- 5 July 2016 - 26 August 2016
- Etichete Simona Deaconescu Denis Bolborea Carmen Tofeni Simona Dabija Diana Spiridon Anamaria Antoci Oleg Mutu
Coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu este invitata specială a festivalului internațional de scurtmetraj dotdotdot, care va avea loc în perioada 5 iulie - 26 august la Viena. Programul ediției de anul acesta este dotdotdance, centrat pe filmul de dans și desfășurat sub sloganul: Dance like nobody's watching!
Agenda evenimentului conține reprezentația Aftertaste prezentată de Tangaj Dance Collective (coregrafie: Simona Deaconescu, dramaturgie: Krõõt Juurak, sound design: Denis Bolborea, compoziție vizuală: Carmen Tofeni, artiști: Simona Dabija, Diana Spiridon). Evenimentul va avea loc pe data de 18 iulie, ora 19.00, în sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
Aftertaste are un caracter neconvențional în care sunetul este alterat la infinit și prelucrat live, iar publicul are libertatea de a alege perspectiva din care privește spectacolul. Într-un univers al senzațiilor duse la extrem și al întrebărilor simple care nu își găsesc răspuns, Diana Spiridon și Simona Dabija transformă informația prin corpul lor dând naștere unei realități (in)credibile, dar care se derulează pe coordonate noi. Aftertaste este un spectacol - instalație în care corpul devine neformat, destratificat și dezarticulat, alcătuit din milioane de particule în continuă mișcare, lăsând impresia unei eterne reîntoarceri. Pentru realizarea spectacolului, Simona Dabija a colaborat cu dramaturgul vienez Krõõt Juurak și cu sound-designerul Denis Bolborea.
„În Aftertaste descompunem o secundă din viața noastră în nanosecunde, ne lăsăm gândurile suspendate în spațiu și timp, libere să călătorească în direcții aleatorii, cu viteze diferite. Poate fi halucinant, intim, fluctuant și îți dă timp să analizezi și să generezi întrebări. E un performance în care ne transformăm constant și ne place să ne regăsim în fiecare dintre cei care ne privesc" este confesiunea Simonei Deaconescu.
Zilele ce vor urma, 19 și 20 iulie, în intervalul 16.00-20.00, la Volkskundemuseum, se va desfășura atelierul ONE[R] DANCE FILM LAB, susținut de Simona Deaconescu. Atelierul oferă posibilitatea publicului iubitor de filmul de dans să discute despre această temă şi să realizeze propriul film de dans. În cadrul atelierului vor fi prezentate informații de bază despre conceperea unei coregrafii pentru film, precum și noțiuni de cinematografie (realizare cadre, unghiuri de filmare și mișcare, ritm, dinamică, coloană sonoră etc.). Atelierul este bazat pe experimentare și descoperire și are în centru relația dintre spațiu și corp și modul în care realitatea concretă și cea digitală se influențează. Atelierul se adresează unui public larg, nefiind necesare cunoștințe prealabile de coregrafie sau film, iar participanții vor lucra în echipe pentru a realiza un film cu durata de un minut.
Pe data de 22 iulie, la ora 21.30, la Volkskundemuseum va avea loc proiecția Silent Places (2013, regia Simona Deaconescu, producător Anamaria Antoci), urmată de o sesiune de de întrebări și răspunsuri cu Simona Deaconescu și Anamaria Antoci. Silent Places este rezultatul colaborării dintre coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu şi directorul de imagine Oleg Mutu. Filmul de dans are la bază următorul concept: dansul nu se ilustrează, ci se interpretează şi reinterpretează cu ajutorul limbajului cinematografic. Coloana sonoră îi aparţine compozitorului Tibor Cári. Scurtmetrajul este produs de Tangaj Dance şi Tapioca Film, în cooperare cu Stalker Film şi Somnia Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Filmul a fost prezentat în cadrul Loikka Dance Film Festival (Finlanda), International Screendance Festival (SUA), Sans Souci Festival of Dance Cinema (SUA), San Francisco Dance Film Festival (SUA), precum şi la sediul Institutului Cultural Român de la Viena cu prilejul participării Simonei Deaconescu la ediţia 2014 a programului danceWEB din Viena, care a avut loc în perioada 16 iulie - 20 august, o participare susţinută de Institutul Cultural Român.
Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul internaţional de film de scurtmetraj în aer liber dotdotdot prezintă peste 200 de producţii, discuții cu invitați internaționali, ateliere săptămânale și reprezentanții. Evenimentele au loc în grădina Palatului Schönborn (Laudongasse 15-19, Viena), precum și în spații conexe din Viena.