„Zâcăli” din Țara Moților: despre o muzică tradițională arhaică și necunoscută, la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena

Institutul Cultural Român de la Viena vă invită la evenimentul „Zâcăli” din Țara Moților: despre o muzică tradițională arhaică și necunoscută, joi, 14 martie, la ora 19.00, în Sala Franz Liszt din cadrul Universității de Muzică și Arte Dramatice din Viena / Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Evenimentul cuprinde o serie de prezentări și interpretări ale muzicii tradiționale vocale și instrumentale din zona etnografică a Țării Moților, din Munții Apuseni, Transilvania. Această muzică de factură tradițională prezintă numeroase caracteristici arhaice și este parte a patrimoniului cultural imaterial românesc.

Personajul central al evenimentului va fi Gheorghe Burz, profesor de muzică și culegător de folclor, născut în acest ținut. El este unul dintre puținii oameni care a avut prilejul să cunoască și să discute cu oameni din anturajul compozitorului Nicodim Ganea din Bistra, precum și să îi chestioneze pe unii dintre cei de la care etno-muzicologul Béla Bartók a cules folclor muzical în anul 1910.

Programul muzical cuprinde o serie de momente ale muzicii tradiționale moțești, în interpretarea muzicienilor: Răzvan Roșu, Liviu Burz, Gheorghe Burz, Andreea Sicoe, grupul instrumental format din Ruben Doran, Ion Țibrea, Vasile Marian, Adriana Irimieș și formația „Ceterașii Moților”, cu următoarea componență: Bogdan Roșu, Daniel Blaga, Petrică Zele, Liviu și Gheorghe Burz. De asemenea, vor fi interpretate câteva fragmente de muzică clasică, din operele lui Béla Bartók și Nicodim Ganea care pun în valoare motivele acestei muzici tradiționale. Acestea vor fi interpretate de Liviu Burz, Petrică Zele și Ruben Doran.

Răzvan Roșu și-a susținut teza de doctorat în domeniul antropologie culturală la Universitatea „Friedrich Schiller” din Jena, Germania, având ca subiect „Țara Moților – Arhaismul ca și particularitatea a zonelor montane. Studiu de caz: Țara Moților”, coordonator științific: Thede Kahl. Din anul 2017 este membru consultant al Comisiei Vanishing Languages and Cultural Heritage, Academia de Știință Austriacă din Viena. A participat la stagii de cercetare pe teren în țări precum România, Ungaria, Ucraina, Polonia, Grecia, Rep. Macedonia, Serbia etc. Din anul 2022 este cadru didactic asociat al Universității Babeș Bolyai, unde predă la secția de Etnologie a Facultății de Istorie și Filosofie. Răzvan Roșu are și o bogată activitate artistică, fiind interpret de muzică tradițională moțească la tulnic, fluier, cimpoi și vioară (ceteră). Împreună cu grupul folcloric „Tecerașii Moților” a concertat în numeroase locuri din România, dar și din țări precum Belgia, Marea Britanie, Franța, Austria, Germania, Ungaria, Ucraina, Rep. Moldova.

Gheorghe Burz este numit, pe bună dreptate, păstrător al tezaurului Apusenilor, al tradițiilor și cântecului tradițional al moților. A condus taraful de la Câmpeni și a promovat cântecul din Țara Moților. Gheorghe Burz este considerat păstrător al spiritualității și istoriei Tării Moților. Acesta a dus cu el frumusețea folclorului românesc la Balul Operei din Viena.

Liviu Burz este artist renumit de operă (bas) ce activează în cadrul Operei de Stat din Viena, una dintre cele mai prestigioase scene lirice la nivel mondial. A interpretat diverse roluri în opere celebre și a fost implicat în promovarea folclorului românesc în Austria, inclusiv printr-un recital de folclor susținut la Balul Operei din Viena.

Accesul este liber pe baza înregistrării prealabile la adresa de e-mail uawg@rkiwien.at sau telefonic la+43 (0) 13191081

Parteneri:

Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.