- 29 September 2022
- Etichete ICR ISTANBUL OTHELLO VLAD TRIFAS PREMIERA
În data de 1 octombrie 2022, orele 20:00, va avea loc premiera spectacolului „Othello” de William Shakespeare, jucată de actori turci și pusă în scenă de regizorul român Vlad Trifaș pe scena Teatrului Regional de Stat Ahmet Vefik Pașa din Bursa. Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” sprijină participarea regizorului Vlad Trifaș la premiera piesei de teatru, acesta urmând să susțină și o sesiune de Q&A la finalul spectacolului. Lumea lui Othello prinde viață prin viziunea regizorului român Vlad Trifaș care se va afla la prima colaborare cu un teatru de stat din Republica Turcia.
Vlad Trifaș semnează regia și muzica piesei de teatru, decorul este realizat de Murat Gülmez, costumele de Fatma Sarıkurt, iar luminile de Sinan Mahçup. Din distribuție fac parte actorii: Emre Nurettin Örük (Othello), Rabia Tutal (Desdemona), Çağrı Dulun (nobil), Adnan Tunalı (Brabantio), Mert Çifçi (Gratiano), Diyar Gönülalçak (Lodovico), Ali Bircan Teke (Casio), Salih Cem Şener (Iago), Acan Ağır Aksoy (Roderigo), Çağrı Zora (Montano), Nergiz Acar (măscăriciul), Işıl Öztürk Sehlikoğlu(Emilia), Sıdıka Derya Gümral (Bianca) și Emine Irmak Bavkır, Öykü Esendemir Örük, Ceren Kayış (ceilalți).
Spectacolul se va juca în stagiunea de toamnă-iarnă a Teatrului Regional de Stat Ahmet Vefik Pașa din Bursa.
Este pentru prima dată când un teatru de stat din Republica Turcia va monta o cunoscută piesă de teatru sub îndrumarea unui regizor român care a compus, în același timp, și muzica spectacolului. ICR Istanbul încurajează astfel de cooperări fiind un bun conector/liant între instituțiile teatrale de stat din Turcia și artiștii români de succes din țară.
Vlad Trifaş (n. 29.07.1989, Buzău) a absolvit Liceul de Artă „Margareta Sterian”, Buzău, unde a obținut și atestatul de Cursuri de specializare în arta actorului, în 2009. A urmat cursurile Universității Nationale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti (2009-2012), secția Actorie de teatru și film (la clasa prof. Paul Chiribuţă şi Olga Delia Mateescu), continuate cu un masterat în pedagogie teatrală, în cadrul aceleiași universități (2012-2014). A făcut asistenţă la grupa de actorie a lui Paul Chiribuţă, a fost consilier artistic la Teatrul Dramatic „George Ciprian” din Buzău și este directorul Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr din Buzău. Printre piesele regizate se numără: „Omul care mânca lumea” de Nis Momme Stockmann (Teatru Dramatic „George Ciprian”, Buzău, 2017), „O femeie împărțită la doi” de Ana Odagiu (Teatrul Roșu, 2017), „Shakespeare error500”, colaj W. Shakespeare (Gala Hop, 2017), „Mica Unire” (Coproducție Teatrul „George Ciprian” din Buzău și Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, 2019), „Cei doi gentlemeni din Verona” de W. Shakespeare (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, 2019), „Poezie'n XXI” (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, 2019), „Despre iubire sau așa ceva” de Cosmin Pană (Teatrul „George Ciprian”din Buzău, 2020), „O gură de aer”, spectacol non-verbal (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, 2020), „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, 2020), „Aniversarea”, de Cosmin Pană (Teatrul „George Ciprian” din Buzău, 2021), „Tartuffe” de Moliere (Teatrul „Regina Maria” din Oradea, 2021), „Singuri între lumi” de Cosmin Pană (Coproducție Teatrul „George Ciprian” din Buzău și Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, 2021).
Proiectul se înscrie în strategia ICR Istanbul de susținere și stimulare a interesului teatrelor de stat prestigioase din Republica Turcia pentru teatrul românesc contemporan.