- 30 April 2018 - 5 May 2018
- Etichete ClassFest Institutul Clutural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău
Institutul Clutural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea a patru școli românești de teatru: Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, la cea de-a opta ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film „ClassFest”.
Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și va avea loc în perioada 30 aprilie – 5 mai 2018.
Ediţia a VIII-aFestivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru ClassFestîntruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru:Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale” din București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureș,Institutul de Stat de Teatru şi Cinematografie din Erevan (Armenia),Universitatea de Muzică și Teatru din Graz (Austria), Universitatea de Stat de Cultură și Arte din Azerbaijan,Academia de Arte de Stat din Minsk (Belarus),Academia de Teatru și Film „Athanor” dinPassau (Germania),Academia de Teatru „Sofia Amendolea” din Roma, Italia,Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău (Republica Moldova),Şcoala Internaţională de Film şi Televiziune (EICAR) din Paris (Franţa), Școala Națională de Film, Televiziune și Teatru din Łódź (Polonia), Academia Națională de Artă „T.K.Zhurgenov” din Almaty (Kazahstan),Universitatea Naţională de Teatru, Film şi TV„Karpenko-Kary” din Kiev (Ucraina) şiInstitutul Național de Artă Teatrală din Sankt Petersburg(Rusia).
Spectacolele din cadrul festivalului abordează diverse teme, ce vizează politica, relațiile conjugale, crizele familiale, violenţa, războiul, teroarea, iubirea etc., tratate în dramaturgia scriitorilor Eugene Ionesco, William Shakespeare, Samuel Beckett, Brandon Thomas, Vasili Sigarev, Maxim Gorki ş.a. Producţiile teatralevor fi prezentate în următoarele săli: TeatrulNaţional „Eugene Ionesco”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A .P. Cehov”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Centrul de Educaţie şi Cultură prin Artă şi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Pe durata festivalului vor fi organizate mai multe ateliere de creație, susţinute de actori şi regizori celebri: Leonid Nechaev (Rusia), Daniela Lemnaru (România), Florin Vidamski (Germania), Marcin Brzozowski (Polonia). De asemenea, publicul va putea viziona expoziții de scenografie şi audia recitaluri muzicale susţinute de studenţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
Festivalul, organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, este susţinut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Totodată, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău susţine participarea reprezentanţilor şcolilor româneşti de teatru. Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI sprijină participarea şcolilor de teatru din Erevan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazahstan şi Ucraina. Institutul Polonez din Bucureşti asigură participarea studenților din Polonia. Centrul Cultural German Akzente din Republica Moldova şi Institutul Goethe din România susțin financiar participarea Academiei de Teatru și Film „Athanor” din Passau, Germania. Tinerii de la Universitatea de Muzică și Teatru din Graz, Austria sunt sprijiniți de Forumul Cultural Austriac din România. Ambasada Franţei în Republica Moldova a contribuit la participarea Şcolii Internaţionale de Film şi Televiziune din Paris, Franţa. Institutul Național de Artă Teatrală din Sankt Petersburg participă la festival datorită suportului financiar acordat de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură în Republica Moldova.
Accesul la toate spectacolele este liber.
Proiectul este finanţat de:
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român M. Eminescu în Moldova, Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI, Forumul Cultural Austriac din România, Centrul Cultural German Akzente în Moldova, Institutul Goethe, România, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură în Republica Moldova,Institutul Polonez din Bucureşti, România, Ambasada Franţei în Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Direcţia Cultură a Municipiului Chişinău.
Parteneri strategici:
Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul Dramatic Rus de Stat„A. P. Cehov”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Centrul Naţional de Educaţie prin Artă, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”, Compania FAINA, UNITEM,hotelurile „Dacia” şi „Iris”.
Parteneri media:
TVR Moldova, Jurnal TV, Compania Teleradio Moldova, Ren TV, TVR, Agro TV, Radio Chişinău, Moldova.org, Oraşul meu, Agora, UNIMEDIA, Zugo, Diez, Infotag, Radio Datina.