Panouri din cadrul expoziției „Europa - moştenirea umaniştilor” pot fi revăzute în variantă digitală

Expoziţia „Europa - moştenirea umaniştilor”, care s-a desfășurat în perioada 03 ‒ 17 mai 2019 la Casa Uniunii Europene din Stockholm (Europahuset), poate fi revăzută online în suedeză, germană și engleză.  

Conform conceptului expoziției, 20 de țări au prezentat, pe panouri de mari dimensiuni, câte două personalități care au trăit între secolele al XV-lea și al XVIII-lea și care au avut un rol determinant în evoluția Europei. La originea Europei de astăzi, a idealurilor Uniunii Europene, stau concepte şi valori născute în timpul Renașterii. Expoziția se axează pe rolul umaniștilor mai puțin cunoscuți, inclusiv al unor personalități feminine care au rămas în umbra marilor lor contemporani. Punctul central al expoziției este legătura directă cu Europa zilelor noastre, în special cu idealul Uniunii Europene. Evenimentul a fost organizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei și rețeaua EUNIC Stockholm.

România i-a prezentat, cu această ocazie, pe Johannes Honterus (1498-1549) şi Nicolaus Olahus (1493-1568). Materialele de descriere a umaniştilor transilvăneni au fost realizate de dr. Ioan-Aurel Pop (rector al Universităţii „Babeş-Bolyai“, președinte al Academiei Române şi director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române) şi Alexandru Simon (cercetător la Academia Română în cadrul Centrului de Studii Transilvane).

Varianta digitală a expoziției „Moștenirea umaniștilor europeni” în suedeză, germană și engleză poate fi urmarită la următoarele linkuri: 

Suedeză

Germană

Engleză

Descarcă în format PDF: