- 1 October 2016 - 31 October 2016
- Etichete ICR Institutul Cultural Român
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING
3 septembrie - 25 octombrie / Expoziția „Bucurie pură”, semnată de artistul român Paul Mircea Goreniuc.
8 octombrie / La sediul ICR Beijing a fost proiectat filmul Dacii (dublat și subtitrat în limba chineză), în regia lui Sergiu Nicolaescu.
10 octombrie / Audiție de muzică românească la sediul ICR Beijing.
11-25 octombrie / Recital „Domnule și frate Eminescu" și conferința cu titlul „Dramaturgia românească contemporană" la Shanghai.
13 octombrie / „Două ore în România". Proiectul este destinat copiilor chinezi și are ca scop prezentarea diverselor aspecte ale culturii române.
19 și 20 octombrie / În perioada octombrie 2016 - mai 2017, săptămânal, se vor desfășura cursuri de limba română.
27 octombrie-27 noiembrie / Expoziție de fotografii „Frumoasa Românie".
29 octombrie-30 noiembrie / Dansatoarea Cătălina Gubandru, prezentă la Beijing și la Shenzhen, pentru programul internațional de rezidențe artistice „Handshake 302".
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU" DIN BERLIN
1-2 octombrie / ElectRO Nights: Festivalul Easterndazed - DIY Music Topographies II, la Silent Green Quartier și Lichtblick Kino.
6 octombrie - 26 noiembrie / Expoziția „Hotarul nevăzut", a pictorului și restauratorului Mihail Gavril, la sediul Ambasadei României în Republica Federală Germania.
7 octombrie / Conferințe susținute de prof. univ. dr. Ioan Bogdan Lefter la Berlin, la Ambasada României în Republica Federală Germania, respectiv la Universitatea Humboldt din Berlin.
7-10 octombrie / Turneul Teatrului de păpuși Puck din Cluj-Napoca în patru orașe din Germania: München, Heidelberg, Stuttgart și Frankfurt am Main.
9 octombrie / Lansarea oficială în cinematografele din Germania a filmului Comoara, r.: Corneliu Porumboiu, în cadrul seriei de întâlniri „New Romanian Films in Berlin III".
13 octombrie / Seară literară cu scriitorul, traducătorul și jurnalistul cultural Jan Cornelius, la sediul ICR Berlin, în cadrul ciclului „Cartea lunii la ICR Berlin".
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
9-13 octombrie / Expoziția de bijuterii contemporane a grupului Assamblage „Found. Lost. Found", în cadrul Festivalului EuRoCultura.
11-23 octombrie / Cinci lungmetraje românești și o coproducție au fost prezentate în premieră la Festivalul de film din Europa Centrală și de Est CineEast, Luxemburg.
11-21 octombrie / Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Gent.
24 octombrie / Documentarul Aliyah DaDa, proiectat în premieră în Belgia, la Cinéma Aventure, în prezența regizoarei Oana Giurgiu.
25 octombrie / Conferința Evreii din România în context european: asemănări și diferențieri, susținută de profesorul Andrei Oișteanu, în seria de evenimente Les mardis du musée, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles.
30 octombrie / Recital de pian susținut de Raluca Știrbăț pe scena Henry le Boeuf (HLB)
a Palatului de Arte Frumoase (BOZAR).
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
2 octombrie / Participarea Ansamblului Folcloric „Semenicul" la cea de-a noua ediţie a Festivalului „La obârșii, la izvor" din Gyula (Ungaria).
4 octombrie / Remus Azoiței (vioară) și Eduard Stan (pian), invitații ICR Budapesta la cea de-a doua ediție a programului „Mari compozitori pe scena lumii: George Enescu - Bartók Béla", în Sala Festivă a Palatului Regal din Gödöllő.
11-15 octombrie / Cea de-a unsprezecea ediţie a „Săptămânii filmului românesc la Budapesta", la Cinematograful de Artă „Uránia".
13-16 octombrie / Conferinţa „Paradigmatic City II: Capitals and Their Successors".
19 octombrie / Vernisajulexpoziţiei „Drepţi între popoare", organizat în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei International Holocaust Memorial Association (IHRA).
31 octombrie / Spectacolul Noul locatar de Eugène Ionesco, în regia
lui Tompa Gábor, pe scena Teatrului „Vígszínház" (Pesti Színház) din capitala ungară, în
parteneriat cu Teatrul „Nottara" din București.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU" DE LA CHIȘINĂU
3-7 octombrie / ICR a sprijinit inițiativa Centrului de Proiecte Culturale „AZART" din Chișinău și a Asociației Reciproca din Cluj, de a organiza prima ediție a Focus Atelier din Chișinău.
12 octombrie-10 noiembrie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, Consiliul Județean Argeș, Muzeul Județean Argeș și Primăria Municipiului Chișinău, au organizat vernisarea expoziției Preoții militari în Primul Război Mondial.
19 octombrie-19 noiembrie / Expoziția Spătarul Nicolae Milescu - primul enciclopedist român, la Gimnaziul din comuna Dumbrăvița, raionul Sângerei.
20-23 octombrie / Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău a sprijinit iniţiativa Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema" şi a companiei de producție cinematografică ROVA FILM (România) pentru ediţia „Zilelor filmului românesc la Chișinău".
26-28 octombrie 2016 / „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului": concert simfonic din creația lui Adrian Iorgulescu, însoțit de o masă rotundă și un masterclass susținut de compozitor la AMTAP.
26 octombrie - 16 noiembrie / Expoziția Preoții militari în Primul Război Mondial, pentru marcarea Zilei Armatei Române, organizată în colaborare cu Centrul de Istorie și Cultură Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova și Muzeul Județean Argeș.
28 octombrie / Suită de acţiuni consacrată Anului „Constantin Brâncuşi" la Cahul, în
colaborare cu Consulatul General al României la Cahul.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR" DE LA ISTANBUL
7 octombrie / Reprezentanța ICR a găzduit un eveniment din cadrul Festivalului Internațional de Poezie FeminIstanbul. Evenimentul a fost deschis de Nadia Tunsu, directorul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, alături de Vedat Akdamar, editorul și organizatorul festivalului.
7-15 octombrie / Spectacolul „Colecția Publică în Muzeul de Artă", susținut de Manuel Pelmuș și Alexandra Pirici, organizat în parteneriat cu Muzeul de artă contemporană „SALT Galata".
8-11 octombrie / Concert extraordinar susținut de Trupa Pacifica în Piața Taksim.
19-22 octombrie / Recital susținut de Remus Azoiţei (vioară) şi Eduard Stan (pian), la sala de concerte a Centrului de Artă Fulya - Fulya Sanat Merkezi, Istanbul. 135 de ani de la naşterea compozitorilor George Enescu și Béla Bartók.
19 octombrie-1 noiembrie / Expoziţia Interludii - în cheie fotografic, semnată de Cornel Brad în Republica Turcia, la Istanbul și Ankara.
20-30 octombrie / Prezență românească la Festivalul de film regional Balkanmania - trei dintre cele mai premiate producții românești ale anului 2016: Câini r.: Bogdan Mirică, Sieranevada r.: Cristi Puiu, Bacalaureat r.: Cristian Mungiu.
27-30 octombrie / Participarea Teatrului Țăndărică cu spectacolul Cine ești tu, la Istanbul International Puppet Festival, ediția a XIX-a.
18-26
octombrie / Expoziția CONSTANTIN BRÂNCUŞI - 2016 EX-LIBRIS, la
Universitatea Trakya, Edirne.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
6-31 octombrie / Expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români, la sediul reprezentanței.
9-14 octombrie / Deplasarea la Bucureşti a lui Alexandre Nobre Pais, cercetător, critic de artă, istoric şi curator la Museu Nacional do Azulejo.
28 octombrie / Institutul Cultural Român de la Lisabona, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) și Studioul Video Art au organizat gala „Filmul de artă și filmul despre artă".
31 octombrie / Conferința „1916 - un an
al contrastelor", organizată în contextul împlinirii, în 2016 a unui secol de
la intrarea României în Primul Război Mondial.
INSTITUTUL CULRAL ROMÂN DE LA LONDRA
3 şi 5 octombrie / Soprana Laura Nicorescu şi pianistul Florian Podgoreanu în recital la St Martin-in-the-Fields şi St James's Piccadilly.
5-10 octombrie / Serie de concerte de jazz cu Cvartetul Sorin Zlat, în parteneriat cu Vortex Jazz Club şi Fundaţia britanică „Rimbaud & Verlaine".
6 octombrie / ICR Londra a deschis stagiunea de toamnă a Seriei „Concertelor Enescu" cu un recital susţinut de violonistul Remus Azoiţei și de pianistul Eduard Stan.
6, 7, 8, 9, 14 şi 16 octombrie / Prezență românească la Festivalul Internaţional de Film BFI de la Londra.
13 octombrie / Prezentarea spectacolelor de teatru „Batista de nori" şi „Inima de gaz", de Tristan Tzara, în cadrul DADA 100.
23 octombrie /Prezentarea spectacolului ,,Un minut de dans sau UF!" de Gigi Căciuleanu la Sadler's Wells, evenient organizat în parteneriat cu Global Art Association.
25 octombrie - 4 noiembrie / Expoziția ,,Portretul necunoscut al lui Brâncuși", la Casa Europei din Londra.
27 octombrie / Evenimentul ,,Regele Mihai
şi Marea Britanie", la ICR Londra,
în parteneriat cu Casa de producţie Chainsaw Europe -
un eveniment dedicat celebrării Majestății Sale Regele Mihai şi legăturilor Casei Regale din
România cu Monarhia Britanică, în contextul aniversării, în luna octombrie, a
95 de ani de la naşterea M.S. Regele Mihai.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
1-2 octombrie / Lansarea albumului „Songs from Afar" al quartetului Elevation, în cadrul a două concerte la Madrid, în Sala Clamores.
1-16 octombrie / Zilele culturii române la Ávila/Jornadas de Rumanía en Ávila în Sala El Episcopio.
13-14 octombrie / Președinția românească a IHRA. Expoziția ,,Bucureștiul Sefard" la Buenos Aires, proiect organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Ambasada României în Republica Argentina.
20-23 octombrie /Invitarea a două spectacole ale Teatrului Odeon la „Una mirada
al mundo", eveniment susținut de Institutul Cultural Român de la Madrid în
parteneriat cu Centrul Dramatic Național din Madrid.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
5-14 octombrie /„Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" - Spectacol cu Mirela Pană, la New York și Seattle; lecturi și workshop-uri poetice cu Iulia Pană.
11-12 octombrie / Regizorul Cristian Mungiu, invitat cu filmul Graduation/Bacalaureat, la New York Film Festival, ediția 54.
19-25 octombrie / Workshop de jazz cu Lucian Ban și Mat Maneri.
23-25 octombrie / Recitaluri de orgă la New
York și Washington DC, susținute de Erich Turk.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
4-5 octombrie / Reprezentaţii ale operetei Claudine, cu baritonul Vlad Crosman şi tenorul Antonel Boldan.
6 octombrie / Conferința-dezbatere „Quand le vivant inspire l'innovation".
9 octombrie / Concertul „Vladimir Cosma 50", cu participarea Orchestrei Române de Tineret, la Palais des Congrès.
13 octombrie - 1 noiembrie / „Bulgarii din Banat", expoziție Pusha Petrov, la Galeria ICR.
21 - 22 octombrie / Spectacolul „Vivien Leigh" al Teatrului Excelsior, la Paris.
22 octombrie / Colocviul internațional Benjamin Fondane și decernarea Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane, ediţia a XI-a.
30 octombrie - 9 noiembrie / Participarea artistei Raluca Mărginaș la proiectul „Pionniers du futur", Lyon.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
4 octombrie - 11 decembrie / StartPoint 2016, Premiul pentru absolvenţii școlilor de arte din Europa.
5-31 octombrie / Expoziţie de fotografie a artistului Claudiu Cobilanschi, „O abordare fenologică asupra silviculturii şi adepţii săi", la Festivalul Fotografiei.
6-13 octombrie / Lansarea filmului Sieranevada de Cristi Puiu în Republica Cehă.
13 octombrie / Lansarea romanului „Cartea şoaptelor" de Varujan Vosganian în traducere cehă, la Biblioteca Vaclav Havel.
17 octombrie / Premiera filmului Cinema, mon amour în Republica Cehă.
25-30 octombrie / Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava, cel mai important eveniment de acest tip din Europa Centrală și de Est.
26-30 octombrie /Participarea
Dášei Čiripová la Festivalul Național de Teatru.
ACCADEMIA DI ROMANIA DE LA ROMA
28 octombrie - 6 noiembrie / Expoziția de pictură „Debut + 1" - Ursula Krauss, Christian Lucian Hamsea, în Sala de expoziții a Institutului.
4-10 octombrie / Expoziție de pictură, alcătuită din lucrările artistului vizual Gabriel Grama, în Sala de expoziții a Sediului Operativ Activ cultural CASCRI, Parohia Greco-Catolică Română (Florenţa).
13-20 octombrie / Expoziție comună de grafică și sculptură, a artiștilor Sofia Frankl şi Bogdan Severin Hojbotă, la sediul institutului.
16-30 octombrie / Festivalul Internațional de Muzică „altreRisonanze - dall'antico al moderno", a V-a ediţie, în colaborare cu Ansamblul Aliusmodum și Ansamblul Altrerisonanze, la institut, precum și la Oratorio del Caravita, Roma.
18 octombrie / Prezentarea eseului Cuvintele de prof. dr. în sociologie Riccardo Campa şi cartea bilingvă de poezie Turbea de Marcel Turcu, la sediul institutului.
21-22 octombrie /Colocviu internaţional de istorie şi arheologie „Propaganda imperiale romana sec. I -III d.Hr.", la sediul instituţiei.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
20 octombrie / Lansare de carte şi prelegere „Dracula - omul, mitul, legenda" susţinută de Ingmar Söhrman, la sediul reprezentanței.
23 octombrie / „Holocaust Reception in 2016 Romania" - conferinţă Ana
Bărbulescu la Oslo, în colaborare cu Ambasada
României în Regatul Norvegiei şi cu Centrul pentru Studierea Holocaustului şi a
Minorităţilor Religioase din Oslo. Eveniment desfășurat în contextul deţinerii de către România a
presedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
5-9 octombrie / Participarea directorului artistic Shahar Marom la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești" din București.
14 octombrie - 4 noiembrie / Expoziția de caricatură „ANDOgrafia de ieri și de azi" de Octavian Andronic.
15-24 octombrie / Filme românești la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARȘOVIA
1-19 octombrie / Proiectul „10/1" de Bogdan Gîrbovan, la Festivalul Internațional de Design de la Łódź, ediția XX.
3 octombrie - 3 noiembrie / Expoziţia de fotografie „Arborii bătrâni", semnată Florin Ghenade, prezentată la Varşovia, în aer liber.
7-14 octombrie / Arhitecți și expoziții românești la Festivalul de Arhitectură DoFA de la Wrocław, în Programul Capitalei Culturale Europene 2016.
7-16 octombrie / Filme românești în premieră poloneză la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, ediția XXII.
8 octombrie / Recital Adrian Tăbăcaru la Warsaw Drum Festival 2016.
14 octombrie - 13 noiembrie / Octavian Saiu la Wrocław şi la Varşovia.
15 octombrie / Cioran comentat la Bruno Schulz. Festival, Sărbătoarea Literaturii de la Wrocław - Capitala Cărții UNESCO 2016.
21-22 octombrie / Curatorul Attila Tordai-S la conferința internațională The Other Transatlantic. Theorizing Kinetic & Op Art in Central & Eastern Europe and Latin America.
25 octombrie / Centenarul intrării României în Marele Război, cu ocazia Zilei Armatei, în colaborare cu Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Direcția Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale și atașatul militar al Ambasadei României de la Varșovia.
27 octombrie / Proiecţia filmului Chuck Norris vs. Communism (2015), în regia Ilincăi Călugăreanu, în cadrul proiectului Casei Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia, „Bun venit în Ţările Democraţiei Populare".
28 octombrie - 16 decembrie / Conferinţele TNB proiectate la Cracovia - evenimente destinate studenților Catedrei de Română a Universității Jagiellone de la Cracovia - manifestări din Programul „Promovarea imaginii României".
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ȘI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEȚIA
3-7 octombrie / Curs introductiv de limba română pe site-ul Universităţii Ca' Foscari din Veneţia (http://ok.unive.it/).
10-30 octombrie / Expoziția foto-documentară Pietro Adotti, antreprenor și constructor friulan, contribuția sa la modernizarea localităților Calafat şi Craiova.
13-14 octombrie / Colocviul Internaţional Campania României (1916-1917): experienţe şi memorie istorică.
27 octombrie /Conferinţa
publică „Sulina - poarta spre lume a economiei româneşti (1829-1916)" susţinută
de prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, Universitatea Dunărea de Jos din
Galaţi.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
1 octombrie / Institutul Cultural Român de la Viena a participat alături de Liga Studenţilor Români din Străinătate - filiala Austria, la cea de-a 17-a ediţie a „Nopţii lungi a muzeelor". Expoziţia ReRe. Overriding Design with Art and Vice-Versa, găzduită de Galeria ICR Viena, în cadrul Vienna Design Week.
2-7 octombrie / Silvia Amancei și Bogdan Armanu la Şcoala de toamnă „Sculptură şi spaţiu" a Universității de Arte Aplicate din Viena.
4 octombrie / Seară literară cu Norman Manea la Salzburg.
7-8 octombrie / Zilele literaturii române la Innsbruck cu scriitorii Nora Iuga, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, György Dragomán şi Ernest Wichner.
7-30 octombrie /Proiecţia filmului Comoara (regia Corneliu Porumboiu, 2015) în cinematografele din Austria.
12-21 octombrie / Expoziţia de design vestimentar „Veşminte" de Patricia Vincent, la sediul Institutului.
14-15 octombrie / Concerte de jazz cu Ramona Horvath Trio la Viena.
14-15 octombrie / Premiera austriacă a spectacolului „Empire" cu Maia Morgenstern, în regia lui Milo Rau.
17-19 octombrie / Filme româneşti la Cinemateca ICR Viena: Brâncuși din eternitate (regia: Adrian Popovici, scenariul: Ioan Cărmăzan), în prezenţa lui Ioan Cărmăzan.
20-21 octombrie / Expoziţia „Romanian Craftsmanship: Traditions Revived", la sediul Institutului.
20 octombrie - 2 noiembrie / Festivalul Internaţional de Film VIENNALE. Cea de-a 54-a ediţie a festivalului a prezentat trei producţii româneşti: Inimi cicatrizate (regia: Radu Jude, 2016), Sieranevada (regia: Cristi Puiu, 2016) şi Bacalaureat (regia: Cristian Mungiu, 2016).
27 octombrie / Concertul susţinut de orchestra Filarmonicii „Banatul" din Timişoara şi Pierre-Yves Pruvot (bariton) în Sala Mare a RadioKulturhaus din Viena.
27 octombrie / Concertul „Musik aus dem Motzenland und der ehemaligen Kaiserstadt Wien" („Muzică din Ţara Moţilor şi din fostul oraş imperial Viena") la Wiener Volksliedwerk im Bockkeller.
Proiectele_Institutul Cultural Roman_strainatate_octombrie 2016