- 20 August 2016 - 28 August 2016
- Tags ICR sprijina Divan Film Festival Instirtutul Cultural Roman la Craiova si Portul Cultural Cetate
Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat filmului și bucătăriei din Balcani, va avea loc între anul acesta în perioada 20 - 28 august la
Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj. La Craiova, proiecțiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă și duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfășura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate,
. Ca în fiecare an, vor avea loc și concerte și demonstrații
culinare.
„Deși țările balcanice păreau condamnate la ruralism, Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinați de peisajul și fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin București și Belgrad. În ultimii ani, creațiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel și filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un București nefardat. Există, așadar, și un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, încărcat de tensiune și personalitate", spune Marian Țuțui, directorul artistic al Divan Film Festival.
Începând cu această ediție, echipei Divan Film Festival i s-a alăturat și selecționerul italian Massimiliano Narduli, care, împreună cu directorul artistic al festivalului, Marian Țuțui, a realizat programul de scurtmetraje. Massimiliano a colaborat de-a lungul timpului cu festivaluri de film precum Piemonte Movie (Torino, Italia), Tirana Internationa Film Festival (Albania), Timishort Film Fest (Timișoara) sau Next Film Festival (București).
Din programul festivalului, a cărui temă este anul acesta „Povești urbane din Balcani", fac parte 10 filme de lungmetraj (printre care animația „Zarafa" și filmul pentru copii „Dumbrava minunată"), 26 de scurtmetraje balcanice și trei filme de mediumetraj („Marilena de la P7", „Ecaterina Teodoroiu" și „București").
Printre lungmetrajele din programul Divan FF se numără „Moarte în Sarajevo", filmul câștigător al trofeului Ursul de Aur la Berlin 2016, două comedii savuroase, „Bal-Can-Can"/ „Bal-Kan-Kan" (2005, r. Darko Mitrevski, Macedonia-Italia-Marea Britanie) și „Parada"/ „The Parade" (2011, r. Srdjan Dragojević, Serbia-Slovenia-Croația-Macedonia-Franța-Marea Britanie), precum și ultimul film regizat de Dan Chișu, „București Non-Stop". „Bal-Can-Can", o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată. Filmul a câștigat două premii la festivalurile de film de la Moscova (Rusia) și Motovun (Croația).
După ce a urmărit o înregistrare plină de violență a paradei gay eșuate din Belgrad, în 2001, regizorul sârb Srdjan Dragojević a hotărât că trebuie să atace acest subiect. „Parada" a fost filmat de abia în 2010 și abordează problema homofobiei balcanice într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei. Într-o zonă care la vremea lansării filmului, în 2011, număra mai puține cinematografe decât Londra, „Parada" a adus în cinematografe peste 500.000 de oameni (Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina). Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2012 publicației britanice The Guardian, regizorul Srdjan Dragojević se declara sceptic în ceea ce privește schimbarea atitudinii sârbilor față de comunitatea LGBT, în timp Ante Tomić, un critic de film croat, găsea o explicație în faptul că oamenii au fost atrași în număr atât de mare la cinema datorită "miștoului" pe care filmul îl face de atitudinea macho balcanică, heterosexualitatea bine determinată a locuitorilor acestui spațiu, precum și de frica ridicolă față de gay. „Parada" a câștigat trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, în 2012, printre care Premiul Publicului.
În selecția de scurtmetraje se regăsesc filme de ieri și de azi, românești sau străine, ca: „O noapte în Tokoriki" (r. Roxana Stroe, 2016), recent premiat la Berlin 2016 și TIFF, un film despre aniversarea unei adolescente într-o discotecă rurală pe ritmuri nouăzeciste, „Oase pentru Otto" (r. Matei-Lucaci Grunberg, 2016), o comedie amară amplasată noaptea, la marginea civilizației, unde două prostituate diferite visează cu ochii deschiși, „De Sfeștanie" (r. Tudor Botezatu, 2015), un film cinic și plin de umor despre relațiile de cuplu moderne, „Fiți fericiți! E un ordin" (r. Sinan Çetin, 2008), o parodie plină de umor despre clasa politică din Turcia, sau „Gogulică Cheferist" (r. Cornel Dumitrescu, 1929), un șomer ale cărui peripeții îl transformă într-un Charlot bucureștean.
Ca în fiecare an, la Divan Film Festival vor avea loc și concerte. De data aceasta, sâmbătă, 20 august, la Craiova, în Centrul Vechi, va concerta Maria Răducanu, una dintre cele mai apreciate artiste din România, iar luni, 22 august, în Portul Cultural Cetate va urca pe scenă cunoscutul țambalist Marius Mihalache.
Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va fi prezentată de actrița de teatru Aida Economu, împreună Adrian Teleșpan, fost producător TV și autor al romanului 'Cimitirul'.
***
Spotul festivalului poate fi accesat aici: https://goo.gl/WkxnsJ
Mai multe detalii despre programul Divan Film Festival găsiți pe http://divanfilmfestival.ro/ sau pe contul de Facebook: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival
Divan Film Festival va avea loc în perioada 20 - 28 august, după cum urmează: 20 -21 august, Craiova, 22 - 28 august în Port Cultural Cetate.
În Craiova, proiecțiile de film vor avea loc la Cinema Inspire (Mercur Center) și în Centrul Vechi. Intrare liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival, atât în Craiova, cât și în Portul Cultural Cetate.
Pe timpul desfășurării festivalului camparea în Portul Cultural Cetate este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival
Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie 'Mircea Dinescu' în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR și UCIN.
Parteneri: Dr. Oetker, Boromir, SELGROS Cash & Carry
Parteneri media: TVR Craiova, Radio România Cultural, TANĂNANA, Cațavencii, Zile și Nopți, cinemagia.ro, cinefan.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, AaRC.ro
Parteneri media locali: Alege TV!, Radio Sud, Gazeta de Sud, craiova.ro