- 21 May 2019
- Tags Icr istanbul Bucuresti oras in matricea otoman orientala
Zeci de iubitori ai fotografiei, istoriei, culturii și arhitecturii au participat sâmbătă, 18 mai 2019, la vernisajul ineditei expoziții de colaje cu titlul „București, orașul în matricea otoman-orientală”. Organizată la inițiativa Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” și în parteneriat cu Consulatul General al României la Istanbul şi Küçük Mustafa Pașa Hamamı, expoziția este realizată de arhitectul Dan Lăcătuș, cunoscut specialist al Ministerului Culturii în domeniile restaurare arhitectură, inginerie-consolidare și restaurare structuri istorice.
Tema expoziției, care reflectă influenţele otomane în arhitectura Capitalei României, s-a împletit perfect cu neconvenționalul spațiului ales pentru expunere, și anume HamamulKüçük Mustafa Paşa - o capodoperă a unui alt arhitect, faimos în perioada Imperiului Otoman, Mimar Sinan. Construită în timpul domniei sultanului Mehmet Cuceritorul, în anul 1477, clădirea și-a deschis porțile publicului pentru întâia oară anul acesta, după câteva lucrări de restaurare, pentru a găzdui, până pe data de 30 mai 2019, un București oriental, o călătorie de secole prin istoria și cultura Bucureștiului, începând cu perioada Evului Mediu și până în prezent.
La eveniment au participat în jur de 100 de persoane, dintre care menționăm personalități din mediul cultural-artistic local, reprezentanți ai Consulatului General al României la Istanbul, reprezentanți ai mediului mediului universitar, studenți de la facultățile de artă din Istanbul, fotografi, critici de artă, curatori, antropologi, cursanți de la cursurile de limbă română, membri ai diasporei etc.
În deschidere au luat cuvântul gazda evenimentului, Nadia Tunsu, director ICR Istanbul, care a punctat premiera evenimentului atât din perspectiva temei, cât și din perspectiva manierei de prezentare a acesteia, respectiv colajul, cu o semnificație și încărcătură aparte, artistică și simbolică. De asemenea, directorul ICR Istanbul a subliniat semnificația specială a impresionantei expoziții în agenda culturală și diplomatică bilaterală. A luat apoi cuvântul domnul Iulian Gherman, consul la Consulatul General al României la Istanbul, Dan Lăcătuș - autorul expoziției, conf. dr. Cătălin D. Constantin și ing. arh. Ionel Motoc, curatorii expoziției. Autorul expoziției, arhitectul Dan Lăcătuș, a vorbit despre cum a prins viață expoziția, despre crearea celor 24 de colaje, pregătite special să fie prezentate în Turcia și carefac referire la matricea otoman-orientală a orașului București, exemplificând modul în care s-a format și a evoluat Bucureștiul.
Scopul expoziției este acela de a evidenția evoluțiile arhitectonice ale Bucureștiului, a influențelor sau a suprapunerilor unor elemente foarte diferite, din epoci diferite, pe o matrice inițială impusă istoric și cultural de către conjunctura politică a Balcanilor Evului Mediu.
Amintim că arh. Dan Lăcătuș este implicat în coordonarea restaurărilor pentru cele mai importante și impozante clădiri de patrimoniu din România. De asemenea, ca un observator aproape religios al influențelor arhitecturale ale Bucureștiului de astăzi, și nu numai, Dan Lăcătuș semnează frecvent articole de critică de artă, antropologie, restaurare clădiri de patrimoniu în publicații de specialitate, fiind și autorul multor ilustrații și coperți de carte.
De cealaltă parte, conf. dr. Cătălin Constantin este editor de carte, predă etnologie și antropologie vizuală la Universitatea București, coordonează colecții d ebeletristică, editează cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural național, dar și european și are o mulțime de expoziții organizate în țară și în străinătate.
Pe parcursul sejurului la Istanbul, autorul și cei doi curatori au avut câteva întâlniri de lucru cu cadre didactice de la Universitatea Mimar Sinan, arh. dr. Efe Duyan, în vederea documentării pentru realizarea unui nou proiect la București.
„București, orașul în matricea otoman-orientală”, susținută de ICR Istanbul și Consulatul General al României la Istanbul, este prima expoziție de acest gen care reliefează influențele otomane în arhitectura Bucureștiului, influențe care exemplifică maniera în care s-a format și a evoluat capitala, de la concepte arhitecturale și funcționale, cu materiale specifice, de la hanuri, caravanseraiuri și palate, până la arhitectura sacră.
Prin organizarea acestui eveniment, ICR Istanbul atinge următoarele obiective: distingerea influențelor otomane și orientale din arhitectura Bucureștiului, evidențierea “țesutul urban” al Bucureștiului ca rezultat al unui “covor-chilim“ în perpetuă transformare, creștere, reparare cu aceleași simboluri de conviețuire și funcționare a comunității urbane, promovarea patrimoniului românesc, ca parte din patrimoniul european și accentuarea contribuției românești la cultura universală.