- 1 July 2016 - 31 July 2016
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Lista Proiecte Institute culturale romanesti din strainatate Iulie 2016
Accademia di Romania de la Roma
5 iulie / Candidatura autorului Mircea Cărtărescu la Premiul European Strega, la Basilica di Massenzio. Orbitor. Corpul al scriitorului român Mircea Cărtărescu printre finaliştii celei de-a treia ediţii a Premio Strega Europeo/ Premiul Strega European.
7, 8, 11 iulie / Spectacol itinerant de teatru „Rinoceronti a Roma/Rinocerii la Roma" - idee, text şi regie de Thomas Otto Zinzi.
13 iulie / Concertul susţinut de Duo vioară-pian Clara Cernat - Thierry Huillet, la Accademia Filarmonica Romana din Roma.
18-25 iulie / Expoziţia „Tra segno e colore", în parteneriat cu Accademia di Belle Arti din Roma, în Sala de expoziţii a institutului.
Institutul Cultural Român de la Beijing
2 iulie / Proiecția „Trandafirul Galben" (seria „Mărgelatul"), în regia lui Doru Năstase, la sediul reprezentanței.
2 și 3 iulie / Concert Taraful Grecești și rapsodul Ion Crețeanu.
7-19 iulie / Susținerea participării delegației României la China Children's Book Expo 2016.
14 iulie / Proiectul „Două ore în România", destinat copiilor chinezi, a fost inclus în cadrul programului Școlii de Vară a Organizației Tinerilor Ambasadori Culturali.
23 iulie - 31 august 2016 / „Expoziția de ii tradiționale, port popular și artă populară românească", la sediul reprezentanței.
24 iulie - 29 iulie / Scriitorul Peter Sragher la Beijing - serie de activități menite să promoveze literatura română, prin prezența poetului și traducătorului Peter Sragher, Președintele Filialei București - Traduceri literare a Uniunii Scriitorilor din România (USR).
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin
5 iulie / Prelegerea „România - o decadă europeană" susținută de jurnalistul și omul de cultură Robert Schwartz, șeful redacției Deutsche Welle în limba română, la sediul reprezentanței, cu ocazia împlinirii, în ianuarie 2017, a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
8 iulie - 16 septembrie / Expoziţie de fotografie şi lansarea cărţii Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916-1919 de Adrian-Silvan Ionescu, la Galeria Institutului.
13 iulie / „Modă și identitate socială la început de epocă modernă (Țările Române, sec. 18-19)", prelegere susținută, la sediul reprezentanței, de cercetătoarea Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți istorici din România.
22 iulie / Proiecția filmului Câinele Japonez de Tudor Cristian Jurgiu la Universitatea Humboldt din Berlin, în Aula Universității Humboldt din Berlin.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles
14 iulie - 31 august / Lungmetrajul Un etaj mai jos r.: Radu Muntean a fost proiectat în premieră în Olanda la cinematograful EYE Amsterdam în 14 iulie.
Institutul Cultural Român de la Budapesta
4 iulie / Alt Love Building proiectat în cadrul programului „Filme românești de azi", la sediul reprezentanței.
11 iulie /De ce eu? Proiectat, cu subtitrare în limba maghiară, în cadrul programului „Filme românești de azi", la sediul reprezentanței. De ce eu? (r. Tudor Giurgiu, 2015) îi are în distribuție pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile şi Dan Condurache.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău
15 iulie / Expoziția „George Coșbuc - Nunta Zamfirei", în colaborare cu Biblioteca județeană ,,George Coșbuc" din Bistrița Năsăud, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.
15 iulie - 30 august / Concertele de vară ale Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul
28 iulie / În parteneriat cu SALT Galata, în cadrul programului „Long Thursday", proiecția filmului Chuck Norris vs Communism r.: Ilinca Călugăreanu.
29 iulie / Proiecția documentarului Aliyah DaDa, r.: Oana Giurgiu la DAM Cultural Centre, Istanbul.
Institutul Cultural Român de la Lisabona
1 iulie - 28 august / Expoziţia de podoabe şi artă decorativă „Argint şi geme" a bijutierului Marian Nacu.
4-8 iulie / Deplasarea la București a lui José Mateus, Preşedintele Asociaţiei Trienal de Lisboa, organizatoare a evenimentului Trienal de Arquitectura de Lisboa.
4-18 iulie / Participare românească în cadrul celei de-a 33-a ediţii a Festivalului Internațional de Teatru din Almada.
8-30 iulie / Expoziția „Blouse Roumaine, Femme roumaine" la Citadela din Portalegre.
9-17 iulie / Participare românească la Festivalul Internațional de scurtmetraje Curtas Vila do Conde 2016.
15-31 iulie / Participare românească la festivalul de artă urbană Walk & Talk 2016.
Institutul Cultural Român de la Londra
1 iulie / Proiecția filmului Lumea e a mea de Nicolae Constantin Tănase în cadrul Festivalului de Film East End din Londra.
5 iulie / Seară dedicată arhitectului George Matei Cantacuzino la sediul reprezentanței.
7-14 iulie / „Revoluție în realism. Noul cinema românesc": Proiecții suplimentare la ICR Londra.
13 iulie - 1 septembrie / Coroana şi România Modernă. Institutul Cultural Român de la Londra a organizat, cu ocazia jubileului de 150 de ani al Coroanei Române, o conferință, o expoziție de fotografie şi una de carte cu participarea ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României.
15-17 iulie/ Prezentarea spectacolului Staipelochian de Armine Vosganian și Mihai Alexandru Ion în cadrul Youth Arts Festival din Londra.
25 iulie / Daria Tudor - recital de pian la St Martin-in-the-Fields.
Institutul Cultural Român de la Madrid
25 iulie - 29 august / Promovarea imaginii României în mediul on-line.
Institutul Cultural Român de la Praga
1-9 iulie / Participare românească la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.
2 iulie / Participarea României la Concertul Voices of Europe, în Republica Slovacă.
13-18 iulie / Premiile Susanne Roth - seminare de traduceri.
30 iulie - 22 octombrie / Expoziția internațională de arte plastice INTERSALON.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv
6 iulie / Spectacolul „Doi dintre noi" la Festivalul de Teatru Fringe de la Beer Sheva.
7 iulie / Lansarea volumului XII al Revistei „Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae".
7-17 iulie / Sieranevada, r.: Cristi Puiu, la Festivalul Internațional de Film de la Ierusalim, la Cinemateca din Ierusalim.
Institutul Cultural Român de la Varșovia
7 - 31 iulie / „România în NATO 2004-2016 - expoziţie de fotografie, prilejuită de Summit-ul NATO de la Varşovia", în colaborare cu Ambasada României.
10 iulie - 31 august / Expoziţia de fotografie „Imagini din Bucureştiul evreiesc" la Sinagoga Pod Białym Bocianem din Wrocław.
13 iulie / Concert al Ansamblului „Altissimo", în Biserica Franciscană din centrul Cracoviei.
16 iulie - 15 august / Expoziția de fotografie „Comunismul - La belle époque. Viaţa de zi cu zi în statele blocului comunist în anii '70", la Wrocław - Capitală Culturală Europeană 2016, împreună cu Institutul Cultural Maghiar, Institutul Ceh, Institutul Slovac, Institutul Cultural Bulgar şi Filiala din Wrocław a Institutului Memoriei Naţionale din Polonia (IPN).
21-31 iulie / Filme şi profesionişti ai industriei cinematografice la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty" de la Wrocław.
29 iulie - 7 august / Teatru românesc la Festivalul Internațional „Shakespeare" de la Gdańsk, ediția a XX-a.
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția
4-29 iulie / Expoziţia foto-documentară „Din istoria recentă a tehnicii româneşti: metoda ing. dr. Eugeniu Iordăchescu de translare a monumentelor istorice", în Mica Galerie.
5-12 iulie / Turneu al Elenei Vlădăreanu în Sudul Italiei.
11 iulie / Vocile poeţilor. Platforma on-line PHONODIA găzduieşte operele şi vocile poeţilor români.
12-17 iulie / Muzicieni români la Torino Classical Music Festival 2016.
15 iulie / Orchestra Română de Tineret în concert la Milano.
Institutul Cultural Român de la Viena
5 iulie /Concertul formaţiei Raze de Soare (Ion Dumitrescu și Cosima Opârtan) în deschiderea expoziţiei „AJNHAJT CLUB" din spaţiul frei_raum Q21 - MuseumsQuartier din Viena.
13 iulie - 17 august / Irina Gheorghe și Ioana Laura Gheorghiu la cea de-a 21-a ediţie a programului danceWEB de la Viena.
14 iulie / Proiecţia filmului Brâncuşi sau şcoala de a privi (regia Jean Pradinas, 1972) la sediul Institutului.
5 iulie - 26 august / Performance, atelier şi proiecţie de film semnate de Simona Deaconescu prezentate în cadrul festivalului internaţional de film de scurtmetraj dotdotdot de la Viena.
20 iulie / Performance cu Irina Gheorghe în cadrul DerBlödeDritteMittwoch, un program experimental de muzică şi performance-uri desfăşurat lunar la rhiz Viena.
23 iulie / Concert cu Lucian Nagy & Balkumba Tribe la clubul de jazz Porgy&Bess din Viena.