CONCERTE DE MUZICĂ BALCANICĂ LA TÂRGUL DE CARTE DE LA LEIPZIG 2018

Program:

Vineri, 16 martie 2018, 20.30: KUB Galerie, Kantstr. 18.

„Lumea privită printr‑un vers” – Seară de poezie româno-germană

Maraton de lecturi publice ce reunește treisprezece poeți români contemporani alături de doi poeți germane din noua generație. Evenimentul este precedat de un moment de art performance audio-vizual intitulat „Ilenuță, draga mea”, realizat de muzicianul și performerul Sașa Liviu Stoianovici împreună cu rapsodul popular Neculai Florea. Sașa Liviu Stoianovici va găti mămăligă, în acompaniamentul sunetelor amplificate ale fierberii, peste care se împletesc în foșnete sunete înregistrate „la desfăcutul porumbului”, în timp ce Neculai Florea va cânta, acompaniat la cobză.

Eveniment facebook aici.

Sâmbătă, 17 martie 2018,19.00 – 23.00: Schauspielhaus Leipzig, Bosestr. 1.

Destul cu vorba, acum povestim. Literatură contemporană română

Țara invitată de onoare se prezintă timp de două ore și jumătate prin intermediul unora dintre cei mai importanți autori contemporani, care vor citi din scrierile lor. Seara literară continuă cu un concert al trupei românești Balkan Taksim și un DJ party. Concertul este construit în jurul unor piese de dans din folclorul rural românesc, care sunt interpretate de cei trei membri ai trupei - Sașa-Liviu Stoianovi, Cosmo, Cosmin Postolache - la instrumente electro-acustice și electronice.

Sașa-Liviu Stoianovici include în practica lui artistică diverse medii – sunet, video, lemn, brânză, mămăligă, instrumente muzicale tradiționale, elemente de origine animală. Instalațiile sale devin puncte de interferență între obiectele arhaice țărănești și noile tehnologii. Culege folclor și cercetează muzica și meșteșugurile tradiționale aflate pe cale de dispariție. Mixează mămăligă și sunete, într-o continuă căutare a semnificațiilor unor gesturi cotidiene, banalizate de generații.


Cosmo este un percuționist interesat de muzica turcească; stilul său interpretativ este inspirat atât de maeștrii turci, cât și de lăutarii urbani din România și Bulgaria.

Cosmin Postolache este armonist, aranjor și traducător de literatură în timpul liber, trecând cu ușurință de la muzica pop la zona contemporană cultă. Apropiat la un moment dat de școala spectrală din România, Postolache își găsește resursele necesare pentru jocul cu folclorul românesc și balcanic.

Intrarea este gratuită.