Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei ce are loc în perioada 20-21 martie 2024, eveniment anual organizat de membrii clusterului EUNIC Roma, în colaborare cu Federația Unitară Italiană a Scriitorilor (FUIS) și sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în Italia, Accademia di Romania in Roma susține participarea poetei Ruxandra Cesereanu la ediția din acest an.
Programul ediției din acest an este următorul:
- 20 martie, ora 18:00 la Accademia di Romania in Roma (Piazza Jose de San Martin, 1), în cadrul ciclului „Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma” – întâlnire a poetei Ruxandra Cesereanu cu publicul cititor. Alături de scriitoare, vor interveni criticul literar prof. Giovanni Magliocco de la Universitatea din Bari și lect. dr. Ilona Duță de la Universitatea din Craiova.
- 21 martie, ora 19.00, Accademia d’Ungheria in Roma, în calitate de președinte al EUNIC Roma pe primul semestru al acestui an, va găzdui Serata dedicată Zilei Mondiale a Poeziei, la care vor participa poeți din 16 țări membre și membre asociate ale EUNIC: Austria, Bulgaria, Elveția, Flandra, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria,precum și Ucraina, ca țară invitată.
Poeții prezenți vor citi, în limba originală, texte din creația lor poetică, în vreme ce traducerea în italiană va putea fi urmărită pe un ecran, în spatele lor. Publicul prezent în sală va primi o broșură gratuită care cuprinde o scurtă prezentare a poeților și o fotografie a fiecăruia dintre ei, precum și textele poetice selectate, în limba originală și în italiană.
Ruxandra Cesereanu (Ruxandra-Mihaela Braga) este poetă, prozatoare, publicistă și eseistă. Este, de asemenea, profesor universitar a Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, în cadrul Departamentului de Literatură Comparată. În timpul facultății a fost redactor la revista „Echinox”. Între 1991 și 2021 a fost, pe rând, din 2011 redactor-șef adjunct, iar din 2015 redactor-șef la revista de cultură„Steaua” din Cluj-Napoca. Și-a susținut doctoratul, în 1997, cu teza Infernul concentraționar reflectat în conștiința românească.
A debutat ca prozatoare în 1989 cu romanulCălătorie prin oglinzi și ca poetă în 1993, cu volumul Zona vie. A publicat până în prezent 10 culegeri de poezie, 3 antologii poetice și 7 volume de proză (romane și nuvele). Culegerea sa cea mai recentă esteSophia-Romania din 2021, iar cel mai recent volum al său de proză esteUn singur cer deasupra lor.Volumele sale au fost traduse în engleză, italiană,germană, franceză, maghiară și bulgară. A publicat o bogată serie de volume de poezie, proză, eseistică și critică literară.
Volume de poezie: Zona vie, poeme, Dacia, Cluj, 1993 (volum tradus în limba engleză și apărut în SUA sub titlul Lunacies, Meeting Eyes Bindery, New York, 2004); Grădina deliciilor, poeme, Echinox, Cluj, 1993; Cădere deasupra orașului, poeme, Transpres, Sibiu, 1994; Oceanul Schizoidian, poeme, Marineasa, Timișoara, 1998 (volum tradus în engleză și apărut în SUA sub titlul Schizoid Ocean, Sigmund Freud Publishing House, Binghamton, 1997); Veneția cu vene violete. Scrisorile unei curtezane, poeme, Dacia, Cluj, 2002; Femeia-cruciat, antologie, poeme, Paralela 45, Cluj-București, 1999; Kore-Persefona, poeme, Editura Vinea, 2004; Oceanul Schizoidian, poeme, ediția a doua, Editura Vinea, 2006; Submarinul iertat, poem-roman scris în colaborare cu Andrei Codrescu, ediție de lux de 150 de exemplare, cu 7 ilustrații color, cartea în copertă de catifea, Brumar, 2007; Coma, poeme, Vinea, 2008; Ținutul Celălalt, poem-roman scris în colaborare cu Marius Conkan, Cartea Românească, 2011; California (pe Someș), Editura Charmides, 2014; Submarinul iertat, poem-roman scris în colaborare cu Andrei Codrescu, ediția a doua mult adăugită, Bistrița, Editura Charmides, 2017; Scrisoare către un prieten și înapoi către țară, Pitești, Paralela 45, 2018; ediția a doua adăugită, 2019; SOPHIA ROMÂNIA, Casa de Editură Max Blecher, 2021.