Lucrări semnate de artistele Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, expuse la Galeria ICR Viena

Expoziția „Lumile femeiiˮ semnată de artistele Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova, va putea fi vizitată la Galeria ICR Viena, în perioada 7 – 30 septembrie 2023. Vernisajul va avea loc joi, 7 septembrie 2023, ora 19.00, în prezența artistelor.

Proiectul expozițional „Lumile femeii” este organizat de ICR Viena și Ambasada Moldovei de la Viena și vine în fața publicului cu o serie de tablouri semnate de artistele Galina Vieru și Natalia Yampolskaia. Prin acest duet cromatic, autorii își propun să dezvăluie natura interioară a femeii. Gândurile, sentimentele, dorințele, aspirațiile, tânguirile pictate pe pânză vorbesc lumii despre natura femeii, despre aluatul din care este frământată ființa dătătoare de viață și care ascunde încă mult mister.

Expoziția este despre profunzimea sufletului feminin. Oamenii care o înconjoară, copacii care înfloresc, casa în care își crește copiii, cerul sub care pășește, țara natală, aceste elemente sunt părți ale pulsului feminin, iar între bătăi ale inimii femeia, din orice cultură a lumii, poartă dragoste și spiritualitate.

Frumusețea fizică feminină - nudul - a fost scris de poeți, cântat de muzicieni, pictat de mulți artiști din diferite epoci ale istoriei. Galina și Natalia își propun însă să prezinte tot ce poate fi conținut în viața interioară a unei femei. Cer senin, furtuni, bucurii, iubiri, vise și multe alte componente ale sentimentului uman care leagă o femeie de pământ, de cer, de bărbat, de copil, de rădăcini și de continuitatea existenței umane.

Ea poate ierta, poate iubi, poate greși, poate căuta și găsi toate răspunsurile la întrebările ei prin ceea ce trăiește. Femeia, deși considerată o ființă blândă, poate purta poveri insondabile pe umerii ei și în suflet. Femeia poate zâmbi chiar și cu furtuni în piept, bătălii și lacrimi. Femeia poate lumina cel mai profund întuneric uman. Femeia poate trece toate liniile roșii pentru copilul, sau dragostea ei. O femeie poate aduce primăvara chiar și în cea mai urâtă iarnă, căci în lumea ei dragostea persistă întotdeauna.

Dincolo de frumusețea ei exterioară se ascunde o imensitate de sentimente care modelează fiecare anotimp al vieții femeii. Ea este solul fertil în care sămânța crește spre Soare, dă naștere armoniei în familie, de ea depinde orizontul sentimental al fiecărui om. Deși de secole femeia a fost ținută în umbră ca entitate care poate contribui la consolidarea unei societăți, astăzi suntem convinși de faptul că lumea ei interioară poate oferi talent, perseverență, idei revoluționare, armonie, progres și pace. În orice domeniu de activitate ea aduce valoare, lumină, făcând apel la iubire față de lumea în care trăim, la empatie, la solidaritate și la frumos. În artă, prin metafore cromatice, poetice sau muzicale, femeile subliniază aspectele esențiale ale existenței umane.

Galina Vieru este artist plastic și poet ce locuiește și activează la Chișinău. S-a născut la 23 mai 1983, în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de ,,Arte plastice și design” și studiile de masterat în același domeniu, la Chișinău, în 2006. A activat în calitate de lector universitar și profesor de arte în mai multe instituții de învățământ superior din țara de baștină. Este unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova, având un stil aparte în pictură, cât și în poezie, determinat de albastrul culoare și albastrul simbol ce predomină în creația ei. Principalele linii tematice reflectate de artistă în pictură, în ultimii ani sunt Arhitectura Vernaculară din Moldova și România, IA - univers uman și tezaur și Vise din cealaltă Basarabie (subiect dedicat Diasporei). Galina Vieru este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Natalia Yampolskaia s-a născut în 1982, Tighina, este conferențiar, profesor asociat în Arte plastice la Colegiul Superior de Artă, membră a Uniunii Artiștilor din Moldova. A absolvit Colegiul de Artă din Tighina cu diplomă în Pictură și a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău cu diplomă în Arte Decorative (Master). Lucrările ei au fost expuse în Germania, Austria, Franța, Ungaria, Rusia, Ucraina, Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Albania. Natalia Yampolskaia lucrează în tehnici de pictură în ulei și acril, precum și tehnici de artă decorativă din pâslă și batic. Picturile pitorești și decorative ale Nataliei transmit frumusețea și variabilitatea lumii, fragilitatea și inconstanța ei. Picturile se află în colecții private în Moldova și peste hotarele ei.

Intrarea este gratuită. Având în vedere că locurile în sală sunt limitate vă rugăm să anunțați intenția dumneavoastră de a participa la vernisaj printr-un e-mail la uawg@rkiwien.at.