- 5 November 2007
- Tags ICR Institutul Cultural Roman Teatru Teatru romanesc Luxemburg Ambasada Romaniei la Luxemburg
Evenimentul este organizat în cadrul parteneriatului dintre Institutul Cultural Român şi Centrul Cultural Kulturfabrik şi se desfăşoară sub patronajul Ambasadei României la Luxemburg.
Radu Afrim, unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai noii generaţii de regizori români de teatru, laureat al Premiului UNITER pentru cea mai bună regie în 2006 şi 2007, pune în scenă un text despre ultimele zile ale lui Emil Cioran şi despre oraşul Sibiu.
Matei Vişniec despre piesa Mansardă la Paris cu vedere spre moarte: „Piesa mea este o întâlnire subiectivă şi imaginară între autorul Matei Vişniec şi filosoful Emil Cioran. După moartea sa, Cioran a devenit pentru mine un personaj disponibil. În timpul vieţii, Cioran a ştiut să-şi construiască o mansardă superbă pe acoperişul acestui edificiu atât de râvnit care se numeşte patrimoniul cultural al umanităţii. Ca personaj, el trăieşte tot timpul în mansarda sa nemuritoare şi continuă să ne incite la a ne pune din nou sub semnul întrebării toate ideile dobândite.
Această piesă se doreşte un omagiu subiectiv adus lui Cioran, dar îşi extrage substanţa din gândirea şi ideile acestui mare filosof. Cunoscătorii operei sale vor identifica repede sursele « cioraniene » ale unor replici. Pentru cei care îi cunosc mai puţin opera, precizez că piesa mea este impregnată de numeroase idei dezvoltate de Cioran pe teme de o mare diversitate, începând cu sinuciderea, până la destinul poporului român."
Reprezentaţiile fac parte din seria de manifestări dedicate culturii române în cadrul proiectului „Belles Roumanies", derulat în parteneriat de Centrul cultural Kulturfabrik şi Institutul Cultural Român, pe tot parcursul anului 2007. Evenimentele se desfăşoară în localitatea Esch-sur-Alzette din Marele Ducat al Luxemburgului. Iniţiat în contextul desemnării oraşului şi regiunii Luxemburg şi a oraşului Sibiu din România drept Capitale culturale europene în 2007, proiectul cuprinde opt secţiuni, corespunzând diverselor domenii artistice: jazz, teatru, muzică tradiţională, cinema, fotografie, plastică, literatură, muzică actuală.
Contact media: Biroul de presă al ICR, tel. 031 7100 622, e-mail: biroul.presa @ icr.ro