- 27 November 2023
- Etichete Icr Icr varsovia Ziua nationala Via transilvanica Bogumul luft Regina maria
Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o serie de evenimente de celebrare a Zilei Naționale a României în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie 2023, în colaborare cu Ambasada României în Republica Polonă, Consulatul Onorific al României la Białystok, Facultatea de Istorie din cadrul Universității din Białystok și Catedra de Limba Română a Universității „Adam Mickiewicz” din Poznań. De Ziua Națională, ICR Varșovia invită publicul polonez să descopere bogăția patrimoniului cultural și natural al României, dar și acele momente, din istoria comună, care ne-au adus aproape.
În data de 28 noiembrie 2023, la Hotelul Regent din Varșovia, cu ocazia recepției oferite de Ambasada României în Republica Polonă, ICR Varșovia inaugurează expoziția „Via Transilvanica”, care prezintă traseul omonim recompensat cu două premii la cea mai recentă gală a Premiilor Europa Nostra. Expoziția, în limbile polonă și engleză, prezintă atât patrimoniul construit și natural pe care le pune în valoare traseul, cât și demersul social al proiectului: încurajarea turismului sustenabil prin valorizarea potențialului economic, a istoriei și a poveștilor locale.
În data de 1 decembrie 2023, la Catedra de Limba Română a Universității „Adam Mickiewicz” din Poznań, va fi prezentat filmul Maria – inima României (r. Trevor Poots, 2018). Documentarul recreează, printre altele, ambianța din jurul Conferinței de Pace de la Paris din 1919, pașii parcurși de România pentru reîntregire și contribuția decisivă a Reginei Maria la acest parcurs. Cu această ocazie, studenții cursurilor de limbă română (licență și masterat) vor primi cărți de literatură română, traduse în limba polonă în ultimii ani prin programele TPS și Publishing Romania, derulate de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții.
Documentarul Maria–inima României și traseul „Via Transilvanica” vor fi prezentate de Ziua Națională și la Wrocław, la Târgul Cărților Bune (30 noiembrie– 3 decembrie 2023), unde România are statutul de invitat special. Astfel, Ewa Chwałko, autoarea volumului Łuk Karpat (Arcul Carpatic), va introduce publicul în lumea Carpaților românești și va vorbi despre propria experiență pe traseul Via Transilvanica. Discuția va fi completată de proiecția filmului documentar Oamenii drumului: Terra Banatica (r. Mircea Gherase), care prezintă eforturile echipei Tășuleasa Social de a amenaja traseul din zona muntoasă Caraș-Severin, în paralel cu drumul unui grup de călători ce redescoperă farmecul României. Participarea românească la cea de-a XXXI-a ediție a Târgului este organizată de ICR Varșovia și Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și are în centrul programului Timișoara și Banatul multicultural.
În data de 4 decembrie 2023, în Aula Mare a Facultății de Istorie din cadrul Universității din Białystok va avea loc o conferință susținută de scriitorul, publicistul și fostul ambasador al Republicii Polone în România și Republica Moldova Bogumił Luft, intitulată „România, un succes istoric”. Conferința va fi urmată de inaugurarea expoziției „Rochii, fracuri, epoleți. Familia Regală a României, 1923”, prezentată inițial la Varșovia, în vara acestui an, în prezenta ASR Radu Principele Consort, cu ocazia Centenarului vizitei Familiei Regale a României în Polonia. Expoziția are la bază cercetările istoricului Henryk Walczak, autorul unei publicații care evocă toate vizitele Familiei Regale și ale înalților demnitari români din perioada interbelică, este în versiune bilingvă, polonă-engleză, și reunește fotografii din timpul vizitei, ecouri în presa poloneză și românească. Discursul expozițional evocă excelentele relații diplomatice și militare dintre România și Polonia, care s-au consolidat de-a lungul anilor și deceniilor.