- 8 February 2023
- Etichete ICR LONDRA ROMANI INSPIRATI INSPIRATII IN ALBION
Institutul Cultural Român de la Londra inaugurează, pe 14 februarie 2023, noul ciclu Români inspirați – Inspirații românești în Albion, dedicat personalităților românești afirmate și recunoscute în Marea Britanie în domenii de mare importanță. Periodic, o astfel de personalitate va fi invitată în cadrul unei întâlniri cu publicul, la sediul ICR Londra. Vor fi alternate domeniile, de la artă la cercetare științifică și de la literatură la medicină.
În cadrul primului eveniment ce va deschide acestă serie este invitat prof. univ. dr. Marius Turda, cadru didactic la Oxford Brookes University, care va susţine o prelegere pe tema eugeniei. În opinia lui Marius Turda, eugenia nu trebuie tratată ca o „anomalie” istorică și nici ca „abatere” de la normele științifice moderne sau ca obsesie a unui număr mic de oameni de știință. Nu a fost pur și simplu versiunea ideologică a unui darwinism social rasist, care și-a găsit punctul culminant în fascism și politicile naziste de genocid, cum se afirmă îndeobște. Acest gen de discurs distrage atenția de la modul în care, timp de mai bine de un secol, eugenia modelase în mod distinct idealul modern al unei societăți capabile. Procedând astfel, a vizat indivizi care erau văzuți ca reprezentând o umanitate diferită, mai puțin capabilă, care au fost transferați în instituții, programe educaționale speciale și spații sociale marginale. Ei nu erau considerați membri valoroși ai unei societăți coregrafiate de politici eugenice. Eugenia a prioritizat viața persoanelor considerate ereditar sănătoase și demne, în timp ce simultan i-a dezumanizat, stigmatizat, marginalizat și în cele din urmă eliminat pe acei indivizi considerați inferiori. Din păcate, această reprezentare eugenică normativă a valorii umane nu a dispărut după Holocaust. Ea rămâne profund încorporată în gândirea despre diferență până în ziua de azi. Pe măsură ce continuă lupta pentru egalitatea rasială și justiția socială, trebuie înțelese ideile trecute și prezente despre eugenie. Acestea trebuie confruntate și expuse, pentru a putea progresa. Este obiectul materiei predate la Oxford de către Prof. univ. dr. Marius Turda.
Originar din Maramures, istoricul Marius Turda locuieşte în Marea Britanie de mai bine de 20 de ani. Este profesor și director al Centre for Medical Humanities, din cadrul Oxford Brookes University. A predat anterior la University College London (UCL) și la Universitatea din Oxford. Este director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea din Oxford (2012-13) și fondator al Grupului de lucru pentru istoria rasei și eugenicii (2006). În 2020, a înființat primul Centru de Istorie a Eugeniei și Rasismului din România la Institutul de Istorie „G. Baritiu” din Cluj. Este autorul, coautorul și editorul a peste 25 de volume despre istoria eugeniei, a rasei și rasismului în Europa Centrală, de Est și nu numai. Este editorul general al Bloomsbury’ s A Cultural History of Race (2021). Între 2018 și 2022, a curatoriat patru expoziții despre eugenie, antropologie rasială și biopolitică. A fost unul dintre principalii consultanți pentru apreciatul documentar BBC „Eugenics: Science’ s Greatest Scandal” (2019). Cel mai recent proiect al său de implicare publică este www.confront-eugenics.org