- 1 June 2018
- Etichete ICR Berlin Traduki Balkannacht Noaptea ideilor 2018
În data de 1 iunie 2018, începând cu ora 20.00, va avea loc la cunoscutul cinematograf Babylon din Berlin Balkannacht / Noaptea balcanică, un periplu literar – muzical, care se adresează atât cunoscătorilor, cât și celor care sunt curioși să descopere noi voci interesante din sud-estul Europei.
Căutarea fericirii, emigrarea și viața de fugar sunt subiecte pe care le abordează scriitorul elvețian de origine română, Cătălin Dorian Florescu, iar Cătălin Mihuleac, scriitor român elogiat de foiletonul german, va citi din romanul său „America de peste pogrom” (Ed. Polirom, Iasi, 2014), roman apărut de curând în curând în traducere germana la editura Zsolnay, cu titlul „Oxenberg & Bernstein”.
Alături de aceștia vor mai participa la eveniment poetele Anja Golob (Slovenia) şi Ervina Halili (Kosovo), precum şi scriitorul croat Damir Karakaš. Textele vor fi citite de Susanne Bormann și Aleksandar Redenkovic, iar evenimentul va fi moderat de Aylin Rieger și Hana Stojić.
Seara se va încheia cu ZMEI3, formația româno-germană care a creat la Berlin un nou stil muzical: Rough Romanian Soul, cu solista Paula Țurcaș, soprană de muzică barocă.
Evenimentul este organizat de Traduki în cadrul „Nopții Ideilor 2018”, o inițiativă a Ministerului Federal al Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Culturii din Croația, Pro Helvetia, Editura Guggolz şi Institutul Cultural Român din Berlin.
Traduki este o reţea europeană dedicată literaturii şi cărţilor din care fac parte Albania, Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Elveţia, Germania, Kosovo, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia. Printr-un program dedicat traducerilor din domeniile beletristică, non-fiction şi literatură pentru copii şi tineri, se urmăreşte încurajarea schimbului cultural între ţările participante. Reţeaua TRADUKI este un proiect realizat de Ministerul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Republicii Austria, Ministerul Afacerilor Externe din Republica Federală Germania, Fundaţia Culturală Elveţiană Pro Helvetia, KulturKontakt Austria, Goethe-Institut, Fundaţia S. Fischer, Agenţia Slovenă de Carte JAK, Ministerul Culturii din Republica Croaţia, Resortul pentru Cultură al guvernului Principatului Liechtenstein, Fundaţia Culturală Liechtenstein, Ministerul Culturii din Republica Albania, Ministerul Culturii și al Informației din Republica Serbia, Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, Ministerul Culturii din Muntenegru, Târgul de Carte de la Leipzig și Ministerul Culturii din Republica Macedonia.
Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.