Lista proiectelor culturale organizate de institutele culturale românești din străinătate - IANUARIE 2014

Lista evenimentelor organizate de rețeaua ICR în luna ianuarie 2014
(detalii suplimentare în documentul atașat)


ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

7 ianuarie – 28 martie / Două module de cursuri de limba română la sediul Accademia di Romania.
10 ianuarie – 2 februarie / Prezentarea filmului Nuntă în Basarabia r.: Nap Toader (24 și 26 ianuarie) în cadrul festivalului de film „Europa che ride“, la Casa del Cinema.
16 ianuarie / Eveniment omagial dedicat aniversării a 164 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, la sediul Accademia di Romania.
29 ianuarie / Concertul Dal classico al moderno susținut de Ada Bracchi – pian și Giuseppe Magliocca – clarinet, la sediul Accademia di Romania.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN

15 ianuarie / Spectacolul Marea iubire a lui Sebastian, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, la sediu.
17 ianuarie / Concert de muzică clasică susţinut de Trio Jacques Thibaud, la sediu.
31 ianuarie / „Lange Nacht der Rumänischen Comics“ („Lunga noapte a benzii desenate româneşti“), organizat în colaborare cu Muzeul Culturilor Europene din Berlin, la sediu.
31 ianuarie / Participarea trupei Rodion GA şi a organizatorilor festivalului Rokolektiv, Cosmin Ţapu şi Mihaela Vasile la CTM Berlin (Festival for Adventurous Music & Arts).


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

18 ianuarie / Cu ocazia omagierii Zilei Culturii Naționale a avut loc reprezentația spectacolului O femeie singură r.: Marcel Stanciucu, la BOZAR, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, în colaborare cu EAM Agency.
22 ianuarie – 2 februarie / Participarea românească la cea de-a XLIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (IFFR). Au fost selecţionate trei filme româneşti: Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism r.: Corneliu Porumboiu, Bucureşti, unde eşti? r.: Vlad Petri şi scurtmetrajul O umbră de nor r.: Radu Jude, și trei coproducţii cu participare românească: Viktoria r.: Maya Vitkova, Canibal r.: Manuel Martín Cuenca (cu Olimpia Melinte) şi Giant r.: Salla Tykkä.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA ȘI FILIALA SEGHEDIN

15 ianuarie – 15 aprilie / Expoziţia de pictură „Excelsior – pictori contemporani din România“, cu ocazia Zilei Culturii Române, la sediu. Au expus: Paul Gherasim, Horea Paştina, Cristian Paraschiv, Doina Mihăilescu, Gheorghe Ilea, George Mircea, Mihai Sârbulescu, Bogdan Vlăduţă.
17 ianuarie – 18 februarie / „Oraşe ale Uniunii Europene“, expoziție de fotografie organizată la filiala Seghedin de Clubul Fotografic „Nufărul“ şi Asociaţia „Euro Foto Art“ din Oradea sub patronajul Ministerului Culturii din România.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU

1 ianuarie – 31 decembrie / Serie de emisiuni culturale săptămânale dedicate activității Institutului Cultural Român de la Chișinău la Radio „Vocea Basarabiei“.
14 ianuarie / Concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naţionale, la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici“ din Chișinău.
15 ianuarie – 10 februarie / Expoziția „Alexie Mateevici – Odă limbii române“, în colaborare cu Clubul Național de Artă „Minerva“ și Casa-Muzeu „Alexie Mateevici“ din satul Zaim, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
15 ianuarie – 15 februarie / Expoziția „Dimitrie Cantemir – homo universalis“, în colaborare cu Primăria orașului Edineț, în Piața Centrală a orașului.
15-17 ianuarie / Serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale la Cahul.
15-23 ianuarie / Expoziția „Mihai Eminescu... Și timpul crește-n urma mea!“, în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, la Galeria de la Rond.
16-30 ianuarie / Expoziția „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“, în colaborare cu Consiliul Raional Soroca, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.
16-30 ianuarie / Expoziția „Sufletul satului românesc“, în colaborare cu Consiliul Raional Soroca, la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca (Mitropolia Basarabiei).
16-30 ianuarie / Expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“, în colaborare cu și la Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi.
17 ianuarie – 15 februarie / Expoziția „Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului“, în colaborare cu Consiliul Raional Leova, la Biblioteca Raională Leova.
17 ianuarie – 17 februarie / Expoziția „Poemele limbii române“, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în colaborare cu Consiliul Raional Cahul, Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu“ și Consulatul General al României la Cahul, la Universitatea de Stat „B.P. Haşdeu“.
23 ianuarie 2014 – 20 februarie / Expoziția „Grigore Gafencu“, în colaborare cu Consiliul Raional Strășeni și Biblioteca Raională „Mihail Sadoveanu“ Strășeni, la Biblioteca Raională „Mihail Sadoveanu“.
24 ianuarie / Conferinţa ştiinţifică dedicată împlinirii a 155 de ani de la unirea Principatelor Române: „Unirea Principatelor Române în anul 1859 şi destinul Basarabiei“, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat a Moldovei, Facultatea de Istorie şi Etnopedagogie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă“ și Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
24 ianuarie – 7 februarie / Expoziția „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza“ la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău.
28-29 ianuarie / Serie de prelegeri susținute de acad. Ioan Aurel Pop şi prof. univ. dr. Ioan Bolovan, publice cu prilejul Unirii Principatelor la Academia de Științe a Moldovei și Sala Mare a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL

15 ianuarie / Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Istanbul prin lansarea unei hărți interactive care oferă informații în limbile română, engleză și turcă cu privire la moștenirea culturală și obiectivele istorice importante pentru istoria românilor de la Istanbul.
17-27 ianuarie / Expoziția pictorilor moldoveni Mihail Mungiu și Eudochia Zavtur, la sediu. Lucrările celor doi artiști sunt inspirate de peisaje din Istanbul. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Ambasada României de la Ankara.
27 ianuarie – 7 februarie / Expoziția de fotografie și desen „Home“ din cadrul proiectului Living Tomorrow.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

15-22 ianuarie / Ziua Culturii Române a fost marcată printr-o serie de evenimente: campanie online și expoziția de pictură „Fibras de silêncio / Fibre de tăcere“ a pictorului Laurențiu Midvichi.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

7 ianuarie / Concert de muzică clasică susținut de pianistele Ruxandra Humă şi Anamaria Andriţoiu, pe scena de la St. Martin-in-the-Fields.
15 ianuarie / Eveniment de celebrare a Zilei Culturii Naționale organizat la sediu: moment poetic susținut de actorul Constantin Chiriac, urmat de proiecția filmului Undeva la Palilula r.: Silviu Purcărete.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

15 ianuarie / Celebrarea Zilei Culturii Naţionale și aniversarea a 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
24 ianuarie / Proiecţia filmului Despre oameni şi melci r.: Tudor Giurgiu, la Filmoteca Española – Cinematograful Cine Doré, ultima proiecţie din cadrul celei de-a IV-a ediţii a festivalului anual „Zilele Filmului Românesc“/„Muestra de cine rumano“.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK

18 ianuarie / Evenimentul „Eminescu: Opus Magnum“, în sala Auditorium a Institutului Cultural Român de la New York, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
23 ianuarie / „Aniversarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române“, la sediu. Pentru a marca însemnătatea zilei de 24 ianuarie, a fost prezentată o expoziție de documente și portrete ale personalităților care au realizat Unirea, lucrări de artă care evocă evenimentul și înscrisuri care îl consfințesc.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

12 ianuarie / Eveniment omagial dedicat personalității lui Mihai Eminescu – „Geniu Pustiu“, la sala Bizantină a Palatului de Béhague.
16 ianuarie / Lansarea cărții Parisul personal, Parisul Intim. Autobiografie urbană de George Banu, eveniment la care au participat autorul, fotografa Mihaela Marin și directorul Editurii Nemira, Valentin Nicolau, alături de personalități ale vieții culturale franceze.
17-26 ianuarie / Festivalul de film „Premiers Plans“ de la Angers. În cadrul festivalului, tânărul regizor Andrei Tănase și-a prezentat cel mai recent film.
22 ianuarie / Conferința „Cuplul mitic – Pierre Sergesco și Marya Kasterska“, la sala Bizantină a Palatului de Béhague în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză.


INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

9 ianuarie / Vernisajul expoziţiei de fotografie „Universul provizoriu“ de Alexandru Feher.
15 ianuarie / Recitalul La steaua care-a răsărit, susținut de actorul Emil Boroghină, la sediu.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

15 ianuarie / Seară de poezie românească cu ocazia Zilei Culturii Române, la sediu, cu scriitoarea Gabriela Melinescu și artista Dana Dragomir.
16 ianuarie – 20 februarie / Prezență românească la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg (24 ianuarie – 3 februarie): participarea în festival a grupului artistic REDAKZIA, format din artista Maria Drăghici și curatoarea Corina Oprea, și proiecția filmelor: O vară foarte instabilă r.: Anca Damian, Carmen r.: Doru Nițescu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism r.: Corneliu Porumboiu, Quod erat demonstrandum r.: Andrei Gruzsniczki, în secțiunea Fem kontinenter și lungmetrajul Love building r.: Iulia Rugină în secțiunea Den gudomliga komedin.
21 ianuarie / Discuție literară despre romanul Cartea șoaptelor de Varujan Vosganian, la sediu.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

13-18 ianuarie / Simpozion internațional și workshop academic despre film, arte vizuale și audio-vizuale organizate de Academia de Artă și Design Bezalel și Muzeul de Artă din Petach Tikva.
15-31 ianuarie / Participarea românească în cadrul Festivalului European de filme restaurate „Another Look“, organizat sub egida clusterul EUNIC Israel, coordonat de Institutul Cultural Francez, la cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim și Haifa.
23 ianuarie / „Ziua Culturii Naţionale: Relaţiile de colaborare şi prietenie dintre scriitorii români şi israelieni“ la sediu.
17 ianuarie – 21 iunie / Colaborare cu Opera Națională Israeliană din Tel Aviv, stagiunea 2013-2014. Proiect organizat cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

15 ianuarie / Eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale, realizat în colaborare cu și în spațiile Ambasadei României la Varşovia. A fost prezentată expoziţia de fotografie „Art Nouveau în România“, precum şi o serie de filme despre cultura şi civilizaţia românească şi valori ale patrimoniului românesc.
24-25 ianuarie / Evenimente româneşti la cea de-a treia ediţie a Festivalului „Ciekawych Świata“ (Curioşi faţă de lume) de la Chorzów. Ediţia de anul acesta a fost dedicată României şi Rusiei.


INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

10 ianuarie – 2 februarie / Expoziţia „La gioia della luce/Bucuria luminii“ de Lorenzo Viscidi (Bluer), la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
15 ianuarie / Seară de poezie ,,Evocări eminesciene la Veneţia cu ocazia Zilei Culturii Naţionale“, în Sala de conferinţe ,,Marian Papahagi“ a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
17-24 ianuarie / Expoziţie de panouri documentare „Memorialul Revoluţiei – Timişoara, decembrie 1989“, la Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
24 ianuarie / Prezentarea numărului IX, 2012 din Quaderni della Casa Romena di Venezia cu ocazia aniversării a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, în Sala de conferinţe ,,Marian Papahagi“ a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

17 ianuarie / Participarea autorului Adrian Majuru la Ferien Messe Wien, târg de turism care se defășoară în fiecare an la Viena în complexul expozițional Messe Wien.


proiecte rețeaua ICR ianuarie 2014