Proiectul este o continuare a demersurilor ICR Londra de a prezenta cultura română prin intermediul practicii artistice a unor cunoscuţi artişti britanici cu scopul de a crea o arhivă vizuală a descoperirii şi entuziasmului pentru România. Prima iniţiativă de acest tip a avut loc în primăvara acestui an o dată cu Festivalul Transilvania, eveniment derulat tot în spaţiile Institutului, la care a participat însăşi Alteţa Sa Regală Prinţul Charles.
Expoziţia “Capturing Carpathia”, organizată în parteneriat cu Global Heritage Fund UK, organizaţie a cărei principală misiune este aceea de a proteja, conserva şi promova patrimoniul cultural în diferite ţări ale lumii, cuprinde un set de 40 de desene şi schiţe, portretizând universul rural transilvănean. Lucrările au fost realizate de artist în toamna anului trecut, în timpul perioadei petrecute în satele pitoreşti ale Transilvaniei.
George Butler este un cunoscut artist şi ilustrator britanic, recunoscut pentru originala sa capacitate de a transpune, cu mijloace grafice tradiţionale şi oarecum împotriva lumii descrise de imaginile electronice dominante, mari evenimente politice şi istorice. Desenele sale, realizate în cadrul unor proiecte comisionate de mari instituţii britanice, prezintă impresii din călătoriile sale în diferite părţi ale lumii (printre care Siria, Turcia, Maroc) şi sunt efectuate în stilou, cerneală și acuarelă. Printre expozițiile sale personale se numără cele organizate la Muzeul Victoria şi Albert, Royal Institute of Painters in Watercolours şi la diverse galerii din Londra. Este câştigătorul a numeroase premii, dintre care cel mai recent este cel oferit de Muzeul Victoria şi Albert în cadrul secţiunii V&A Illustration Editorial and Overall Awards.
Pentru a completa această incursiune într-o lume enigmatică şi fascinantă pentru publicul britanic, în seara de miercuri, 29 octombrie, George Butler şi William Blacker, autorul volumului Along the Enchanted Way, vor discuta pe tema ilustraţiei ca modalitate de eludare a normelor reprezentării contemporane (dominate de fotografie şi film) şi portretizare a unei realităţi diferite, prin care frumuseţea şi fragilitatea oamenilor şi a locurilor din Transilvania sunt dezvăluite privitorilor.
„George a surprins, cu extraordinară măiestrie, frumuseţea fragilă a universului transilvănean, o lume în schimbare, în interiorul căreia calmul şi elegantul mod de viaţă tradiţional este trecut, treptat, în uitare sub presiunea intrigilor lumii moderne”, afirma William Blacker.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk