- 10 June 2015 - 9 July 2015
- Etichete Icr londra Institutul cultural roman Morometii Stere gulea Marcel iures
Sub titlul „The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece”/ „Moromeții 60. Jubileul unei capodopere”, Institutul Cultural Român de la Londra va derula, între 10 iunie și 9 iulie 2015, o serie de evenimente dedicate uneia dintre cărțile esențiale ale literaturii române, Moromeții de Marin Preda, la 60 de ani de la publicarea acesteia.
Programul – ai cărui invitați sunt regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul și criticul literar Caius Dobrescu, actorii Marcel Iureș, George Mihăiță și Jack Klaff– celebrează, în anul jubiliar, o carte mare a literaturii române cu ajutorul unuiconcept de promovare folosit în premieră, care grupează evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură și arte vizuale. În aceeași măsură, proiectul urmărește să deschidă publicului britanic și internațional o cale de acces spre componenta „moromețiană” a identității românești, definită prin umor, înțelepciune ironică, inteligență iute și scormonitoare.
Nu în ultimul rând, inițiativa ICR Londra își propune să evidențieze, pentru publicul britanic, actualitatea romanului lui Marin Preda la peste jumătate de secol de la apariție, precum și relevanța acestuia într-o societate care, deși diferită de lumea Moromeților, se confruntă la rândul ei cu dileme și alegeri importante, nevoită fiind să se întrebe, ca altădată Ilie Moromete: „Unde mergem noi, domnule?”.
Cele patru dimensiuni ale proiectului sunt: componenta teatrală – reprezentată de spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o producție a Teatrului ACT după un text de Cătălin Ștefănescu având la bază romanul Moromeții, în regia lui Alexandru Dabija,cu Marcel Iureș și George Mihăiță, care se va juca la Leicester Square Theatre din Soho-ul londonez; componenta cinematografică – seria „Marin Preda în film”, ce se va derula la „Cinemateca românească” de la ICR Londra; expoziția de fotografie „Marin Preda: O viață în imagini și cărți”, găzduită de Galeria Institutului; și componenta propriu-zis literară, sub forma unei seri dedicate spiritului moromețian și deschiderilor sale istorice și identitare, ai cărei protagoniști vor fi scriitorul și universitarul Caius Dobrescu și cunoscutul actor britanic Jack Klaff, care va citi fragmente din traducerea în limba engleză a celebrului roman.
Proiectul include publicarea în format digital a unei selecţii de fragmente din ediția în limba engleză a romanului Moromeții, apărută în anul 1957 la Editura pentru Limbi Străine în traducerea lui N. Mișu. Aceasta va deveni accesibilă pe website-ul ICR Londra.
„Moromeții 60. Jubileul unei capodopere”este un program realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Teatrul ACT din București, Centrul Naţional al Cinematografiei și Muzeul Literaturii Române. El inaugurează o serie de proiecte cu un format de promovare relativ inedit, cu ajutorul căruia urmărim să readucem în atenția publicului, prin intermediul mai multor arte, opere clasice ale literaturii române traduse în limba engleză de-a lungul ultimelor decenii.
Programul pe larg:
Seria „Marin Preda în film” la „Cinemateca românească”. Proiecția filmului „Moromeții”,urmată de un dialog cu cineastul Stere Gulea
10 iunie - 9 iulie, ICR LondraProza lui Marin Preda, o cronică realistă și nuanțată a istoriei recente a României, însuflețită de personaje memorabile și abordând teme morale și politice grave, a fost de-a lungul anilor o consistentă sursă de inspirație pentru marele ecran. Seria “Preda on Screen”/ „Marin Preda în film” de la „Cinemateca românească” programează câteva dintre cele mai reușite adaptări cinematografice ale romanelor marelui scriitor, deschizându-se cu „Moromeții”(1987), în regia lui Stere Gulea, una dintre capodoperele incontestabile ale ultimelor decenii de film românesc. Proiecția „Moromeților”va avea loc în data de 10 iunie, la sediul ICR Londra, și îl va avea ca invitat special pe autorul acestui film clasic, regizorul Stere Gulea.
Proiecția filmului va fi însoțită de vernisajul unei expoziții fotografice intitulate “Marin Preda: A Life in Pictures and Books”/ „Marin Preda: O viață în imagini și cărți”, cuprinzând instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar și imagini de pe platourile de filmare ale „Moromeţilor” lui Stere Gulea.
Programul seriei de ecranizări după operele lui Marin Preda mai cuprinde:
25 iunie –„Cel mai iubit dintre pământeni” (1993, regia Șerban Marinescu)
9 iulie –„Marele singuratic” (1976, regia Iulian Mihu)
Moromeții în era digitală: o seară literară cu Caius Dobrescu și Jack Klaff17 iunie, ICR Londra
Considerat o operă fundamentală a literaturii române, romanul Moromeții s-a bucurat și de o bună circulație internațională, grație traducerilor în diverse limbi. Pentru a marca cei 60 de ani scurși de la apariție, Moromeții sunt prezentați publicului britanic și prin intermediul unei seri literare, organizată sub forma unei discuţii despre creaţia lui Marin Preda și avându-l ca invitat pe reputatul profesor și critic literar Caius Dobrescu. Actorul britanic Jack Klaff va citi din traducerea în limba engleză a romanului.
Cu aceeași ocazie, ICR Londra va pune la dispoziția cititorilor străini, în versiune digitală, câteva fragmente din excelenta versiune engleză a cărţii, semnată de traducătorul N. Mișu și publicată în anul 1957 de Editura pentru Limbi Străine, ca o invitație la lectura întregii cărți, disponibilă spre împrumut la British Library. Selecția va putea fi accesată liber de pe site-ul ICR Londra.
Spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” al Teatrului ACT din București, cu Marcel Iureș și George Mihăiță
20 iunie, Leicester Square Theatre
Într-un adevărat tur de forță teatral, doi dintre cei mai iubiți actori români, Marcel Iureș și George Mihăiță, readuc la viață – cu ajutorul unei adaptări semnate de Cătălin Ștefănescu și în regia lui Alexandru Dabija – universul inconfundabil al Moromeților, într-un spectacol îmbibat de umorul tăios și înțelepciunea piezișă ale satului oltenesc. Spectacolul se concentrează asupra figurii inegalabilului Ilie Moromete, angajat într-un dialog plin de ironie și sclipind de inteligență cu cel mai bun prieten al său, Cocoșilă, în care sunt puse sub semnul întrebării moravurile sociale și politice ale unei lumi ce a luat-o razna.
Mai multe informații la www.icr-london.co.uk