrumentele și repertoriul orchestrei simfonice. Din postura solistică susține concerte alături de ansamblul de muzică veche „The Harmonious Blacksmith”, Orchestra filarmonicii „Mihail Jora” Bacău, ansamblul Barocharest, Orchestra de Barockeri a UNMB sau Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea”. Printre alte proiecte artistice, se numără colaborările în calitate de prim-flautistă alături de orchestra Camerata Regală, Europe Now Chamber Orchestra, orchestra Tiroler Festspiele Erl, orchestra de cameră „Virtuozii” din Bucureşti sau Orchestra Română de Tineret.
Constantin Borodin este laureat al Concursului Internațional „George Enescu” (București, 2022). Și-a finalizat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa profesorului Marin Cazacu. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant al Academiei de Violoncel de la Rutesheim, unde i s-a oferit șansa să lucreze cu profesorul Sebastian Klinger. A beneficiat de o bursă de trei ani din partea Fundației Principesa Margareta a României. Între anii 2016 - 2017, a studiat cu Judith Ermert la Conservatorul Regal din Gent, Belgia, iar între anii 2018 - 2019 a studiat cu Konstantin Heidrich la UdK Berlin (prin intermediul unor burse Erasmus). Este bursier al Societății Paul Hindemith din Berlin și al Deutschlandstipendium. Începând din noiembrie 2020, Constantin Borodin studiază cu Konstantin Heidrich la Universitatea de Arte din Berlin.
Răzvan Păun (#AdMusicam 2019) a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I - Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naționale în cadrul unor turnee internaționale și a susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Recent a participat la Classix Festival și a cântat, alături de Andrei Irimia și Tibi Joubert Solorzano, în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. De-a lungul anilor, a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeștrii Florin Ionescu-Galați și Ilarion Ionescu-Galați, maestrul Victor Rațiu și Mihail Craioveanu (USA), dirijorul Peter Stark (profesor dirijor la Royal College of Music London și dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene).
Andrei-Luca Mărăcine (#Admusicam 2017) studiază vioara de la vârsta de șase ani. În prezent este student la Master, la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa Maestrului Ladislau Csendes, este membru al Orchestrei Române de Tineret, și a obținut până acum peste 70 de premii I la concursuri și olimpiade. A studiat cu Remus Azoiței, Liviu Câșleanu, Răzvan Stoica, Emilian Piedicuță, Ștefan Horvath, Peter Stark și alții.
Andrei Văleanu (#AdMusicam 2018)a crescut într-o familie de muzicieni. La șapte ani începe studiul muzicii la Colegiul de Artă „Carmen Sylva" din Ploieşti. Obţine premii importante la concursuri și olimpiade naționale. La vârsta de 15 ani susține primul concert în calitate de solist, alături de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești. A urmat studiile de licenţă în cadrul Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa de clarinet a profesorului Emil Vişenescu. Este membru al Orchestrei Naționale de Tineret din anul 2016 şi a colaborat cu orchestre precum Filarmonica „George Enescu" din București, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Banatul Timișoara, Filarmonica „Paul Constantinescu" din Ploiești ș.a.
Alice Hristodor s-a născut în Iași unde a studiat harpă la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”, la clasa prof. Elena Barbu-Dorobăț. A câștigat premii la Olimpiadele Naționale, urmând ca în clasa a X-a să colaboreze pentru prima dată cu Filarmonica de stat Moldova. În anul 2017 a participat la cursul de măiestrie al maestrului Ion Ivan Roncea, an în care a hotărât că vrea să devină studentă la Universitatea Națională de Muzică București sub îndrumarea profesorului Ion Ivan Roncea. Pe parcursul acestor ani, a luat parte la masterclass-uri susținute de harpiști de excepție precum: Bernadette Sara, Anna Loro, Chantal Mathieu, Viktor Hortobanu, Chaterine Michel, Maria Nastasa Bîldea și Lucia Bova. Este membră a Orchestrei Naționale Române de Tineret.
Fabiani Prcsina (#AdMusicam 2023) a început cursurile de pian la vârsta de șapte ani, la secția de muzică a școlii gimnaziale „I.G. Duca” Petroșani, la clasa prof. Adina Stan. Acolo a luat numeroase premii naționale și internaționale, printre cele mai importante fiind: premiul I la faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală Cluj, premiul I, Premiul „Gyorgy Kurtag”, Trofeul „Clara Peia” și Marele Premiu la Concursul Internațional „Clara Peia” Lugoj, premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, filiala Lugoj, Concursul Internațional „Clara Peia”, premiul I la „Concours International de Piano de Nice Cote dAzur” Nisa și premiul I, Premiul special pentru Muzica Românească la festivalul internațional „Klavier Art”.
Daniel Ciobanu s-a născut la Chișinău și a studiat viola la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu„ cu profesorul Margine Vladislav. Și-a urmat studiile de licență și master la conservatorul „Giuseppe Verdiˮ din Milano cu profesorul Claudio Pavolini, unde a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori ca Gianandrea Noseda, Daniele Gatti și Daniele Rustioni. Ulterior a absolvit și Accademia del Teatro alla Scala, unde a cântat sub bagheta dirijorilor: Lorenzo Viotti, Michele Spotti, Marco Armiliato, Massimo Zanetti, Donato Renzetti, Toshiyuki Kamioka și Pietro Mianiti. A participat la masterclass-uri cu: Alfredo Zamarra, Kate Hamilton, Emanuele Rossi, Joel Imperial și Giuseppe Russo Rossi. Este membru al orchestrelor de tineret din Republica Moldova și România. În prezent, colaborează cu Orchestra Națională Radio și Orchestra Filarmonicii George Enescu.
AdMusicam Concert Series 2023 cuprinde șase concerte:
· Play, 25 aprilie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
· The Lark, 23 mai 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
· Lointaine, 20 iunie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
· Metamorfoze, 1 noiembrie 2023, Sala mică a Ateneului Român
· Whistle, 22 noiembrie 2023,Sala Mare a Institutului Cultural Român
· Xmas Concert, 20 decembrie 2023,Sala Mare a Institutului Cultural Român
#AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe's Orchestral Sectorˮ, ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cum pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.
În prezent, participanții la edițiile anterioare #AdMusicam studiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești. Alții dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei ș.a.
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Agerpres