- 24 May 2021
- Etichete ICR ICR Lisabona Concertele din Coimbra Constantin Arian Grigore Jeffery Macsim Orchestra Clasica Centrala
Dirijorul Constantin Adrian Grigore și pianistul Jeffery Macsim, alături de Orchestra Clasică Centrală (Orquestra Clássica do Centro) din Coimbra, vor participa vineri, 28 mai, ora 20.30, la cel de-al VI-lea ciclu al Concertelor din Coimbra. Concertul simfonic al cărui repertoriu este orientat spre muzica românească și portugheză va fi organizat de Primăria din Coimbra, în Marele Auditoriu al Mănăstirii São Francisco. Prezența muzicienilor români este asigurată de Institutul Cultural Român de la Lisabona, în calitate partener al evenimentului, alături de Ambasada României în Republica Portugheză, Primăria din Coimbra și Fundația Bonte.
Programul concertului include următoarele piese:
1. George Enescu - Preludiu la unison (din Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9)
2. Dinu Lipatti - Concertino pentru pian și orchestră de cameră „în stil classic”, op. 3
3. Carlos Seixas - Abertura in D major (Re maior)
4. Dan Dediu - Ornements for string orchestra (3 movements in a very romanian character)
5. Bella Bartok - 6 Dansuri românești, Sz. 68, BB 76
6. Paulo Bernardino - "Fraile Cornudo"
Constantin Adrian Grigore (București, 1983) s-a format ca dirijor de orchestră la Universitatea Națională de Muzică din România, unde a avut ocazia să-i întâlnească pe cei mai distinși maeștri din țara sa.Pregătirii sale de bază i s-a adăugat participarea la o serie de cursuri de măiestrie din întreaga lume, alături de nume mari în pedagogia artei dirijorale. Constantin Adrian Grigore a susținut concerte alături de soliști remarcabili și este invitat în mod frecvent să dirijeze, în țara sa și în întreaga Europă. Dintre numeroasele orchestre pe care le-a condus se evidențiază: Orchestra Română de Tineret, Orchestra Națională Radio, Orchestra Națională a Moldovei și Orchestra Filarmonicii Regale din Liège. În prezent, este maestru titular al Royal Camerata Orchestra și al orchestrei Teatrului Național de Operetă și Muzică "Ion Dacian" din București.
Jeffery Macsim (n.1998, România) și-a început viața muzicală la pian, la vârsta de 6 ani. A studiat cu renumitul pianist și pedagog român, Daniel Goiți (Academia de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca). De-a lungul anilor de liceu a susținut concerte cu orchestra filarmonicii "George Enescu" din București, perioadă în care a câștigat mai multe concursuri naționale legate de practica pianistică. În 2014 fost distins cu premiul "Lira de Aur", prilej cu care i s-a acordat o bursă pentru a studia pianul cu Lachezar Stankov la Whitgift School din Croydon, Londra. În 2017, după ani de tutoriat sub îndrumarea lui Christopher Elton, la Academia Regală de Muzică, Macsim își continuă studiile în cadrul renumitei instituții engleze, tot cu o bursă de merit. În 2018 a câștigat prestigiosul Grand Prix al celui de-al XIII-lea Concurs Internațional de Pian organizat de Academia Regatului Marocului și sponsorizat de Prințesa Lalla Meryem și de Asociația "Prietenia muzicală".
Orquestra Clássica do Centro (OCC) s-a bucurat de contribuțiile solistice și dirijorale ale unor personalități notabile precum Jan Wierzba, Cesário Costa, Rui Massena, José Eduardo Gomes, Luís Carvalho sau Martin André, Marina Pacheco, Paulo Ferreira, Mário João Alves, Elisabete Matos, Dora Rodrigues, Patricia Quinta, Nelso Ebo, Dejan Ivanovic sau Adriano Jordão. OCC beneficiază de sprijinul instituțional al Primăriei Coimbra și de sprijinul DGARTES - Ministerul Culturii, fiind susținută de Radio Regional do Centro, RTP și Radio Antena1. În iulie 2013 i-a fost acordată Medalia Meritul Cultural a Orașului Coimbra.
Marele Auditoriu al Mănăstirii São Francisco, a cărei acustică are o importantă recunoaștere internațională, este a doua cea mai mare sală de concert din Portugalia și principala scenă muzicală din Coimbra. Auditoriul este o construcție cu o arhitectură contemporană, integrată organic în complexul Mănăstirii São Francisco, construcție datând de la 1602 și clasată Monument Național de autoritățile portugheze. Fosta mânăstire franciscană mai adăpostește azi un centru cultural multifuncțional și unul de conferințe.