- 22 May 2018
- Tags Figuri proeminente ale culturii române Ion Ghica
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță organizarea colocviului științific internațional dedicat omului politic, diplomat și scriitor Ion Ghica. Proiectul face parte din seria de conferințe „Figuri proeminente ale culturii române”, iniţiat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul în anul 2017 și dedicat unor personalități marcante ale culturii și istoriei naționale. Colocviul va avea loc în data de 22 mai 2018, de la ora 19.00, la sediul ICR Istanbul din Piața Taksim.
La simpozionul dedicat operei și biografiei lui Ion Ghica
vor lua parte:
Irina Bossy-Ghica, descendentă directă a familiei Ghica, deține o solidă experiență în domeniul afacerilor europene, este cadru didactic universitar, dar și jurnalist, iar la Istanbul va vorbi despre „Contemporaneitatea gândirii lui Ion Ghica”.
Myriam Bulut-Ghika, stră-strănepoata lui Ion Ghica este jurist și cercetător, iar în cadul simpozionului va susține prezentarea cu titlul „Perioada otomană a lui Ion Ghica între 1848 și 1858”.
Thomas Frasheri, istoric şi genealogist albanez este descendent al unei vechi familii nobiliare albaneze.
Dr. Enis-Senzai Tulça este profesor de istorie la Universitatea Galatasaray, iar în cadrul simpozionului organizat de ICR Istanbul va vorbi despre „Politica regională a balcanilor și destinul trist și inevitabil al Imperiului Otoman în perioada 1854-1878”.
Filip-Lucian Iorga, istoric, cunoscut pentru studiile sale asupra boierimii și elitei românești din secolele XIX-XX, va susține prezentarea cu titlul „Rolul boierimii în istoria Țărilor Române”.
Cristi Pantelimon este cercetător în cadrul Academiei Române, la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I. C. Brătianu. În cadrul simpozionului, va prezenta conferința cu titlul „Personalitatea lui Ion Ghica în lumina geopoliticii”. Cristi Pantelimon este cadru didactic, conf. univ. dr., la Facultatea de Sociologie-Psihologie, Universitatea Spiru Haret.
***
Ion Ghica (1816-1897), urmaşul uneia dintre cele mai importante familii domnitoare şi boiereşti româneşti, a fost om politic, diplomat, economist şi scriitor. A fost de cinci ori prim-ministru al României şi a ocupat fotoliul de preşedinte al Academiei Române. Între 1853 şi 1859 a fost bey (prinţ) al Samosului. Scrisorile sale către Vasile Alecsandri rămân una dintre cele mai valoroase lucrări ale literaturii române din secolul al XIX-lea.
În contextul Centenarului Marii Uniri, ICR Istanbul continuă seria de evenimente din cadrul programului Figuri proeminente ale culturii române (III) cu obiectivul de a evoca personalitatea lui Ion Ghica şi de a marca intersecţia mai multor tradiţii şi culturi care au contribuit la dezvoltarea României și a Balcanilor, prin intermediul lui Ion Ghica.
ICR
Istanbul va marca, astfel, Centenarul
Marii Uniri și va promova încă o figură remarcabilă, care a scris o filă
importantă, atât în istoria națională, cât și în cea internațională.
Reprezentanța de la Istanbul, odată cu organizarea acestui eveniment,
promovează istoria națională în rândul populației locale, își face cunoscută
imaginea în mediile științifice locale. Dar, poate cel mai important, ICR Istanbul aduce în prim plan
cunoaşterea impactului cultural și diplomatic al lui Ion Ghica în contextul
european de confluenţă dintre Occident şi Orient, dublat de relevarea contribuţiei lui Ion Ghica la
modernizarea societăţii româneşti din punct de vedere educativ, spiritual,
sociocultural, politic şi diplomatic.