- 21 December 2017 - 21 December 2017
- Etichete Icr Buget Institutul cultural roman 2018
Bugetul Institutului Cultural Român pe 2018 a fost aprobat, joi, de comisiile parlamentare reunite de buget- finanţe. Bugetul ICR este de 42.187.000 lei, în creştere cu 33% faţă de 2017.
„Pentru mine şi ICR, este un moment şi al bilanţului, dar mai ales şi al reflecţiei şi al strategiei pentru proiectele de anul viitor. Avem cel mai mare buget pe care l-a avut ICR până acum, peste 42 de milioane de lei, cu 33% mai mare decât cel din 2017”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președinte ICR, la emisiunea Adevărul Live.
Motivele
creşterii acestui buget, în 2018, sunt sezonul cultural Franţa-România şi pregătirea
pentru participarea la Festivalul Europalia în 2019.
„Dintre motivele creşterii bugetului pe 2018 aş menţiona
includerea ICR în sezonul cultural Franţa-România. Suntem parte a unui proiect
şi derulăm deja proiectele culturale care vor avea loc în Franţa şi, de
asemenea, proiecte ale Franţei în România. (...) O altă fundamentare este H.G.
714, cu privire la desfăşurarea Europalia, cel mai mare festival de artă din
lume, la care România este invitată în 2019. Pregătirea acestui important
eveniment este deja începută”, a declarat doamna Liliana Ţuroiu. Președintele ICR a subliniat că, pentru Centenarul Marii Uniri, există foarte
multe acţiuni de anvergură în România şi străinătate pe care ICR le desfăşoară.
Pentru 2018, programele pe care Institutul Cultural Român le propune coincid cu agenda prioritară a României: Programul Centenar, Sezonul Franţa – România, EUROPALIA, precum şi preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. România va participa în 2018, în calitate de ţară invitată, la cea de-a 77-a ediţie a Târgului de Carte de la Retiro. La Târgul de Carte de la Leipzig, care are loc anul viitor, ţara noastră va avea din nou, după 20 de ani, statutul de ţară invitată de onoare. Pentru participarea la acest eveniment conducerea ICR a reuşit o suplimentare consistentă a bugetului alocat traducerilor. O importanţă deosebită este acordată relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România. În 2018 vor avea loc acţiuni comune în vederea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, care includ manifestări precum: Ziua Culturii Naţionale, Salonul Internaţional de Carte „BookFest” de la Chişinău, reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, Organizarea – în cadrul „Lunii Enescu la ICR” – a unui concert la Chişinău, eveniment ce va avea loc cu prilejul Concursului Internaţional „George Enescu” din capitala Moldovei.
„ICR a realizat performanţe notabile în 2017. A fost un an al deschiderii şi al lansării de oportunităţi, un an ce a adus creşterea salariilor personalului ICR, al căror cuantum rămăsese la nivelul anului 2009. Am reuşit încadrarea personalului ICR în Familia Ocupaţională Diplomaţie, acolo unde consider că este locul acestei instituţii. De asemenea, a fost foarte importantă completarea echipelor ICR din străinătate, prin numirea directorilor şi directorilor-adjuncţi, ceea ce va duce implicit la dinamizarea activităţii Institutului Cultural Român în reprezentanţe”, a spus preşedintele ICR. „Ne aşteaptă provocări majore în continuare. În 2018 România va fi prezentă la unele dintre cele mai importante evenimente culturale europene şi mondiale. Sezonul Franţa – România va întări relaţia dintre cele două culturi, având în vedere reperele şi obiectivele pe care România şi Franţa le împărtăşesc în promovarea valorilor europene. De asemenea, 2018 este anul Centenarului şi dorim să-l marcăm aşa cum se cuvine, în contextul implicării ICR în marile proiecte internaţionale. O mare provocare este participarea României la Europalia, o continuare a exerciţiului preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o prezenţă foarte puternică a ţării noastre în capitala Belgiei. Ne bucurăm de realizările din 2017, privim cu încredere spre 2018”, a încheiat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.