Institutul Cultural Român este partener al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfășurat în perioada 23 iunie – 2 iulie 2023. La cea de-a XXX-a ediție, inspirată de o temă generoasă – Miracol – în jurul căreia organizatorul principal, Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu a realizat planificarea artistică, sunt așteptați 5000 de participanți din 75 de țări, care propun publicului iubitor de artele spectacolului peste 800 de evenimente.
„Sărbătorim un moment de grație – 30 de ani de Festival Internațional de Teatru de la Sibiu, sub semnul Miracolului, și 20 de ani de existență a Institutului Cultural Român în toată lumea. Suntem într-un parteneriat strategic și dorim ca ICR, cu rețeaua sa din lume, să poată să aibă acces la ceea ce înseamnă miracolul Festivalului, la Scena Digitală, la spectacolele pe care le transmitem înregistrate, la cele live, online, precum și la toate participările excepționale pe care le-am avut de-a lungul timpului, în turnee în Tokyo, Shanghai, Budapesta, unde au fost zeci de minute de ovații pentru Teatrul Național «Radu Stanca» Sibiu. Dorim să împărtășim această experiență unică de cooperare între Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Institutul Cultural Român, simbol al ceea ce înseamnă dialogul cultural cu marile culturi ale lumii. Vă mulțumim pentru acest parteneriat strategic și vă invităm să profitați de cele 825 de evenimente pe care FITS le are pe parcursul celor 10 zile. Fiți parte din miracol!”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.
Anul acesta, Institutul Cultural Român susține secțiunea Bursa de Spectacole, cadrul de întâlnire a cererii și ofertei în domeniul artei spectacolelor și de aflare a celor mai recente tendințe în domeniu, și evenimentele din cadrul Sezonului israelian, proiect realizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Ambasada Statului Israel la București și mai mulți sponsori. Astfel, vor fi prezente la Sibiu trupele israeliene Vertigo Dance Company (cu spectacolul MAKOM 30. Sărbătoarea dansului, coregraf: Noa Wertheim), Habima National Theatre (cu spectacolulInima mea nu-mi mai aparține,r. Moshe Kepten), The Revolution Orchestra (cu Simfonie și lumină, un spectacol despre o orchestră în mișcare creat de Roy Oppenheim și Zohar Sharon), Roy Horovitz (cu spectacolul Să mori… de râs, r. Lee Gilat), Asphalt Theatre (cu spectacoleleFanfara veselă și Acrobații muzicale), Sheketak (cu spectacolul În ritmul dansului, r. Zahi Patish & Danny Rachom) și Seminar Hakibutzim (în categoria Festivalul Universităților, cu spectacolul Hereby I declare,r. Roee Joseph & Noa Nassie). De asemenea, tot în cadrul Sezonului israelian va avea loc un masterclass susținut de coregrafa Noa Wertheim. Spectacolele MAKOM 30. Sărbătoarea dansului și Simfonie și lumină vor putea fi văzute și online, pe platforma digitală. Sezonul israelian are loc, în 2023,pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la înființarea statului Israel și a celebra 75 de ani de relații bilaterale între România și Israel.
„Parteneriatul dintre Institutul Cultural Român și Teatrul Național «Radu Stanca»din Sibiu include FITS și numeroase proiecte organizate la nivel internațional, precum reprezentațiile spectacolelor Cui i-e frică de Virginia Woolf, regia Andrei & Andreea Grosu, la Shanghai Modern Drama Valley, Povestea prințesei deocheate, regia Silviu Purcărete, la Olimpiada de Teatru de la Budapesta și conferința «30 de ani de Festival Internațional de Teatru de la Sibiu»organizată recent la Viena.Dialogul, diversitatea și multiculturalitatea sunt piloni comuni ai strategiilor Institutului Cultural Român și Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Parteneriatul nostru aduce artiștii români pe marile scene ale lumii și prezintă publicului, în fiecare an, Miracole culturale, cu invitați prestigioși din țări în care ICR are reprezentanțe, creatori de pe toate continentele, pe care îi punem în legătură și îi aducem în fața unui public internațional, într-o complementaritate perfectă cu misiunea Institutului Cultural Român de a promova cultura română peste hotare”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.
Mai multe detalii
Cele peste 800 de evenimente incluse în programul FITS, care vor avea loc atât în săli de spectacole, cât și în aer liber, dar și online, sunt reunite în secțiunile: Spectacole (teatru, muzică, performance/instalații, dans, circ, incluzând Festivalul Universităților), Ateliere (de coregrafie, de dezvoltarea vocii pentru interpreți, de sculptură din baloane etc), Lansări și prezentări de carte (volume scrise de autori precum George Banu, Matei Vișniec, Mihai Mălaimare, Oltița Cîntec, Ofelia Popii etc), Conferințe (moderate de Octavian Saiu și Matei Vișniec, avându-i printre invitați pe Alicia Adams & Gilda Almeida, Marie Chouinard, Kazuyoshi Kushida, Kengo Kuma & Mariko Hayashi, Neil Labute, Alexis Michalik, Joachim Umlauf, Cristian Popescu, Rebekka Kricheldorfer, Maria Milisavljević, Dragan Komadina, Mariana Mihuț & Victor Rebengiuc, Tisa Ho, Paul Tam & Bernice Chan, Constantin Chiriac, Ioan Cristescu & Simona Modreanu, Noa Wertheim; dar și discuții de tip Artist Talk, cu Gloria Luca & Dan Perjovschi sau conferințe despre credință susținute de preotul Constantin Necula), Festivalul Statuilor Vivante (pe strada Cetății), Bursa de Spectacole(cu prezentări ale participanților, conversații culturale, sesiuni de speed-networking, dezbateri despre oportunități de finanțare în cultură etc), Expoziții (de cămăși și costume tradiționale, din colecțiile Muzeului ASTRA, de pictură, grafică, fotografie, artă decorativă și sculptură, fiind expuse lucrări semnate de Marcel Iancu –în colaborare cu Muzeul Janco Dada din Israel;Ion Pacea, Vasile Grigore, Ion Alin Gheorghiu și Covaliu Brăduț – în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal; membri ai Filialei UAP Sibiu și invitații lor, un laborator de realitate virtuală, o intervenție site specific, o sculptură de date neuro-terapeutice AI etc), Platforma de Arte vizuale – PAV (cu lucrări de Ulrike Ettinger, Lia Perjovschi, Adina Mocanu, Iulian Bisericaru, Dan Raul Pintea, Gloria Luca), Platforma de Cercetare Doctorală(prezentări academice), Aleea Celebrităților (unde vor primi câte o stea, în 2023, regizoarea britanică Katie Mitchell, dansatoarea și coregrafa María Pagés din Spania, dansatoarea și coregrafa canadiană Marie Chouinard, regizorul elvețian Milo Rau, actorul, regizorul, dramaturgul și producătorul portughez Tiago Rodrigues și coregrafa Noa Wertheim, director artistic al companiei de dans Vertigo din Israel), Online (spectacole de teatru, muzică, dans, pe platforma digitală a festivalului – https://scena-digitala.ro). Această ediție se va desfășura în format hibrid – cu prezență fizică, dar și online.
Detalii:https://sibfest.ro/ro/events
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României de: Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Local Sibiu. Eveniment realizat cu sprijinul: Guvernului României, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Universității „Lucian Blaga“ Sibiu, Academiei Române.
Co-organizator: Institutul Cultural Român. Co-Producători: Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune.
Parteneri strategici: Ambasada Franței, Institutul Francez, Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Republicii Federale Germania, Institutul Goethe, Consulatul Germaniei la Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu, Ambasada Israelului, Ambasada Marii Britanii, British Council, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors’ Fund, Pro Helvetia, Ambasada Japoniei, Eu–Japan Fest Japan Committee, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Action Cultural Espanola, Ambasada Austriei București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Belgiei, Wallonie – Bruxelles International, Ambasada Luxemburgului, Ambasada Canadei, Ambasada Republicii Populare Chineze, Ministerul Culturii din China, Ambasada Republicii Polone, Institutul Polonez, Ambasada Republicii Moldova, Filarmonica de Stat Sibiu, Complexul Național Muzeal Astra, Biblioteca Județeană Astra Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, Teatrul Gong, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, UNITER.